In de reeks De wereld rond in boeken reis ik de hele wereld rond. Het is uiteindelijk de bedoeling om alle officieel erkende landen ter wereld te behandelen. Ik wil dit niet op een saaie alfabetische volgorde doen. Vandaar dat ik tijdens mij literaire wereldreis een aantal kleine reizen maak. De eerste serie staat in teken van de lange reis die ik maakte door Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Maleisië en Thailand. Vandaag in Singapore aan de beurt. Ik bekijk de literaire geschiedenis, bekende auteurs uit het verleden en hedendaagse schrijvers. Ik sluit af met mijn nummer één aanrader uit dat land.
Over het land
Singapore is een kleine stadstaat en eilandnatie gelegen in Zuidoost-Azië. Het is een van de meest ontwikkelde en welvarende landen ter wereld, bekend om zijn economische kracht, hoge levensstandaard en culturele diversiteit. De officiële naam van het land is de Republiek Singapore.
Het land is echt een smeltkroes van culturen. Alle culturen tezamen hebben de literaire tradities van het land diepgaand beïnvloed Hierdoor is er een mozaïek van verhalen is ontstaan die de unieke geest van Singapore vastleggen.
Etnische Groepen in Singapore
Normaal gesproken ga ik niet zo diep in op alle etnische groepen en religies in een land, maar voor de literaire geschiedenis is het, in het geval van Singapore, juist mega-interessant en relevant.
- Chinezen: De Chinese bevolking vormt de grootste etnische groep. Ze brengen hun eigen tradities, festivals, taal en keuken met zich mee. Chinese culturele invloeden zijn overal in in het land te zien. Ik heb dit vooral gemerkt aan mijn bezoek aan wijken zoals Chinatown
- Maleisiërs: De Maleisische gemeenschap, vaak aangeduid als de Malays” speelt een belangrijke rol in de cultuur. Ze hebben hun eigen religieuze en culturele tradities.
- Indiërs: De Indiase gemeenschap omvat verschillende etnische groepen, waaronder Tamils, Sikhs en andere. Ze brengen diverse religies, festivals, talen en culinaire tradities met zich mee.
- Andere Etnische Groepen: Naast de bovengenoemde drie grote etnische groepen, zijn er ook andere minderheidsgroepen zoals Euraziaten en diverse inheemse volkeren.
Religieuze diversiteit
- Boeddhisme en Taoïsme: Het land heeft een grote boeddhistische en taoïstische gemeenschap, met kleurrijke tempels verspreid over het hele land.
- Islam: De islam is een belangrijke religie voor de Maleisische en Maleis-sprekende bevolking van Singapore. Er zijn tal van moskeeën in het hele land.
- Hindoeïsme: De Indiase gemeenschap beoefent het hindoeïsme en er zijn prachtige hindoeïstische tempels te vinden in gebieden zoals Little India.
- Christendom: Het land heeft een aanzienlijke christelijke bevolking, bestaande uit verschillende denominaties.
Vroege literatuur
Vóór de koloniale overheersing was de literatuur van het land voornamelijk gebaseerd op vertellingen, die mond-op-mond zijn doorgegeven. Deze Maleise verhalen, of hikayats, vertelden vaak van heldhaftige avonturen, morele lessen en historische gebeurtenissen. Befaamde werken zoals Hikayat Hang Tuah spreken van ridderlijkheid en loyaliteit. Je kan hier meer lezen over dit verhaal.
Daarnaast waren er poëtische vormen zoals pantuns en syairs. Deze beschrijven emoties, liefde, natuur en het dagelijks leven in die tijdsperiode.
Koloniale periode
Tijdens de Britse koloniale overheersing werd Engelstalige literatuur geïntroduceerd. Dit ging hand in hand met de vestiging van Engelstalige scholen. Ook was direct de Engelse pers flink aanwezig. Schrijvers zoals Sir Stamford Raffles schreven veel, waaronder ook interessante opvattingen over de regio Singapore.
Er ontstond ook een generatie van lokale schrijvers die in het Engels schreven. Ze vermengden lokale thema’s met westerse literaire stijlen. Op deze manier ontstond in het land een unieke fusion-literatuur.
Na de onafhankelijkheid
Met het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1965 ontstond een literaire renaissance. De regering bevorderde actief het schrijven in de vier officiële talen: Engels, Maleis, Mandarijn en Tamil.
Schrijvers zoals Edwin Thumboo en Lee Tzu Pheng zijn erg bekend uit deze periode. Zij schreven voornamelijk poëzie en gedichten waarin het postkoloniale aspect veel centraal stond. Er ontstond ook een bloei van Maleise romans en poëzie die de traditionele waarden en de moderne realiteit van Singapore beschreven.
Moderne literatuur
Het hedendaagse literaire landschap is rijk en gevarieerd. Een nieuwe generatie schrijvers zoals Alfian Sa’at en Amanda Lee Koe richten zich op actuele thema’s zoals LGBTQ+-rechten, ras, religie en gender.
Daarnaast merk je ook dat andere genres erg populair worden. Denk hierbij aan sciencefiction, fantasy en horror. Auteurs zoals Krishna Udayasankar en Sharlene Teo schrijven op een spannende wijze over lokale mythologieën en urban legends. Een heel bekend voorbeeld hiervan zijn The Aryavarta Chronicles van Krishna Udayasankar.
Aanrader uit Singapore
Ministry of Moral Panic van Amanda Lee Koe. Ministry of Moral Panic is een verzameling korte verhalen geschreven door de (zeer) talentvolle Singaporese auteur Amanda Lee Koe. Dit boek kan ik op meerdere fronten aanraden. Een perfect boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de literatuur van Singapore.
De verhalen in Ministry of Moral Panic zijn verre van conventioneel. Lee Koe beschrijft bekende Singaporese anekdotes, mythen en gebeurtenissen op een manier die zowel vertrouwd als verrassend aanvoelt. Ze schuwt daarbij geen lastige onderwerpen in Azië, zoals LGBTQ+-kwesties tot interraciale relaties.
Moral Panic gaat over opgroeien in Singapore en over jezelf blijven terwijl je te maken hebt met alle druk en verwachtingen die horen bij het leven daar.
Vragen en antwoorden op een rij
Is Singapore een officieel erkend land?
Ja, het is een officieel erkend land. Het is een onafhankelijke stadstaat en soevereine natie gelegen in Zuidoost-Azië. De Republiek heeft internationale erkenning als een onafhankelijk en soeverein land. Het heeft zijn eigen regering, politiek systeem, economie, valuta (Singaporese dollar) en internationale betrekkingen. Ze zijn lid van verschillende internationale organisaties, waaronder de Verenigde Naties, het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en andere internationale fora.
Waarom is de literatuur er zo divers?
De diversiteit van de literatuur in Singapore weerspiegelt de mengelmoes van culturen en etniciteiten in het land. Door de geschiedenis heen heeft Singapore invloeden ondergaan van Maleise, Chinese, Indiase en Westerse culturen. Dit heeft heeft geleid tot een rijk en gevarieerd aanbod van literatuur uit het land.
Zijn er bepaalde thema’s die vaak terugkomen in Singaporese literatuur?
Ja, thema’s als nationale identiteit, multiculturalisme, taal en modernisering versus traditie zijn terugkerende onderwerpen in Singaporese literatuur.
Zijn er beroemde Singaporese auteurs die internationale erkenning hebben gekregen?
Zeker! Auteurs zoals Amanda Lee Koe, Alfian Sa’at, en Catherine Lim hebben internationaal erg veel lof ontvangen voor hun werken. Hun boeken zijn zowel in Singapore als in het buitenland populair.