Biografie


Over de categorie biografie

Biografie

Biografieën zijn boeken die het leven van een persoon beschrijven. Er ligt vaak een focus op hun prestaties, ervaringen en invloed op de wereld. Biografieën kunnen zover iedereen geschreven worden. Vaak gaat het echter over beroemdheden, politici, wetenschappers, kunstenaars, sporters, historische figuren en vele anderen. Ze kunnen zowel postuum, na het overlijden van de persoon, als tijdens hun leven worden geschreven.

In sommige gevallen schrijven mensen hun eigen biografie, wat dan een autobiografie wordt genoemd. Biografieën kunnen verschillende stijlen en benaderingen hebben, variërend van strikt feitelijke verslagen tot meer verhalende en literaire werken. Deze categorie valt onder non-fictie.

Biografie en memoires

Een biografie is een uitgebreid verslag van het leven van een persoon. Dit is geschreven door een andere auteur. Een memoire is geschreven wordt door de persoon zelf (vaak met uitgebreide controle door een andere auteur / uitgever) en zich richt op specifieke ervaringen of periodes in hun leven. Biografieën zijn meestal feitelijker en chronologisch, terwijl memoires persoonlijker en literair kunnen zijn. Sommige memoires, zoals de memoires van voormalige first lady van de Verenigde staten Michelle Obama, zijn ook geschikt als zelfhulpboek en managementboek.

In de winkel bekijken

Bekijk wereldberoemde biografieën in de winkel

Bekende biografieën en memoires

  • Steve Jobs van Walter Isaacson. Deze biografie beschrijft het levensverhaal van de medeoprichter van Apple, Steve Jobs.
  • Mijn verhaal: Becoming van Michelle Obama. Een diepgaand verslag van het leven van de voormalige first lady van de Verenigde Staten.
  • Johan Cruijff de biografie van Auke Kok. Een biografie over de legendarische Nederlandse voetballer en coach Johan Cruijff
Deel dit artikel op: