The Final Empire (Mistborn 1): Origineel en slim

The Final Empire (Mistborn 1)

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

The Final Empire (Mistborn 1) gaat over een wereld waar de Skaa al duizend jaar een onderdrukt volk zijn, waar het al duizend jaar as regent en waar metalen gebruikt kunnen worden als een magisch wapen, is The Lord Ruler de baas. Hij is onoverwinnelijk en regeert met harde hand. Tot één van zijn gevangenen oprijst uit de diepte van de mijnen en maar één doel voor ogen heeft: The Lord Ruler verslaan. Door de elite van de onderwereld om zich heen te verzamelen en een meesterlijk plan tot uitvoering te brengen, hoopt Kelsier zijn vijand te verslaan en The Final Empire te bevrijden.

Dit is het eerste deel uit de Mistborn-serie die bestaat uit een trilogie en drie aanvullende werken.

The Final Empire samenvatting

In The Final Empire regent het al duizend jaar as en al duizend jaar zijn de Skaa gedwongen tot slavernij. Ze leven in angst en armoede. The Lord Ruler heeft al die tijd geregeerd: met absolute macht en terreur en hij is onoverwinnelijk.

In het diepste van een van de gevangenissen van The Lord Ruler zit Kelsier. Door alle traumatische ervaringen die hij daar opdoet “snapped” hij en ontdekt hij de krachten van een Mistborn in zichzelf. Hij was al een briljante dief en een natuurlijke leider, die met deze nieuw gevonden krachten zijn zinnen zet op wraak op The Lord Ruler.

Om dit te doen, recruteert Kelsier de elite van de onderwereld: de slimste en betrouwbaarste Allomancers, die de zelfde soort krachten hebben als hij zelf. Door middel van het plegen van een meesterlijke overval, wil Kelsier eigenlijk maar een ding en dat is de Lord Ruler verslaan. Maar zelfs met een briljant plan en een team van de allerbesten, lijkt dit doel te hoog gegrepen. Door een gelukje komt hij Vin tegen, een meisje dat net als hij zelf een halve Skaa is.

Sometimes I worry that I am not the hero everyone thinks I am.

The Final Empire bekijken

Over de auteur

Brandon Sanderson is geboren in Nebraska (1975). Als kind had hij veel plezier in lezen maar verloor zijn interesse tijdens zijn schoolperiode waarin alle titels voor hem werden bepaald. Toen hij later door een van zijn docenten werd gewezen op het fantasy-genre, ging er een wereld voor hem open. Hij vond dit type verhalen zo gaaf, dat hij zelf al begon met het schrijven van enkele eigen werken. Deze waren echter, zoals hij zelf zegt, erg slecht.

Sanderson schreef zich in om biochemie te gaan studeren maar hij kwam er al gauw achter dat dit helemaal niet was wat hij wilde doen. Hij wilde schrijven. Al gauw wisselde hij van opleiding (iets wat zijn moeder maar niks vond).

Sanderson begon na zijn wissel van opleiding serieus met schrijven. Hij werkte als nachtportier in een hotel omdat hij daar kon schrijven terwijl hij aan het werk was. Overdag ging hij dus naar school. Tijdens deze periode heeft hij zeven boeken geschreven. Geen enkele werd echter geaccepteerd door de uitgeverijen.

Pas in 2003 werd zijn eerste boek aangekocht en uitgebracht in 2005: Elantris. Hierna volgde al gauw de Mistborn trilogie vervolg The Alloy of Law, Warbreaker en The Way of Kings.

Inmiddels is Sanderson een grote naam binnen de fantasy. Sanderson is gekozen om The Wheel of Time serie af te schrijven, na het overlijden van Robert Jordan.

But you can’t kill me, Lord Tyrant. I represent that one thing you’ve never been able to kill, no matter how hard you try. I am hope.

Symboliek en motieven

 • As
  De continue neerslag van as staat symbool voor de aanhoudende weerbarstigheid van de skaa. Zowel de as als de mist zijn begonnen op het moment dat de macht bij de lord Ruler kwam te liggen en hij deze voor zichzelf hield. Beide zijn dus geassocieerd met de onderdrukking van deze bevolkingsgroep.
 • Vuil
  De skaa worden gedwongen om deze viezigheid, bestaande uit as en ander vuil, op te blijven ruimen. Dit is dweilen met de kraan open. Deze mensen zijn dus ook altijd vies waardoor het feit dat ze bij een lagere klasse horen, ook direct zichtbaar is.
 • Mist
  De misten trekken met name ’s nachts op en zijn zeker voor de skaa een bedreiging. Er zijn verschillende mythes om de mist heen gevormd die ervoor zorgen dat de skaa dus bang zijn en niet ver van huis durven gaan. Hierdoor kan de adel zich vrij bewegen wanneer de mist komt. De mist staat dus symbool voor onderdrukking maar ook voor een gebrek aan kennis. De skaa worden letterlijk in hun onwetendheid gehuld, dankzij de regelgeving van de Lord Ruler.

My behavior is nonetheless, deplorable. Unfortunately, I’m quite prone to such bouts of deplorability–take for instance, my fondness for reading books at the dinner table.

Meer van Brandon Sanderson

Brandon Sanderson heeft niet alleen maar hele zware kost geschreven, ook als je toe bent aan een iets luchtiger verhaal (maar wel van hoge kwaliteit), kan je bij hem terecht.

Hier een lijstje met titels van zijn hand:

 • Elantris is een mooi boek om mee te beginnen, zeker als je niet zo thuis bent in fantasy. Het is een standalone, dus een los deel, met een kop en een staart. Een andere titel die je kan proberen is ‘Steelheart’.
 • Lees je wel graag fantasy, dan is The Mistborn trilogy dus perfect voor jou, evenals The Way of Kings (let op, die bestaat weer uit meerdere delen en die zijn ieder per stuk behoorlijk aan de maat!).
 • Zoek je ook een beetje romantiek? Pak dan ‘Warbreaker‘ er eens bij, ook een standalone en zeker iets toegankelijker.
 • Ben je een jonge lezer of wil je iets luchtigers? Bekijk dan Alcatraz vs. The Evil Librarians eens of The Rithmatist.

Titel: The Final Empire

Genre: fantasy

Auteur: Brandon Sanderson

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: gollancz

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 1 October 2009

ISBN: 9780575089914

Aantal pagina's : 672

4

Summary

Brandon Sanderson doet weer waar hij goed in is: een compleet nieuwe wereld opzetten, tot in de puntjes uitgedacht. Een vernieuwend magisch systeem, ook totaal dichtgetimmerd. Fantastische hoofdpersonen en een sterk plot. Omdat het verhaal toch een beetje op gang moest komen heb ik het maar 4 uit de 5 sterren gegeven, maar ik heb grootse verwachtingen voor de andere delen.

Pluspunten

 • Originele wereld
 • Fantasierijk
 • Zet je aan het denken

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: