Romans


Over het genre romans

Roman

Romans zijn verzonnen verhalen. Dit soort boeken kunnen soms wel geïnspireerd op waargebeurde gebeurtenissen. In een roman beschrijft de schrijver de gedachten en gevoelens van verschillende personages in het verhaal. Vaak gaat het over thema’s zoals liefde, vriendschap, moeilijke tijden en andere dingen die in het echte leven ook veel voorkomen. Dit is ook een reden dat veel mensen zich herkennen in een roman. Er zijn veel verschillende soorten romans, dus er is voor iedereen wel iets leuks te vinden.

Wanneer is een boek eigenlijk een roman?

Een boek wordt een roman genoemd als het de volgende kenmerken bevat:

  • Fictie: Het verhaal is verzonnen en niet echt gebeurd. Een roman kan echter soms wel geïnspireerd kan zijn door echte gebeurtenissen.
  • Lengte: Een roman is meestal langer dan andere soorten verhalen, zoals korte verhalen of gedichten. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte is voor een uitgebreid verhaal en karakterontwikkeling.
  • Personages: In een roman staan de personages centraal. De schrijver beschrijft vaak tot in detail de gedachten, gevoelens en ervaringen van deze personages.
  • Thema’s: In dit soort boeken komen belangrijke thema’s aan bod, die vaak erg herkenbaar zijn. Hierbij moet je denken aan thema’s zoals liefde, vriendschap, conflicten, verlies en persoonlijke groei.
  • Verhaalstructuur: Een roman heeft meestal, maar zeker niet altijd, een duidelijke structuur met een begin, midden en einde. Het verhaal wordt verteld met een plot waarin gebeurtenissen en conflicten zich ontwikkelen en uiteindelijk op een logische manier bij elkaar komen.

Bekende romans

Binnen dit genre zijn enorm veel boeken geschreven. Hieronder zie je een aantal zeer bekende voorbeelden van romans.

De Avonden van Gerard Reve: Dit is een klassieker uit de Nederlandse literatuur. Het boek wordt beschouwd als een van de belangrijkste romans geschreven na 1945. De roman, geschreven in 1947, beschrijft de verveling, eenzaamheid en onzekerheid van een jonge man in het naoorlogse Nederland.

Pride and Prejudice van Jane Austen: Dit is een van de bekendste romans uit de Engelse literatuur. Het boek is gepublcieerd in 1813. De schrijfster behandelt – nog steeds – herkenbare thema’s  zoals sociale klasse, liefde en het belang van een goede relatie.

Anna Karenina van Lev Tolstoj. De favoriete roman van Edwin. Dit is de tweede grote roman van Lev Tolstoj en wordt gezien als één van de beste romans allertijden. In het boek komen thema’s aan bod zoals jaloezie, geloof, trouw en het belang van familie. Een bijzonder boek, waar je je soms wel even doorheen moet worstelen.

Honderd jaar eenzaamheid van García Márquez. Deze magisch-realistische roman vertelt het verhaal van de Buendía-familie over verschillende generaties heen. Het boek is uitgebracht in 1967.

Een klein leven van Hanya Yanagihara. Dit aangrijpende verhaal volgt vier vrienden in New York. De focus ligt op een van de vrienden, die een heel tragisch verleden heeft. Het boek wordt geprezen om zijn diepgaande karakterontwikkeling, emotionele intensiteit en de manier waarop het zware thema’s aan bod komen. Een klein leven werd genomineerd voor de Man Booker Prize en de National Book Award. Deze vrij nieuwe roman groeide uit tot een wereldwijde bestseller. Iets wat wij volkomen terecht vinden.

Deel dit artikel op: