Shortlist Libris Literatuurprijs 2024: Dit zijn de 6 winnende titels

Shortlist Libris Literatuurprijs 2024

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De 6 beste romans van het afgelopen jaar zijn gekozen door de jury van de Libris Literatuurprijs. Deze zes boeken staan op de shortlist Libris Literatuurprijs 2024 en maken kans om de prijs te winnen. Ik heb alle boeken uit en kan niet wachten tot 14 mei wanneer de winnaar van de Libris Literatuurprijs bekend wordt gemaakt. Hierbij verklap ik alvast mijn favorieten: ‘Luister’ van Sacha Bronwasser en ‘Tosca’ van Maud Vanhauwaert. Ik moet daar wel bij zeggen dat ik alle boeken uit deze lijst met heel veel plezier gelezen heb. De boeken waren zo goed dat een aantal boeken die ik daarna heb gelezen tegenvielen.

Shortlist Libris Literatuurprijs 2024

  • De onbedoelden, Cobi van Baars – Uitgeverij Atlas Contact
  • Luister, Sacha Bronwasser – Uitgeverij Ambo | Anthos
  • Ik kom hier nog op terug, Rob van Essen –Uitgeverij Atlas Contact
  • Gebied 19, Esther Gerritsen – Uitgeverij De Geus
  • De onzichtbaren, Frank Nellen – Uitgeverij Hollands Diep
  • Tosca, Maud Vanhauwaert – Uitgever Das Mag

>> Bekijk in de onderstaande video interviews met de zes genomineerden

Luister – Sacha Bronwasser

Het boek Luister van Sacha Bronwasser is één van mijn favoriete boeken uit de shortlist. Ik denk dan ook dat dit boek zomaar eens de winnaar zou kunnen worden van de Libris Literatuurprijs 2024. Het boek speelt zich – deels – af in Parijs in de jaren 80. Je leest over de tijd die de hoofdpersoon doorbrengt als au pair in Parijs. Daarnaast lees je over de studietijd van de hoofdpersoon. Wat het boek in mijn ogen zo sterk maakt is dat je echt in die tijd wordt gezogen én dat het gaat over thema’s die ook in deze tijd nog relevant zijn. Deze combinatie vind ik ijzersterk.

Luister

★★★★★
23,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

Tosca – Maud Vanhauwaert

Ik vond het boek Tosca van Maud Vanhauwaert echt prachtig. Het is een combinatie tussen een verhaal en tussen meerdere gedichten. Deze combinatie vond ik erg mooi. Het is een intens verhaal over een vrouw die zich ontfermt over een kwetsbaar meisje.

“Het is een woord dat zowel verlangen als verdriet omvat en dat heel nauw aansluit bij het Nederlandse heimwee”

Maud Vanhauwaert over de titel Tosca.

>> Bekijk in de onderstaande video de mooie boektrailer van het boek Tosca

Tosca

★★★★★
24,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

Gebied 19 – Esther Gerritsen

Van het boek Gebied 19 van Esther Gerritsen heb ik genoten. Het gaat over een man die de dag na zijn bruiloft wakker wordt en die erachter komt dat niks meer hetzelfde is. Wanneer hij de hond gaat uitlaten ziet hij niemand op straat, alleen in het buurthuis is het drukker dan ooit. Die nacht is er iets gebeurd waar iedereen over wist behalve de hoofdpersoon zelf.

Gebied 19

★★★★★
23,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

De onzichtbaren – Frank Nellen

Weer zo’n fijn boek in de Shortlist van de Libris Literatuurprijs 2024. Het boek gaat over twee jeugdvrienden in Oekraïne die uit elkaar groeien, hele andere levens krijgen en elkaar járen later weer terugzien. Een beetje zoals in het boek De acht bergen van Paolo Cognetti. De zinnen in het boek zijn prachtig en je wordt even meegenomen naar een hele andere wereld.

De onzichtbaren

★★★★★
22,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

Ik kom hier nog op terug – Rob van Essen

Het boek Reddend zwemmen van Rob van Essen heb ik met heel veel plezier gelezen. Dit maakte mij ontzettend nieuwsgierig naar zijn boek Ik kom hier nog op terug. De hoofdpersoon van dit boek krijgt de kans om met een tijdmachine terug te gaan in de tijd om dingen te veranderen die in het verleden zijn gebeurd. Ik moet zeggen dat ik over dit boek zelf wat minder enthousiast was. Het verhaal kabbelt een beetje voort en hoewel ik het boek vlot uit had gelezen vond ik het bij vlagen een beetje saai.

Ik kom hier nog op terug

★★★★★
24,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

De onbedoelden – Cobi van Baars

In de onbedoelden komen twee vrouwen erachter dat ze onderdeel zijn van een tweeling. Meteen na de geboorte werden ze van elkaar gescheiden en groeiden ze in andere families op. Al die tijd moest het geheim blijven dat ze zussen van elkaar waren. Pas op volwassen leeftijd krijgen ze dit te horen. Dan ontmoeten ze elkaar en verdiepen ze zich in de verschillen in de jeugd die ze hebben gehad. Cobi van Baars schrijft en maakt daarnaast prachtige schilderijen.  

De onbedoelden

★★★★★
22,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 4 mei 2024 18:14

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.
Deel dit artikel op: