The Hunger Games / De hongerspelen

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik scrolde nietsvermoedend door de sociale media, toen ik onverwacht op een schitterende nieuwe uitgave stuitte van de Hongerspelen. De boeken zijn Engels, maar wat een plaatje is deze box! Het nieuwste deel, over president Snow, zit ook in deze serie, dus nu is hij helemaal compleet.

De hongerspelen

Over Suzanne Collins

Suzanne Collins begon haar carrière als schrijfster in 1991. Ze werkte vooral voor de televisie en ze schreef mee aan kinderprogramma’s, waarvan veel in de prijzen zijn gevallen. Haar grootste bekendheid verkreeg ze met de serie ‘De Hongerspelen’.

Haar eerste boek is gebaseerd op Alice in Wonderland, maar ze vroeg zich altijd af of dit verhaal niet een wat meer stadse setting nodig had. Zelfs is ze opgegroeid in de grote stad, waar je geen magisch bos of een tea party zult vinden. Het idee voor haar boek Gregor the Overlander was geboren en dit vormde het eerste deel in wat uiteindelijk een vijfdelige serie zou worden en die bekendheid zou krijgen als The Underland Chronicles.

Haar volgende serie, The Hunger Games/ De Hongerspelen, is een internationale bestseller geworden. De boeken hebben meer dan zes jaar op de lijst van de New York Times Bestsellers gestaan. Het is in 54 landen verkocht en vertaald in 52 verschillende talen. De boeken zijn zeer succesvol verfilmd, het laatste deel (A Ballad of Songbirds and Snakes) komt binnenkort uit.

Deel 1: De hongerspelen / The Hunger Games

De hongerspelen draait om Katniss Everdeen. Ze woont met haar moeder en haar zusje in het armste district van Panem. Het land, ooit Noord-Amerika genoemd, is verdeeld in twaalf verschillende districten, waarbij 12 het laagste en armste is. Ze leidt een armoedig leven, dat wordt geregeerd door de rijke en welvarende lieden uit het Capitool, de hoofdstad. Jaarlijks organiseert het Capitool de Hongerspelen. 24 tributen, die door loting worden uitgekozen, strijden voor hun leven. Ieder district levert één jongen en één meisje aan. En dit jaar is het de beurt aan Prim, het jongere zusje van Katniss…

Katniss weet dat Prim deze Hongerspelen niet zal overleven en ze besluit daarom in haar plaats te gaan. Ze wordt de arena ingeleid en onder het toeziend oog van de hele bevolking moet ze zien te overleven. Een medogenloos spel vol geweld, listen en manipulaties moet ze trotseren. Hoe ver zal Katniss gaan om levens uit de arena te kunnen stappen?

Deel 2: Vlammen / Catching Fire

Katniss Everdeen heeft de Hongerspelen gewonnen, en dat niet alleen, ze heeft het voor elkaar gekregen om samen met haar districtgenoot Peeta Mellark te winnen. Dit is tegen de regels, want slechts één tribuut kan de winnaar zijn.

Sinds hun terugkeer naar District 12, gonst het van de geruchten dat er een opstand tegen het Capitool wordt voorbereid en dat de heldendaad die Katniss in de arena heeft laten zien als inspiratie daarvoor heeft gediend. Een revolutie nadert.

Wanneer President Snow Katniss als persoonlijk verantwoordelijk houdt voor het veroorzaken van deze onrust, raakt Katniss verwikkeld in een politieke machtsstrijd. Ze wil haar vrienden en familie beschermen en om dat te kunnen doen, moet ze de wereld overtuigen van haar onschuld. Dat haar daden voortkomen uit liefde voor Peeta, en niet uit een politieke ideologie. Maar haar hart behoort eigenlijk al aan iemand anders, maar hoe verder de revolutie zich ontwikkelt, hoe meer Katniss twijfelt aan haar verlangen om deze te stoppen…

€7,99
Prijs gecheckt op 22 mei 2024 07:40
Amazon.nl
€14,99
2 nieuw vanaf €14,99
1 tweedehands vanaf €7,66
Prijs gecheckt op 22 mei 2024 07:40
Amazon.nl
€19,99
Prijs gecheckt op 22 mei 2024 07:40
Amazon.nl

Deel 3: Spotgaai

Katniss heeft niet éénmaal maar zelfs tweemaal de Hongerspelen overleefd. Het regime van Panem begint te wankelen. Katniss wordt door een groep rebellen naar district 13 gebracht, een geheimgehouden, verloren gewaand district waar het Capitool geen macht heeft. Hier worden plannen gemaakt voor de revolutie op gigantische schaal.

Katniss herstelt in dit district van haar verwondingen die ze in de arena heeft opgelopen. Ondertussen moet ze zich voorbereiden op haar rol als leider van de revolutie. Ze is tot alles bereid: te vechten, te sterven voor vrijheid. Maar wanneer Snow bekend maar dat hij iedereen die ze liefheeft kapot zal maken wanneer ze haar plannen doorzet, lijkt de prijs van vrijheid misschien toch te hoog.

Deel 0,5: De ballade van slangen en zangvogels / The Ballad of Songbirds and Snakes

Nu uitgebracht in een schitterende filmeditie. Normaal gezien zijn de filmcovers veel minder mooi dan de oorspronkelijke kaft, maar in dit geval is het zeker weten andersom. Dit verhaal speelt zich af voor de Hongerspelen en vertelt het verhaal van president Snow.

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. Coriolanus Snow moet zich voorbereiden als mentor in deze spelen. Zijn familie heeft het moeilijk, ooit zo rijk en machtig en nu is hun succes afhankelijk van de prestaties van Coriolanus. Hij moet de overwinning binnenslepen en dat kan hij alleen door beter, slimmer, sneller, charmanter en uitgekookter te werk te gaan dan zijn tegenstanders.

Het zich hem alleen niet mee. Hij krijgt de vrouwelijke tribuut van district 12 toegewezen, het laagste van het laagste. Ze zijn vanaf nu verbonden met elkaar: iedere keuze van Coriolanus kan leiden tot zege of mislukking. Er zal worden gevochten tot de dood. Coriolanus begint echter medeleven te voelen voor zijn kandidaat en dat leidt hem tot een moeilijke keuze: moet hij de regels van het spel blijven volgen of moet hij doen wat nodig is om te overleven? Wat is belangrijker?

Boxen

Als je al zeker weet dat je alle boeken mooi gaat vinden, dan kan je natuurlijk een box aanschaffen. Meestal is dit voordeliger én voor de verzamelaars: als je een box koopt, weet je tenminste zeker dat alle uitgaven dezelfde grootte hebben. Toch wel belangrijk.

Ik heb er een aantal voor je op een rijtje gezet. Helaas voor de Nederlandse lezers: er zijn alleen nog Engelstalige boxsets verkrijgbaar.

Meer?

Wellicht is The Poppy War – trilogie ook wat voor jou, of probeer de nieuwe sensatie De Dievenspelen eens!


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: