Slaapwakker recensie: Oei, dit was een niet al te best boek

Slaapwakker boek roman recensie

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€21,95
2 nieuw vanaf €21,95
1 tweedehands vanaf €18,81
Prijs gecheckt op 14 september 2023 12:24
Amazon.nl
€21,95
Bol.com

Slaapwakker gaat over Max IJzerman. Hij komt na zijn scheiding in een nieuwe woning waar hij al gauw een onstuimige liefdesrelatie begint met zijn achterbuurvrouw. Na enige tijd ontmoet hij ook haar zestienjarige dochter, naar wie een indringende fascinatie uitgaat. Er ontstaat een ingewikkelde spanning binnen dit drietal. Een psychologische roman over verboden liefde, seksuele taboes en over verlies.

Slaapwakker samenvatting

Max IJzerman is vers gescheiden van zijn vrouw en op zoek naar woonruimte. Zijn beste vriend Cas biedt hem zijn woning aan, omdat hij zelf voor een jaar naar Amerika gaat.

Max probeert zich te richten op zijn werk als fotograaf maar al gauw wordt zijn aandacht getrokken door buurvrouw Hannah en belandt hij in een onstuimige liefdesrelatie waarin vooral sprake is van fysieke aantrekkingskracht. Max heeft moeite om zich te binden en wordt hierdoor achtervolgd.

Dan ontmoet Max de dochter van Hannah: de zestienjarige Marije. Al vanaf het eerste moment is hij door haar gefascineerd, maar al snel groeien deze gevoelens uit tot meer. Max weet zich geen raad met deze gevoelens en de spanning loopt hoog op tussen deze drie mensen.

Een psychologische roman over seksuele taboes, het vermogen om lief te hebben en verlies.

Slaapwakker in de winkel bekijken

€21,95
2 nieuw vanaf €21,95
1 tweedehands vanaf €18,81
Prijs gecheckt op 14 september 2023 12:24
Amazon.nl
€21,95
Bol.com

Over de auteur

Maurits Peerbolte is een Groningse auteur. Hij studeerde aan de kunstacademie en is werkzaam geweest als grafisch vormgever en als fotograaf. Hij is al sinds de middelbare school met taal bezig en in 2017 ontstond het oorspronkelijke idee voor deze roman.

Informatie en beoordeling

Titel: Slaapwakker

Genre: psychologische roman

Auteur: Maurits Peerbolte

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Palmslag

Logo uitgever:

ISBN: 9789493245686

Aantal pagina's : 280

1

Summary

Oei, dit was een niet al te best boek. Ik ga het netjes zeggen want dit is pas het debuut van Maurits Peerbolte. Ik miste heel erg de opbouw van personages. Ik krijg Max in mijn schoot geworpen als een kant en klaar persoon, en er wordt maar weinig over zijn achtergrond verteld. De andere personages krijgen ook geen diepgang. Veel blijft onbesproken. Dit kan natuurlijk een bewuste keuze zijn, maar ik vind het persoonlijk niet werken. Ik voelde niets voor de personages, slechts frustraties om de onwaarschijnlijke keuzes die ze maken.

Max is zelf zogenaamd in conflict met zichzelf en dat wordt dan af en toe wel benoemd, maar door de lezer niet gevoeld. Alles is heel zakelijk. Op de achterflap wordt de relatie tussen Max en Marije verkocht als “zielsverwanten”. Dit heb ik zelf zo helemaal niet ervaren. Het wederzijds begrip is niet voelbaar en niet te begrijpen, aangezien er met regelmaat cruciale informatie ontbreekt en dat veel (toch wel schokkende) informatie zielloos wordt verteld. Peerbolte kiest ervoor om dergelijke informatie op vreemd gekozen momenten te geven.

Er is geen vuur, geen passie tussen de personages, er spatten geen vonken van de pagina. Ik voel als lezer niets van het “broeierige” dat werd beloofd. Een groot gebrek bij een roman die over verboden liefde gaat. De dialogen vond ik uiterst onnatuurlijk aanvoelen. Er werden vreemde uitspraken gedaan, men gaat van de hak op de tak en wisselt van mening binnen de twee zinnen. Toen ik het boek uit had, vroeg ik me werkelijk af wat nu precies het verhaal is dat ik heb gelezen. Ik moest voor onze website natuurlijk een samenvatting schrijven en ik heb echt de hulp van de achterflap moeten inschakelen om dat te kunnen doen. Er zit geen kop en geen staart aan, geen ontwikkeling wordt doorgemaakt, geen probleem opgelost, er is geen climax van het verhaal… Dan nog even over de (veelvoorkomende) seks: ronduit onsmakelijk. Niets van romantiek, niets erotisch. Jammerlijke keuze van de benaming van de lichaamsdelen die er dan toe doen. Het deed niets voor mij. Ik zou willen dat ik beter nieuws had, maar ik kan alleen maar eerlijk zijn. Dit was geen goed boek.

Pluspunten

Minpunten

  • Onnatuurlijke dialogen
  • Ontbrekend plot
  • Onsamenhangende opbouw
  • Onsmakelijke seks
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

Plaats een reactie