The Familiar (De vertrouwelinge): de nieuwste van Leigh Bardugo!

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Binnenkort is The Familiar ook in het Nederlands verkrijgbaar als ‘De vertrouwelinge’.

In een krakkemikkig huis dat staat in een even krakkemikkige straat in de nieuwe hoofdstad Madrid, woont Luzia Cotado. Ze gebruikt magie om door haar eindeloze dagen als keukenmeid te komen. Maar wanneer haar bazin ontdekt dat deze waardeloze meid in haar keuken eigenlijk een talent voor kleine wonderen probeert te verstoppen, eist ze dat Luzia deze talenten inzet ten behoeve van de sociale positie van de familie.

Wat begint als een onschuldige vorm van vermaak voor de verveelde edele familie, krijgt al gauw een gevaarlijke wending wanneer Luzia wordt opgemerkt voor Antonio Pérez, de secretaris van de koning. De koning is wanhopig op zoek naar manieren om de oorlog tegen Engeland te winnen, zeker na de recente nederlaag. Pérez zal er alles aan doen om in een goed daglicht bij de koning te komen.

Vastbesloten om deze kans te pakken en om haar lot een handje te helpen, stort Luzia zich in een wereld van zieners, alchemisten, heiligen en sjacheraars waar de grenzen tussen magie, wetenschap en bedrog nooit zeker zijn. Wanneer haar beruchtheid groeit, zo ook het gevaar dat haar joodse bloed haar zal verdoemen tot de Inquisitie. Ze heeft ieder grammetje slimheid nodig om te overleven, zelfs als dat betekent dat ze de hulp moet inschakelen van Guillén Santangel, een verbitterde onsterfelijke wiens geheimen dodelijk zouden kunnen zijn voor hen beiden.

The Familiar in de winkel bekijken (Special Edition beschikbaar!)

Over de auteur

Leigh Bardugo kreeg grote bekendheid dankzij haar trilogy Shadow and Bone, wat door Netflix is omgetoverd tot een serie waarvan de eerste seizoenen uitgebracht zijn. Deze trilogie is onderdeel van het Grishavere-universum waarin ook de Six of Crows (De kraaien) duologie zich afspeelt en ook de King of Scars duologie. Deze verhalen hebben met elkaar te maken, maar kunnen ook los van elkaar gelezen worden.

Voor de meest optimale beleving adviseer ik om eerst de Shadow and Bone boeken te lezen, daarna Six of Crows en af te sluiten met The King of Scars.
Ninth House is haar eerste boek dat ze echt voor volwassenen geschreven heeft, Hell Bent is het vervolg dat ook al uit is.
The Familiar is haar eerste boek dat een ander genre verkent: historische fictie. Wel met een vleugje fantasy!

Bardugo is van Israelisch-Amerikaanse afkomst. Ze is geboren in Jeruzalem, maar opgegroeid in Californië.

Informatie en beoordeling

Titel: The Familiar

Genre: Fantasy, historische roman

Auteur: Leigh Bardugo

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Flatiron Books

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 11 April 2024

ISBN: 9780241655313

Aantal pagina's : 380

  • Een mooie blend van historische fictie en fantasy
4

Review

Een mooie samensmelting van historische fictie en fantasy. Ik ben zelf gek op dit type historische fictie (denk bijvoorbeeld aan de werken van Philippa Gregory). Wat mij betreft had de balans iets beter afgesteld mogen worden: meer historisch, ietsje minder magie. Dit boek is een standalone en geschreven voor volwassenen. Ik voel de YA nog wel een beetje tussen de regels door sijpelen, maar dat is niet erg.
Het geheimzinnige van een verboden geloof, Madrid in de zeventiende eeuw, de constante dreiging van de Inquisitie; de atmosfeer is bijna tastbaar. Al vanaf het begin van het boek weet je dat het verhaal niet goed zal aflopen, je hoopt toch tegen beter weten in op een ander einde. Je leeft met dit verhaal mee.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: