De Natuurboekprijs, de opvolger van de prestigieuze Jan Wolkers Prijs, bekroont jaarlijks het beste natuurboek van Nederland. Deze prijs is een initiatief van LandschappenNL, de Volkskrant en Vroege Vogels. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de promotie van de Nederlandse natuurliteratuur. De shortlist voor deze editie bevat een aantal veelbelovende titels. De winnaar wordt op 1 december bekendgemaakt. In dit artikel zie je de shortlist.
De vijf kanshebbers in de winkel bekijken
Dick de Vos – Canon van de Nederlandse natuur
Dit boek beschrijft vijftig karakteristieke planten en dieren die de Nederlandse natuur kenmerken. Het gaat niet alleen over de soorten zelf, maar ook over de context waarin ze leven, zoals het landschap, het weer en de geuren van de natuur. Wat ik leuk vind aan het boek is dat er enorm veel leuke weetjes in staan.. Het is een rijk geïllustreerd naslagwerk dat uitnodigt om meer te leren over de biodiversiteit van Nederland.
Esther van Gelder & Norbert Peeters e.v.a. – Flora Batava 1800-1934
De Flora Batava is een iconisch werk over de wilde planten van Nederland. Het bevat gedetailleerde beschrijvingen van 2630 plantensoorten en geeft je een prachtig overzicht van de veranderingen in het Nederlandse landschap en de wetenschap. Deze heruitgave bevat 2240 platen en 100 iconische soorten die opnieuw worden belicht door hedendaagse kenners en schrijvers, en geeft een uitgebreid beeld van de rijke Nederlandse flora.
Miek Zwamborn – Onderling
In Onderling onderzoekt Miek Zwamborn de natuur van het eiland Mull. Ze verkent het landschap door te wandelen, zwemmen, foerageren en zich onder te dompelen in de omgeving. Haar ervaringen worden gedeeld door middel van gedichten, brieven, essays en tekeningen. Zwamborn beschrijft de kracht van de natuur en haar onderlinge verhoudingen, waarbij ze de lezer uitnodigt om op een intieme manier verbinding te maken met de omgeving en de rijkdom van de natuur te ontdekken.
Anne Broeksma – Een verhaal met schubben
In dit boek volgt Anne Broeksma haar zoektocht naar het schubdier, het meest gestroopte zoogdier ter wereld. Haar obsessie voor dit geheimzinnige dier leidt haar naar verschillende uithoeken van de wereld, waar ze meer ontdekt over de bedreigingen die het dier ondervindt, evenals de culturele, ecologische en economische impact van de illegale handel en de opkomst van ecotoerisme.
Marc Argeloo – Natuuramnesie
In Natuuramnesie introduceert Marc Argeloo het concept van het ‘shifting baseline syndrome’, dat verwijst naar het falen van ons collectieve geheugen om de achteruitgang van planten en dieren bij te houden. Mensen vergeten vaak hoe de natuur eruitzag in het verleden, zoals de afname van vlinders, veldleeuweriken en vissen. Het boek is een belangrijk werk dat de urgentie van natuurbescherming benadrukt en inzicht biedt in de snel veranderende natuur.