Spare recensie: Ik had er meer van verwacht

Spare boek recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Spare is het persoonlijke verhaal van Prince Harry, in zijn woorden. Het boek is verdeeld in drie delen: zijn jeugd (beginnende vanaf de dood van zijn moeder), het leger, Meghan. Het boek biedt nieuwe inzichten in berichten en verhalen die we allemaal kennen, maar die blijkbaar echt anders in elkaar zitten dan we van de pers te horen hebben gekregen. Een inkijkje in het echte leven van de royals, de onderlinge banden tussen de familieleden, de gekke protocollen, de regels en beperkingen, maar vooral wat Harry dacht en voelde bij alle gebeurtenissen in zijn leven.. zie ook: Diana Her True Story

‘Spare’, de veelbesproken autobiografie van Prince Harry.

Dit is het verhaal van prins Harry, door hem zelf verteld. We hebben allemaal nog wel de beelden in ons geheugen: twee jongetjes die achter de lijkkist van hun moeder aan liepen, terwijl de wereld toekeek. We hebben ons allemaal afgevraagd hoe het wel niet voor Harry en William moest zijn. In dit boek krijgen we het verhaal van Harry, zijn gedachtes en zijn gevoelens. Bovenal: het effect dat alle media-aandacht op hem heeft gehad en hoe dit zijn leven altijd beheerst.

Harry schrijft in een zeer directe stijl waarin hij de lezer nieuwe inzichten biedt in de vele gebeurtenissen in zijn leven, hij reflecteert op zijn daden en hij toont ons hoe hij na al het verdriet toch eindelijk ook weer liefde in zijn leven heeft kunnen toelaten. Hij benoemt alles precies zoals het is en hij neemt geen blad voor de mond, hij neemt niemand in bescherming.

Lange tijd zat hij vast aan de protocollen van het koningshuis en was het hem niet toegestaan om te spreken over alles dat achter de schermen gebeurde. Nu hij geen lid meer is, heeft hij die vrijheid wel. Het resultaat hiervan is onder andere het boek. Hij beschrijft hoe het leven als “spare” was, want William was natuurlijk ’the heir’ en hij kreeg alle aandacht, stond overal bovenaan de prioriteitenlijst. William was gewoon belangrijker. Wat doet zoiets met een kind? Een jongeman?

Een interessant boek waarin toch weer nieuwe details naar buiten worden gebracht.

Ook interessant:

Diana – Her True Story

‘Spare’ bekijken

€27,90
Bol.com
€27,92
€31,95
10 nieuw vanaf €27,92
13 tweedehands vanaf €14,46
Prijs gecheckt op 16 mei 2024 18:54
Amazon.nl
€29,99
Libris.nl
€60,06
Bookspot.nl

Over de auteur

Prins Harry is natuurlijk geen auteur, maar om dit vakje nu leeg te laten is ook zo wat. Hij is de 6e in lijn van de troonopvolging, de kleinzoon van Queen Elizabeth en de tweede zoon van King Charles.
William en Harry (The Heir and the Spare) zijn de zoons van prinses Diana, die op vroege leeftijd overleed door een auto-ongeluk, toen ze op de vlucht was voor de pers die haar achterna zat.
Harry is vroeger veel in opspraak geweest vanwege zijn “wilde” kant, hij werd regelmatig gezien in een club/kroeg, had hij vriendinnen en leek hij zijn rol als prins niet serieus te nemen.
In de afgelopen tijd heeft hij verschillende platforms aangesproken om zijn verhaal te doen: Oprah, Netflix en nu ook in dit boek laat van zich horen en leren we ook zijn kant van het verhaal kennen.

Spare review

Titel: 🇬🇧 Spare / 🇳🇱 Reserve

Genre: Biografie, non-fictie

Auteur: Prince Harry

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Random House

Logo uitgever:

ISBN: 9789048864010

Aantal pagina's : 528

  • Interessant, maar geen schokkende nieuwe onthullingen
3.5

Summary

Een interessant werk, ik heb het achter elkaar door kunnen lezen. Voor mij stond er redelijk veel nieuwe informatie in, met name over zijn periode in het leger en zijn jeugd. Ik ben zelf ietsje jonger dan Harry, dus dat stuk heb ik niet bewust meegekregen. Door The Crown is er veel uit het leven van de Britse Royals opnieuw in de schrijnwerpers gezet en zijn ze opnieuw onderwerp van gesprek. Ook Harry. En natuurlijk Meghan. Samen de meest spraakmakende (ex-)leden van de koninklijke familie. Wat de informatie nieuw maakt is natuurlijk het feit dat we het nu eens uit de mond van Harry zelf kunnen horen en we kunnen leren wat zijn kant van het verhaal is. Het derde deel van het boek bood weinig nieuwe informatie. Ik heb de documentaire op Netflix natuurlijk gezien en ook het interview met Oprah, en dit boek voegt daar eigenlijk weinig nieuws aan toe. Wel vond ik het bizar om te lezen hoe erg Harry (maar ook zijn familie) gebukt gaan onder het juk van de paparazzi, hoeveel vrijheid de pers daar heeft om alles uit het verband te rukken en zomaar klakkeloos te kunnen printen. Dat de pers zo ver gaat dat ze levens op het spel zetten, alles voor de foto. Over het algemeen vond ik het een aardig geschreven boek, maar met enige regelmaat merkte ik dat Harry literaire trucjes probeerde toe te passen die dan net niet lekker werkten, waardoor ik toch even moest fronzen. Daarnaast blijf ik me nog altijd afvragen of deze versie van de dingen de echte versie is. Waarschijnlijk zullen we het nooit weten, maar ik bleef na het lezen achter met een gevoel dat dit verhaal wellicht ook niet helemaal 100% eerlijk was…

Pluspunten

  • Vanuit zijn eigen perspectief

Minpunten

  • De schrijfstijl laat af en toe te wensen over
  • Overlap met de documentaire
  • Ik had er meer van verwacht

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: