Shadow and Bone: Ze wist me toch te verrassen!

Shadow and Bone de grisha

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ravka wordt gescheiden door een onbreekbare duisternis waarin monsters schuilen die zich voeden met mensenvlees. Wanneer Alina en haar beste vriend Mal in gevaar komen, blijkt Alina krachten te bezitten waar ze eerder geen weet van had. Hierdoor is ze in staat Mal’s leven te redden en nu zou zij zomaar het ontbrekende element kunnen zijn in het herstel van Ravka. Ze wordt meegenomen naar het hof om getraind te worden als Grisha, onder leiding van De Duisterling.

Shadow and Bone is in het Nederlands verkrijgbaar onder de titel ‘Schim en schaduw’.

Dit is het eerste deel uit de Grishaverse-trilogie

Shadow and Bone samenvatting

Ravka, eens een rijk en welvarend gebied, wordt sinds tientallen jaren in twee delen gesplitst door een Schaduwvlakte. Dit is een onmogelijke duisternis, vol met monsters die zich voeden met mensenvlees. Het lot van Ravka is onzeker.

Alina Starkov heeft geen talent. Ze is in ieder geval nooit ergens goed is. Maar wanneer haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal hierbij zwaar gewond raakt, ontdekt ze nieuwe krachten in zichzelf die ervoor zorgen dat Mals leven gered wordt. Deze kracht blijkt het door oorlog geteisterde koninkrijk te kunnen bevrijden. Maar dit heeft een prijs: Alina moet alles achterlaten. Ze wordt naar het hof gebracht waar ze getraind zal worden tot Grisha: de magische elite onder leiding van de Duisterling.

”I’ve been waiting for you a long time, Alina,” he said. “You and I are going to change the world.”

Nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt, moet ze zorgen dat ze de geheimen van de Grisha leert doorgronden. Niet alleen leert Alina met haar krachten om te gaan, ze leert ook een nieuwe kant van zichzelf kennen en ze weet nog niet zo zeker of ze daar wel blij mee is.

Shadow and Bone bekijken

Over de auteur

Leigh Bardugo kreeg grote bekendheid dankzij haar trilogy Shadow and Bone, wat door Netflix is omgetoverd tot een serie waarvan de eerste seizoenen uitgebracht zijn. Deze trilogie is onderdeel van het Grishavere-universum waarin ook de Six of Crows (De kraaien) duologie zich afspeelt en ook de King of Scars duologie. Deze verhalen hebben met elkaar te maken, maar kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Voor de meest optimale beleving adviseer ik om eerst de Shadow and Bone boeken te lezen, daarna Six of Crows en af te sluiten met The King of Scars.


Ninth House is haar eerste boek dat ze echt voor volwassenen geschreven heeft, Hell Bent is het vervolg dat ook al uit is. Haar nieuwste boek: The Familiar, is ook voor volwassenen geschreven maar is een mis van historische fictie en fantasy.

Bardugo is van Israelisch-Amerikaanse afkomst. Ze is geboren in Jeruzalem, maar opgegroeid in Californië.

Shadow and Bone recensie

Titel: 🇬🇧 Shadow and Bone / 🇳🇱Schim en Schaduw

Genre: fantasy

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Blossom Books BV

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 20 March 2019

ISBN: 9789463491525

Aantal pagina's : 366

  • Ze wist me toch te verrassen.
4

Summary

Wanneer je veel fantasy leest, is een van de bijwerkingen dat je patronen gaat herkennen. Veel boeken volgen een bepaalde (zelfde) opbouw, hergebruiken dezelfde elementen. Heel even leek het of dat hier ook aan de hand was, maar gelukkig bleek dat niet helemaal waar. De thema’s in dit boek scharen zich rond macht: wat betekent het? Wat heb je er voor over? En wat doe je er mee wanneer je het bezit? Verder speelt liefde natuurlijk een rol en is het tevens een coming-of-age boek waarin Alina moet bepalen wie ze is en belangrijker: aan welke kant ze staat. Hopelijk pakt Bardugo deze goede elementen en zet ze die voort in de twee volgende delen. De Duisterling is een interessant personage (en sexy) en ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat uitpakken.

Pluspunten

  • De Duisterling
  • Russische invloeden
  • Interessant concept

Minpunten

  • Veel herkenbaarheid

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: