The Thirteenth Tale: een moderne ‘Gothic Novel’

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Alle kinderen maken van hun eigen geboorte een sprookje….zo begint het verhaal van de teruggetrokken schrijfster Via Winter. Haar bestaande verhalen zijn net zo beroemd als haar ontbrekende ‘dertiende’ verhaal.

De enigmatische Vida Winter heeft zestig jaar lang allerlei verschillende verhalen over haar verleden de wereld in geholpen, verzinsels die haar roem en rijkdom hebben gebracht, die tegelijkertijd haar duistere en tragische verleden een geheim hielden. Ze vraagt de schrijfster Margaret Lea om haar biografie te schrijven. Margaret is een jonge vrouw die zelf een geheimzinnige geboorte heeft gehad. Geraakt door de paralellen tussen Winter en haarzelf, besluit Margaret de klus aan te nemen.

Terwijl Vida Winters haar zo lang weggestopte leven blootlegt, raakt Margaret meer en meer in beslag genomen. Het is een vreemd verhaal met een sterke ‘gothic strangeness‘ waarin de familie Angelfield centraal staat. De eigenzinnige Isabelle, de losgeslagen tweeling Adeline en Emmeline, er is een geest, een gouvernante, een kunstige tuin en een allesverwoestende brand.

Margaret gaat volledig op in het verhaal, maar ze blijft ook op haar hoede: in hoeverre is het waar wat Vida Winters haar vertelt? Ze eist de waarheid en samen gaan ze de confrontatie aan met de geesten die haar al haar hele leven achternazitten.

The Thirteenth Tale is een ode aan lezen, aan de boeken voor de boekenverslinders onder ons, een terugkeer naar de manier van verhalen vertellen van onze ouders.

The Thirteenth Tale in de winkel bekijken

Over de auteur

Diane Setterfield is een Britse auteur. ‘The Thirteenth Tale’ was haar debuut. Het boek kwam uit in 2006. Inmiddels zijn er meer dan drie miljoen exemplaren van verkocht, wereldwijd. In 2013 kwam haar tweede boek uit: ‘Bellman & Black’, een verhaal dat over de grenzen van de genres geen gaat en gaat over onderwerpen als workaholics, Victoriaanse rouwrituelen en over roeken.
Haar derde boek, ‘Once Upon a River’ is uitgebracht in 2019.

Setterfiels is geboren in landelijk Berkshire. Na haar school heeft ze Franse literatuur gestudeerd aan de universiteit van Bristol. Ze is gepromoveerd op autobiografische structuren in het werk van André Gide. Ze heeft Engels gegeven aan de Franse universiteit in Mulhouse. Later heeft ze ook Frans gegeven in het VK.

In 1990 heeft ze de academische wereld verruild voor een carrière als schrijfster.

The Thirteenth Tale is bewerkt tot film en in 2013 op de BBC uitgezonden geweest. De hoofdrollen worden vervuld door Vanessa Redgrave en Olivia Colman.

Diane woont nu in Oxford by the Thames. Ze is allereerst een lezer, daarna pas een schrijfster, geeft ze aan. Wanneer ze dus niet schrijft, is ze aan het lezen, of praat ze over wat ze heeft gelezen.

Informatie en beoordeling

Titel: The Thirteenth Tale

Genre: Mysterie

Auteur: Diane Setterfield

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Orion

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 5 September 2019

ISBN: 9781409192954

Aantal pagina's : 480

  • Gothic, mysterieus, sprookjesachtig en mooi geschreven.
5

Review

Hou je van boeken? Hou je van mysterie? Houd je van een sappig familiedrama? Dan is dit boek echt een aanrader. Als je ook nog eens een beetje fan bent van het concept van de ‘gothic novel’, dan zit je helemaal gebakken: een afgelegen en vrijstaand huis dat in slechte staat verkeert, bewoners die er een apart leven op na houden, mensen die gek denken te worden en een grote portie geheimen. Ik heb ervan gesmuld. Alle aspecten waren raak: een eenzame boekenwurm die deze speciale opdracht krijgt, een leven dat draait om boeken, de liefde voor boeken komt in dit boek heel sterk naar voren.

 

“Do you know the feeling when you start reading a new book before the membrane of the last one has had time to close behind you? You leave the previous book with ideas and themes–characters even–caught in the fibers of your clothes, and when you open the new book, they are still with you”. Deze quote uit het boek is meer dan van toepassing hier.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: