Booktok


Booktok

Wat is #booktok?

BookTok, ook wel bekend als BoekTok, is een sociale media trend die in 2020 ontstond tijdens de coronapandemie. Vooral jongeren gebruiken de hashtag #BookTok om boekrecensies te delen. Je kan het zien als een gemeenschap van lezers en schrijvers die hun favoriete boeken delen en aanbevelen via korte video’s op TikTok.

Wat Booktok zo interessant maakt, is dat het niet alleen gaat om de bestsellers en de klassiekers, maar ook om de verborgen juweeltjes die niet altijd de aandacht hebben gekregen die ze eigenlijk wel verdienen. Van YA-romans tot literaire meesterwerken er is voor elk wat wils op Booktok.

De kracht van sociale media

Een van de meest opvallende kenmerken van Booktok is dat de video’s vaak creatief en humoristisch zijn. Lezers gebruiken muziek, geluidseffecten en speciale effecten om hun boeken aan te prijzen, en dat zorgt voor een vermakelijke en verfrissende kijk op literatuur.

Booktok heeft ook geleid tot een toename van de verkoop van boeken, vooral onder jonge lezers. Dankzij de kracht van sociale media hebben veel boeken die anders misschien niet zo veel aandacht zouden krijgen, een nieuw publiek bereikt.

Leuk om te weten: Naast TikTok is er ook een variant van BookTok op Instagram genaamd Bookstagram.

Deel dit artikel op: