Shantaram

Shantaram review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Shantaram is een autobiografische roman over een crimineel die Australië ontvlucht en onderduikt in de sloppenwijk van Mumbai. Lin is een drugsverslaafde in Melbourne. Om aan geld te komen pleegt hij roofovervallen. Hij wordt helaas gepakt en gestraft en hij krijgt negentien jaar cel. Hij weet echter op spectaculaire wijze te ontsnappen en hij vlucht naar India, waar hij verdwijnt in de sloppenwijken en een nieuwe start probeert te maken. Een man zonder naam, zonder land. Hij merkt al gauw dat er geen gezondheidszorg is in de sloppenwijken en hij besluit dit gemis te vullen. Lin ontmoet de gevaarlijke en beeldschone Karla, die door haar mysterieuze houding een enorme greep op Lins hart krijgt. Een onvergetelijk verhaal over een man die een nieuw leven zoekt, maar te maken krijgt met moord, marteling, gevangenschap en wapens, maar ook vriendschap en liefde.

Shantaram samenvatting

Shantaram is eigenlijk een autobiografisch werk. Gregory David Roberts is geboren in Australië. Hij is verlaten door zijn vrouw, hij kreeg geen voogdij over zijn dochtertje en is daarna verslaafd geraakt aan heroïne. Dit leidde er al gauw toe dat hij het criminele circuit in ging: hij pleegde roofovervallen om aan geld te komen en zo zijn verslaving te kunnen onderhouden. Hij werd echter gepakt en veroordeeld tot negentien jaar cel.

Roberts wist op een spectaculaire wijze te ontsnappen en vluchtte weg uit Australië. Na een aantal landen op verschillende continenten, settelt hij zijn in India, in de sloppenwijken van Mumbai. Hij wordt hier met open armen ontvangen. Hij ziet waar nood aan is en hij besluit een “kliniek” voor de armen op te zetten.

“It took me a long time and most of the world to learn what I know about love and fate and the choices we make, but the heart of it came to me in an instant, while I was chained to a wall and being tortured.”

In dit werk lezen we eigenlijk zijn verhaal, maar dan beleefd door het fictieve personage Lin. Samen met zijn rechterhand Prabaker, weet Lin door te dringen in de geheime samenleving van bedelaars en gangsters, hoeren en heiligen, en ieder die geen plaats heeft.

Lin is zelf een man zonder huis, naam of familie. Hij is op zoek naar een manier om zijn leven weer zin te geven. In zijn zoektocht belandt hij in de gevangenis, krijgt hij te maken met moord en marteling, afzien, oorlog, maar ook vriendschap en liefde. Er zijn twee mensen die de sleutels hebben tot de kern van Lin: Khader Khan, de maffialeider en Karla, de beeldschone maar gevaarlijke vrouw die de belichaming lijkt van mysterie en geheimen.

Werkelijk een onvergetelijk boek.

Shantaram bekijken

Over de auteur

Gregory David Roberts is geboren in 1952 en is afkomstig uit Melbourne.

In de jaren 70 viel het huwelijk van Roberts uiteen, verloor hij de voogdij over zijn dochtertje en raakte hij verslaafd aan drugs. Om deze verslaving te onderhouden pleegde hij een aantal roofovervallen (weliswaar met een plastic geweer). Dit leverde hem de bijnaam “Gentleman Bandit” op, vanwege de beleefde manier waarop hij zijn overvallen uitvoerde. In 1978 werd Roberts gepakt en bestraft. Twee jaar later wist hij te ontsnappen. Hij vluchtte naar een afgelegen dorpje in India, waarna hij naar Mumbai vertrok. Daar werd hij gerekruteerd als smokkelaar van wapens en illegale paspoorten en kwam hij in dienst van de maffia.

Uiteindelijk verhuisde Roberts naar Duitsland, waar hij als zanger zijn brood verdiende. In de tussentijd was Europa op de hoogte van zijn identiteit, werd hij gepakt en heeft hij de rest van zijn straf uitgezeten. Tijdens zijn periode in de isoleercel is bij begonnen met het schrijven van Shantaram. Nadat hij zijn complete straf had uitgezeten, heeft hij dit werk afgerond en is het uitgebracht. Nu is het zelfs op Apple TV als serie te bekijken.

Informatie en beoordeling

Titel: Shantaram

Genre: Roman. biografisch

Auteur: Gregory David Roberts

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Cargo

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 12 June 2007

ISBN: 9789023422907

  • Een van de meest bijzondere boeken die ik ooit gelezen heb.
5

Summary

Dit is het eerste boek dat ik ooit van mijn eigen geld kocht. Ik ben toen gevallen voor de kaft.  Dit boek is een behoorlijke unit van een roman: bijna 1000 pagina’s, maar MAN wat een fantastisch boek is dit! Ik heb dit verhaal echt verslonden. Niet te stoppen. Het heeft alles wat je kan wensen: een mysterieuze setting ergens heel ver weg in een land dat behoorlijk tot de verbeelding spreekt, een crimineel met een spectaculaire ontsnapping, kleurrijke en interessante personages. Het is exotisch, spannend, emotioneel, grappig en levensecht. In eerste instantie wist ik niet eens dat dit verhaal ook echt het verhaal van de schrijver is en dat maakt dit boek nog fantastischer. Na het lezen van dit verhaal wilde ik niets liever dan naar India. Inmiddels is die droom uitgekomen, allemaal dankzij Roberts. De Nederlandse editie is helaas lastig te krijgen.

Pluspunten

  • Exotisch
  • Spannend
  • Intelligent
  • Levensecht

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: