Roverandom

Roverandom jrr Tolkein

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Een avontuurlijk kinderboek

  • Fantasierijk
  • Aandoenlijk 
  • Vanaf 8 jaar en ouder
  • Ook voor volwassenen geschikt

Samenvatting

Roverandom is een kinderboek van J.R.R. Tolkien waarbij het hoofdpersonage een kleine hond genaamd Rover die per ongeluk door een tovenaar veranderd wordt in een speelgoedhond. Om weer terug te veranderen in een echte hond, moet Rover op zoek gaan naar de tovenaar die hem heeft veranderd. Tijdens zijn avontuur ontmoet hij allerlei interessante personages, zoals zeemeerminnen, draken en nog veel meer. Zal Rover er in slagen om weer een normale hond te worden?

Vergelijkbaar: De wind in de wilgen (bekijk hier) en El Principito / The Little Prince (bekijk hier)

Fragment uit het boek

Ik heb dit boek in het Engels gelezen. Het uitgekozen fragment is de eerste zin uit het boek.

Once upon a time there was a little dog, and his name was Rover. He was very small, and very young, or he would have known better; and he was very happy playing in the garden in the sunshine with a yellow ball, or he would never have done what he did.

In de eerste paar zinnen van het boek maakt Rover al kennis met de tovenaar die hem in een speelgoedhond omtovert.

Goed om te weten: Ik raad dit boek aan vanaf 8 jaar en ouder.

Roverandom zelf lezen

Hoewel Roverandom een kinderboek is, is het ook zeer geschikt voor volwassenen en mensen die houden van fantasy. Het werk van J.R.R. Tolkien is natuurlijk legendarisch. Het zou dus ook zomaar kunnen dat je dit boek bent tegengekomen nadat je Lord Of The Rings hebt gelezen of een ander boek dat zich afspeelt in Midden-Aarde van Tolkien. Wil je dit leuke (kinder)boek lezen? Bekijk hieronder de mogelijkheden in de winkel!

Waarom heeft Tolkien dit boek geschreven? Een bijzonder verhaal!

J.R.R. Tolkien heeft het boek Roverandom geschreven om zijn jonge zoon Michael te vermaken tijdens een vakantie in 1925. Michael was verdrietig omdat hij zijn speelgoedhondje, Rover, was kwijtgeraakt op het strand en vroeg aan zijn vader om een verhaal over de avonturen van een hond genaamd Rover te schrijven. Tolkien was dol op het verzinnen van verhalen en begon meteen aan het verhaal. Het resultaat was Roverandom, een avontuurlijk verhaal over een kleine hond die verandert in een speelgoedhond en op zoek gaat naar de tovenaar die hem heeft veranderd. Het boek werd pas jaren later, in 1998, gepubliceerd.

Over Tolkien

J.R.R. Tolkien was een Engels taalkundige, schrijver en universitair docent die vooral bekend is geworden door zijn boeken “The Hobbit” en “The Lord of the Rings”. Hij werd geboren op 3 januari 1892 in Bloemfontein, Zuid-Afrika en groeide op in Engeland. Tolkien was een expert op het gebied van oude talen en gebruikte deze kennis om talen te creëren voor zijn fictieve werelden. Hij had een enorme invloed op de fantasygenre en zijn werken zijn nog steeds enorm populair onder lezers van alle leeftijden.

Roverandom recensie

Een avontuurlijk kinderboek

Titel: Roverandom

Genre: Fantasy

Auteur: J.R.R. Tolkien

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: HarperCollins Publishers

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 21 May 1998

Illustrator: Christina Scull

5

Summary

Roverandom is een leuk en avontuurlijk kinderboek van J.R.R. Tolkien. Het verhaal gaat over een kleine hond die verandert in een speelgoedhond en op zoek gaat naar de tovenaar die hem heeft veranderd. Tijdens zijn reis ontmoet hij allerlei interessante personages, zoals zeemeerminnen en draken.

Het is eigenlijk een kinderboek (vanaf 8 jaar en ouder), maar ik vond het als volwassene ook erg leuk om te lezen. Het leest vlot weg, maar er zitten toch wat mooie lange zinnen in die je van Tolkien misschien wel gewend bent. Ondanks dat Tolkien dit eigenlijk vrij snel voor zijn zoon heeft geschreven, is het toch een erg creatief en fantasierijk boek. Het verhaal wordt op een toegankelijke manier verteld. Eén van mijn favoriete kinderboeken allertijden.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: