Smibologie – Each one teach one: Uniek, leerzaam en inspirerend boek

Smibologie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Je leest dit boek achterstevoren, de voorkant van het boek is dus eigenlijk de achterkant. Ik heb er daarom voor gekozen om mijn review ook iets anders weer te geven dan normaal. Deze review moet je eigenlijk van onder naar boven lezen.

Mijn mening over Smibologie – Each One Teach One

Titel: Smibologie

Genre: Mens & Maatschappij

Auteur: Prof. Soortkill

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Uitgeverij Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 1 January 1970

ISBN: 9789493304932

Aantal pagina's : 352

4

Summary

Voor mij was het boek echt werken om doorheen te komen. Dit kwam door het gebruik van de straattaal voor mij nieuw is, waardoor het lezen een stuk langzamer ging én door de hoeveelheid informatie. Het boek zet je aan het denken waardoor het fijn is om hem af en toe weg te leggen en hem er later weer bij te pakken. Ik zal het boek er in de toekomst regelmatig bij pakken om wat delen opnieuw te lezen. Daarom zou ik ook aanraden om het boek als paperback te bestellen.

Pluspunten

– Uniek en origineel boek – Opmaak met afbeeldingen en foto’s – Leerzaam en inspirerend

Minpunten

– Lezen duurt langer doordat het boek is geschreven in het Smibanese

Smibanese University

De Smibanese University is geïnspireerd door de black liberation movements in de VS en het fenomeen ‘hiphop’. Bij de Smibanese University leer je aan de hand van 11 verschillende punten een bepaalde manier van leven. Je zou deze punten dus kunnen zien als een soort levenslessen.

 1. Knowledge of self
 2. Leer iets: Lees iets
 3. Zuiver je ati
 4. Discipline yo’self
 5. Know your heritage
 6. Eat functional
 7. Get w/ God
 8. Flex een beetje
 9. Get money: Maak money
 10. Build a prolific family
 11. Stay fly

Black Liberation Movements

De term ‘Black Liberation Movements’ verwijst naar een reeks sociale en politieke bewegingen die strijden voor de rechten, vrijheid en gelijkheid van zwarte mensen, voornamelijk in de Verenigde Staten. Deze bewegingen hebben zich gedurende de geschiedenis ontwikkeld, beginnend bij de strijd tegen slavernij en later tegen segregatie en rassendiscriminatie. Ze hebben zich gericht op zowel institutioneel racisme als dagelijkse discriminatie. Bekende figuren zoals Martin Luther King Jr. en Malcolm X hebben een prominente rol gespeeld. De bewegingen streven naar sociale rechtvaardigheid, gelijke kansen en erkenning van de rechten van zwarte mensen in de samenleving. Door de jaren heen hebben deze bewegingen verschillende vormen en benaderingen aangenomen, maar het centrale doel blijft ongewijzigd: rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle zwarte mensen.

Over de auteur Professor Soortkill

Professor Soortkill is naast schrijver ook medeoprichter van SMIB Worldwide. Dit is een lifestyle brand met een eigen kledingmerk, muzieklabel, festival en de Smibanese University. In het Smibanese betekent Soortkill type jongen. In de Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft hij met de Smibanese University een eigen boekencollectie. Hij geeft lezingen over de smibologische wereldbeschouwing en hij heeft een wekelijkse rubriek in NRC genaamd ‘Smibologische wetenschappen’.

Smibanese Woordenboek 2.0

Ben je van plan om het boek Smibologie – Each One Teach One te lezen? Dan is het fijn om ook het Smibanese Woordenboek 2.0 in huis te hebben liggen. In dit woordenboek vind je de uitleg van verschillende woorden die in de Bijlmer (en daarbuiten) als straattaal gebruikt worden. Het zijn woorden die worden omgedraaid en het is een versmelting van woorden uit het Surinaams, Engels, Papiaments, Marokkaans, Turks, Ghanees en het Nederlands. Daarnaast vind je in het boek ook een stukje geschiedenis van de taal en de Bijlmer. Ook dit boek lees je achterstevoren.

Goed om te weten: Smib is het omgedraaide woord Bims. Bims is – net als Bimre – een roepnaam die gebruikt wordt voor de Bijlmer. Dit is ook waar deze taal gesproken wordt.

Smibanese Woordenboek 2.0

★★★★★
23,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 21 mei 2024 03:06

Bekijk het boek in de webwinkel

Dit boek is in verschillende webwinkels verkrijgbaar op paperback of in e-book vorm. Heb je een Kobo Plus abonnement? Dan kan je het e-book gratis downloaden op je e-reader. Ik raad aan om het boek te kopen (of cadeau te geven) in paperbackvorm. Zo kan je het boek er makkelijk bij pakken wanneer je een stuk wilt teruglezen.

Smibologie

24,99
Bol.com
Prijs gecheckt op 21 mei 2024 03:06

Over Smibologie – Each one teach one

Het boek Smibologie is geschreven in het Smibanese, waar je later in deze blog meer over leest. Heb je het Smibanese woordenboek naast je liggen tijdens het lezen? Dan kan je makkelijk woorden opzoeken waar je de betekenis nog niet van weet. Het boek heeft een bepaalde opbouw. In het boek lees je over de jeugd van Prof. Soortkill, ook duik je in de geschiedenis en krijg je uitleg over de Smibologie Theory.

Wanneer je dit boek in je handen hebt prikkelt het je gedachten meteen. De voorkant van het boek is eigenlijk de achterkant en je leest het boek achterstevoren. Wanneer je begint met lezen moet je eerst erg wennen aan de gebruikte straattaal. Volgens de schrijfer – Professor Soortkill – moet je dit boek zien als een filosofisch boek.


Categorie: Review

Foto van auteur

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.
Deel dit artikel op: