‘T Hooge Nest recensie: Stroef, maar interessant

T Hooge Nest recensie
€9,99
Prijs gecheckt op 22 februari 2024 14:04
Amazon.nl
€9,99
Ebook.nl

Het verhaal over twee zussen die een villa als onderduikadres hebben opgezet en zo het leven van tientallen Joden hebben kunnen redden.  Een boek over moed, hoop, angst en veerkracht.

Ook interessant: De kleermaaksters van Auschwitz – Lucy Adlington

‘T Hooge Nest samenvatting

Het grootste onderduikadres in Nederland: ’t Hooge Nest. Een villa in het Gooi waar Janny en Lien Brilleslijper de boel runnen. Terwijl de laatste Joden in Nederland worden opgejaagd, zijn er tientallen onderduikers die hun leven (voor zover mogelijk) in rust verder kunnen leven, onder de neus van de buren: NSB-ers.

Toch wordt het Nest verraden en komt de familie Brilleslijper met een van de laatste transporten in Bergen-Belsen terecht, waar ze de familie Frank ontmoeten. Een boek over moed, verraad, angst en hoop, maar vooral: veerkracht. Roxanne van Iperen woonde zelf met haar gezin in dit huis en ontdekte toen het verhaal van Janny en Lien. In dit boek lees je een reconstructie van hun leven.

‘T Hooge Nest bekijken

Over de auteur

Roxane van Iperen (1976) is naast schrifjster ook jusrist.

In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, waarmee ze de Hebban Debuutprijs won. In 2018 volgde ’t Hooge Nest, waarvan tot op heden meer dan 275.000 exemplaren zijn verkocht. Het werd bekroond met de Opzij Literatuurprijs 2019 en stond op de shortlist van de NS Publieksprijs 2020. Ook in Duitsland en Engeland is het boek een waar succes. Er wordt gewerkt aan een verfilming van dit boek.

Van Iperen heeft een vaste column over macht in Vrij Nederland en schrijft voor diverse media.

‘T Hooge Nest beoordeling

Genre: historische fictie, non-fictie

Auteur: Roxanne van Iperen

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Lebowski

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 14 November 2019

ISBN: 9789048854783

Aantal pagina's : 384

  • Stroef, maar interessant
3

Summary

Voor mij moest dit verhaal heel erg op gang komen. Aan het begin wordt de lezer gebombardeerd met feiten en ontbreekt de samenhang nog, waardoor het een erg taai boek lijkt. Verder in het verhaal komt het samen en wordt het duidelijk en toen merkte ik dat ik eindelijk lekker in het boek zat. Toen kwam er ook wat meer tempo in en toen was ik blij dat ik heb doorgezet. Ik was een aantal keren bijna zover het weg te leggen. Persoonlijk houd ik niet zo van non-fictie, precies om de reden dat er zoveel informatie op elkaar wordt gestapeld. Er is geen ruimte voor emotie waardoor je als lezer helemaal niet betrokken raakt bij de personages. Hier is dat ook duidelijk merkbaar. Toch heeft het boek allerlei prijzen gewonnen dus dat betekent dat niet veel mensen het met mij eens zijn. Voor deze mensen zou ik zeggen: probeer ook ‘De kleermaaksters van Auschwitz’.

Pluspunten

  • Interessant en nieuw onderwerp
  • Toen het boek op gang was, was het ook echt op gang.

Minpunten

  • Teveel informatie
  • Weinig ruimte voor emotie
  • De (ver)gezochte link naar Anne Frank
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.