The Rithmatist: Perfect voor fans van Harry Potter!

The Rithmatist

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In The Rithmatist lees je over een school waar magie bestaat. Een selecte groep studenten beheerst de magie van ‘Rithmatic’, waarbij tekeningen omgezet worden in wapens. Joel (16) is helaas niet een van deze uitverkorenen en dat betreurt hij zeer. Wanneer hij een professor toch zover heeft gekregen om hem te onderwijzen in de technieken van deze magie, beginnen Rithmatics één voor één te verdwijnen. Joel besluit dit tot op de bodem uit te zoeken en krijgt hierbij hulp van Rithmatic Melody.

Fan van Harry Potter? Vond je ‘Het gouden kompas’ (Philip Pullman) leuk? ‘De school van goed en kwaad’? Dan is dit wellicht iets voor jou!

The Rithmatist samenvatting

The Rithmatist is een vlot verhaal voor lezers van alle leeftijden.

Een school voor leerlingen met een magische gave. Jonge student Joel is gefascineerd door de magie van ’the rithmatists’, waar slechts een enkeling mee gezegend is en hij helaas niet. Joel weet een van de professoren te overtuigen om hem te onderwijzen in deze geometrische vorm van magie. Hoewel Joel namelijk zelf geen gebruik kan maken van deze krachten, of zijn tekeningen tot leven kan wekken, kan hij wel begrijpen hoe het werkt. Een moeilijke test nadert wanneer iemand de rithmatist-studenten één voor één kidnapt.

Aangezien Joel zelf geen magie bezit lijkt hij zelf buiten gevaar. Hij is echter gedreven om de boel te onderzoeken en de waarheid boven tafel te krijgen. Kan Joel deze kidnapper stoppen? Hij heeft de hulp nodig van Melody, die wel rithmatist is.

“What good is having friends if they don’t put you in mortal peril every once in a while?”

Het eerste deel in een nieuwe serie van Brandon Sanderon.

The Rithmatist bekijken

Over de auteur

Brandon Sanderson is geboren in Nebraska (1975). Als kind had hij veel plezier in lezen maar verloor zijn interesse tijdens zijn schoolperiode waarin alle titels voor hem werden bepaald. Toen hij later door een van zijn docenten werd gewezen op het fantasy-genre, ging er een wereld voor hem open. Hij vond dit type verhalen zo gaaf, dat hij zelf al begon met het schrijven van enkele eigen werken. Deze waren echter, zoals hij zelf zegt, erg slecht.

Sanderson schreef zich in om biochemie te gaan studeren maar hij kwam er al gauw achter dat dit helemaal niet was wat hij wilde doen. Hij wilde schrijven. Al gauw wisselde hij van opleiding (iets wat zijn moeder maar niks vond).

Sanderson begon na zijn wissel van opleiding serieus met schrijven. Hij werkte als nachtportier in een hotel omdat hij daar kon schrijven terwijl hij aan het werk was. Overdag ging hij dus naar school. Tijdens deze periode heeft hij zeven boeken geschreven. Geen enkele werd echter geaccepteerd door de uitgeverijen.

Pas in 2003 werd zijn eerste boek aangekocht en uitgebracht in 2005: Elantris. Hierna volgde al gauw de Mistborn trilogie vervolg The Alloy of Law, Warbreaker en The Way of Kings.

Inmiddels is Sanderson een grote naam binnen de fantasy. Sanderson is gekozen om The Wheel of Time serie af te schrijven, na het overlijden van Robert Jordan.

But you can’t kill me, Lord Tyrant. I represent that one thing you’ve never been able to kill, no matter how hard you try. I am hope.

€8,99
€9,53
7 nieuw vanaf €8,99
3 tweedehands vanaf €3,51
Prijs gecheckt op 19 april 2024 05:31
Amazon.nl
€16,25
€22,99
Bol.com

Symboliek en motieven

 • As
  De continue neerslag van as staat symbool voor de aanhoudende weerbarstigheid van de skaa. Zowel de as als de mist zijn begonnen op het moment dat de macht bij de lord Ruler kwam te liggen en hij deze voor zichzelf hield. Beide zijn dus geassocieerd met de onderdrukking van deze bevolkingsgroep.
 • Vuil
  De skaa worden gedwongen om deze viezigheid, bestaande uit as en ander vuil, op te blijven ruimen. Dit is dweilen met de kraan open. Deze mensen zijn dus ook altijd vies waardoor het feit dat ze bij een lagere klasse horen, ook direct zichtbaar is.
 • Mist
  De misten trekken met name ’s nachts op en zijn zeker voor de skaa een bedreiging. Er zijn verschillende mythes om de mist heen gevormd die ervoor zorgen dat de skaa dus bang zijn en niet ver van huis durven gaan. Hierdoor kan de adel zich vrij bewegen wanneer de mist komt. De mist staat dus symbool voor onderdrukking maar ook voor een gebrek aan kennis. De skaa worden letterlijk in hun onwetendheid gehuld, dankzij de regelgeving van de Lord Ruler.

My behavior is nonetheless, deplorable. Unfortunately, I’m quite prone to such bouts of deplorability–take for instance, my fondness for reading books at the dinner table.

Meer van Brandon Sanderson

Brandon Sanderson heeft niet alleen maar hele zware kost geschreven, ook als je toe bent aan een iets luchtiger verhaal (maar wel van hoge kwaliteit), kan je bij hem terecht.

Hier een lijstje met titels van zijn hand:

 • Elantris is een mooi boek om mee te beginnen, zeker als je niet zo thuis bent in fantasy. Het is een standalone, dus een los deel, met een kop en een staart. Een andere titel die je kan proberen is ‘Steelheart’.
 • Lees je wel graag fantasy, dan is The Mistborn trilogy dus perfect voor jou, evenals The Way of Kings (let op, die bestaat weer uit meerdere delen en die zijn ieder per stuk behoorlijk aan de maat!).
 • Zoek je ook een beetje romantiek? Pak dan ‘Warbreaker‘ er eens bij, ook een standalone en zeker iets toegankelijker.
 • Ben je een jonge lezer of wil je iets luchtigers? Bekijk dan Alcatraz vs. The Evil Librarians eens of The Rithmatist.

Titel: The Rithmatist

Genre: fantasy, YA

Auteur: Brandon Sanderson

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: TOR

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 1 January 2015

ISBN: 9781447266150

Aantal pagina's : 384

 • Perfect voor fans van Harry Potter en 'Het gouden kompas'.
4

Summary

Spannend, vlot, zeer creatief. Met relatief weinig woorden weet Sanderson weer een totaal nieuwe en unieke wereld neer te zetten. Het geeft de vibes van Hogwarts en de sfeer van Pullman’s Oxford (Het gouden kompas) in combinatie met de unieke verzinsels van Sanderson. Doordat dit echt geschreven is voor jongeren, is de bekende stijl van Sanderson aangepast op de doelgroep. In tegenstelling tot de zware taal die hij nodig heeft om zijn uitgebreide werelden op te zetten in zijn overige werken, heeft hij er hier voor gekozen om een wereld te nemen die vrijwel gelijk is aan de onze, waardoor het plot direct van start kan gaan. Hierdoor rol je makkelijk in en door het verhaal. Het kostte me dan ook niet zoveel tijd om dit boek uit te krijgen. Aanrader!

Pluspunten

 • Vlot
 • Origineel/unieke wereld
 • Toegankelijk

Minpunten

 • Vervolg is nog niet uit

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: