The Little Friend / De kleine vriend

€5,00
Boekenbalie.nl
€6,99
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 21:48
Amazon.nl

The Little Friend is het verhaal van Harriet Cleve Dusfresnes. Ze groeit op in een klein stadje in Mississippi maar ze wordt achtervolgt door de vreemde dood van haar broertje Robin. Hij werd dood gevonden in de tuin. Robin bungelde aan zijn nek, opgehangen aan een boom. Een ongeluk? Of is er meer aan de hand? Niemand die het weet.

Harriet weet zeker dat iemand dit op zijn geweten heeft, maar de moordenaar is nooit gevonden. De familie heeft het verlies eigenlijk nooit echt achter zich kunnen laten. De vader van het gezin leeft een eigen leve, ver bij het gezin vandaan. De moeder is lamgeslagen door verdriet. De kinderen leven hun eigen leven en Harriet leeft in een wereld vol verbeelding. Niemand kan haar echter helpen bij haar zoektocht, niemand heeft nog concrete herinneringen aan die fatale dag.

Harriet besluit in de zomer van haar twaalfde levensjaar dat ze de moordenaar zal vinden. Samen met haar beste vriend start ze haar onderzoek.

The Little Friend in de winkel bekijken

€5,00
Boekenbalie.nl
€6,99
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 21:48
Amazon.nl
€8,95
€12,50
Bol.com
€12,71
€14,95
6 nieuw vanaf €11,20
8 tweedehands vanaf €3,28
Prijs gecheckt op 14 februari 2024 21:48
Amazon.nl

1960’s in Amerika

The Little Friend speelt zich af in het zuiden van Amerika, in de jaren 60. In deze periode was er veel beweging in de maatschappelijke orde. Afrikaanse Amerikanen waren druk bezig met het verwerven van gelijke rechten. Feministen eisten gelijkwaardig loon, er waren protesten tegen seksuele discriminatie. De Mexicaanse Amerikanen protesteerden tegen het stemverbod en de Indianen wilden erkenning voor hun land en het recht om zichzelf te mogen besturen. Er werd geprotesteerd tegen de oorlog in Vietnam, er werd geprotesteerd tegen oorlog in het algemeen.

Over de auteur

Donna Tartt is een Amerikaanse schrijfster. Ze is zelf in Mississippi geboren.

Haar boek ‘The Goldfinch’ (Het puttertje) heeft wereldwijde bekendheid gekregen toen het de Pulitzerprijs voor Fictie won en sindsdien ook is verfilmd.

The Secret History is het debuut van Tartt geweest en dit boek is gepubliceerd in 1992. Haar tweede boek liet tien jaar op zich wachten maar ‘The Little Friend’ werd uitgebracht in 2002. Grappig genoeg werd dit boek als eerste in Nederland uitgebracht, omdat ze hier de meeste boeken verkocht. Pas daarna is het ook in Amerika en in andere landen uitgebracht. Haar derde en tevens laatste boek is ‘The Goldfinch’ (2013) wat haar een groot succes bij de critici opleverde en haar bovendien een mooie bron van inkomsten gaf.

Informatie en beoordeling

Titel: De kleine vriend/ The Little Friend

Genre: Roman

Auteur: Donna Tartt

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: De Bezige Bij

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 1 November 2003

ISBN: 9789023403555

Aantal pagina's : 600

  • Door de details het plot niet meer zien.
2

Review

Wat een ontzettend langdradig boek. Ieder personage werd vanuit de kleinste details uitgewerkt. We duiken in hun verleden, we lezen wat ze het liefste eten en we leren allerlei andere onbenulligheden waardoor het werkelijke plot, namelijk het achterhalen van de moordenaar van Robin, telkens uit het oog verloren raakte.
Ik houd zelf van best een beetje tempo in het verhaal maar dat was hier echt heel erg ver te zoeken. Bij The Secret History ervoer ik hetzelfde: ik vroeg me steeds af wanneer het verhaal dan eindelijk zou beginnen. Er waren bijna uitsluitend lovende recensies over dat boek dus ik begreep al niet waar die dan vandaan kwamen. In tegenstelling tot The Little Friend, werd ik bij The Secret History wel beloond. Hier sleepte het verhaal zich voort.
De schrijfstijl van Donna Tartt is schitterend. Ze schrijft enorm beeldend, vloeiend en ook zeker wel meeslepend, ware het niet dat er voor mij ook wel een duidelijk aanwezig plot waarneembaar moet zijn om deze schrijfstijl echt voet aan de grond te geven. Er gebeurde heel erg veel en tegelijkertijd vooral heel erg weinig. Het is duidelijk dat Tartt goed onderzoek heeft gedaan naar de tijdsgeest en het tijdsbeeld van de periode waarin dit verhaal zich afspeelt. Toch kon het me simpelweg niet genoeg boeien om hier nu een lovende recensie neer te schrijven.
Helaas. Niet haar mooiste boek!
banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.