Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping

Schepping midden aarde

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Ik heb vrijwel alle boeken gelezen die zich afspelen in en rond Midden-Aarde. Vooral in mijn tienerjaren heb ik er echt een studie van gemaakt. Op diverse fora discussieerde ik over de geschiedenis van Midden-Aarde. Bekende discussiepunten gingen over de rol van Tom Bombadil (waarom kan de ring niet bij Tom blijven?), de vleugels van balrogs (dienaren van Melkor) en de relatie tussen de dood en onsterfelijkheid van meerdere rassen in de wereld van Tolkien. Voor Boekendief.nl schrijf ik een uitgebreide tijdlijn van het ontstaan van de wereld van Tolkien. Ik begin bij het begin: de schepping van de wereld en het begin van de tijd. Ik introduceer Eru Ilúvatar, de Ainur, Valar, Maiar en het universum. Een start van de diepgaande studie over het ontstaan van Midden-Aarde!

Artikelen over de tijdlijn van Midden-Aarde / de wereld van Tolkien

 1. Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping
 2. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of Music, Ainur en Valar
 3. Tijdlijn van Midden-Aarde: Beginning of time
 4. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Lamps
 5. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Trees
 6. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Eerste Tijdperk
 7. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Tweede Tijdperk
 8. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Derde Tijdperk (deel 1)
 9. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Derde Tijdperk (deel 2)
 10. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Vierde Tijdperk

De tijd voor de schepping van de wereld en het begin van de tijd

Eru Ilúvatar, de oorspronkelijke entiteit, vormt de Ainur, spirituele wezens van onmetelijke kracht en schoonheid

Eru Ilúvatar, vaak simpelweg aangeduid als Ilúvatar, is het opperste wezen in de mythologie van J.R.R. Tolkien. Hij beschrijft dit in zijn werken De Silmarillion en The Lost Tales (onderdeel van The History of Middle-Earth). Ilúvatar is de enige, eeuwige en alomtegenwoordige schepper van het universum en alles wat daarin voorkomt. De naam ‘Eru’ betekent ‘De Ene’, terwijl ‘Ilúvatar’ ‘Vader van Alles’ betekent.

Schepping van de Ainur

In de mythologie van Tolkien schiep Eru Ilúvatar eerst de Ainur, uit zijn gedachten en leerde hen muziek. Deze wezens worden omschreven als engelachtig. Door middel van een groot muzikaal thema toonde Ilúvatar hen de visie van Eä, het materiële universum, en Arda, de wereld waarin de verhalen van de Eerste, Tweede en Derde Era zich afspelen.

Daarna bracht hij Eä daadwerkelijk tot bestaan. Sommige van de Ainur, bekend als de Valar en de Maiar, gingen naar Arda om daar vorm aan te geven en het te bevolken.

Het ingrijpen van Eru Ilúvatar

Ondanks dat Eru Ilúvatar zelden direct ingrijpt in de gebeurtenissen van de wereld, wordt hij erkend als de uiteindelijke bron van alle autoriteit en kracht. Hij heeft het vermogen om de loop van de wereld en haar wezens te beïnvloeden. Het idee van ‘fate’ of ‘doom’ (in de zin van onontkoombare bestemming) in de wondere wereld van Tolkien, is nauw verbonden met de wil van Eru Ilúvatar. Hij is een transcendentaal en onbegrijpelijk wezen. Zijn plan voor de wereld en wezens kan je ondoorgrondelijk noemen.

Een aantal termen, rassen en karakters uitgelegd

 • Ainur: De Ainur zijn de ‘Engelen’ of ‘Heilige Wezens’ die door Eru Ilúvatar werden geschapen voordat de wereld werd gevormd. Ze zijn onderverdeeld in de Valar en de Maiar. De Ainur namen deel aan de muzikale schepping van het universum en waren de eersten om een visie van Arda te zien voordat het werkelijk bestond.
 • Valar: Dit zijn de meest krachtige van de Ainur die ervoor kozen om naar Eä te gaan en te wonen in Arda. Ze zijn in essentie de ‘goden’ van Arda, ieder met hun eigen specifieke domein of aspect van de wereld dat ze beheersen. Er zijn veertien Valar in totaal: zeven Heren en zeven Koninginnen. De leider van deze groep heet Manwë.
 • Maiar: De Maiar zijn een andere groep van Ainur die ervoor kozen om naar Eä te gaan. Ze zijn minder machtig dan de Valar, maar nog steeds bovennatuurlijk en immens krachtig. De Maiar dienen de Valar en helpen bij hun taken. Bekende Maiar zijn Gandalf, Saruman en Sauron. Dit zijn waarschijnlijk ook de eerste (en enige) namen die je zal herkennen in dit artikel 😉.
 • : Dit is het materiële universum. Wanneer Eru Ilúvatar Eä schiep, zei hij: “Eä! Let these things Be!”, waarmee hij het universum zijn fysieke bestaan gaf.
 • Arda: Arda is de naam voor de wereld of aarde binnen Eä. Hier vinden de meeste van bekende boeken en verhalen geschreven door Tolkien plaats. Arda werd gevormd en bewoond door de Valar en de Maiar. Veel later werd deze wereld ook bevolkt door de Elfen, Mensen, Dwergen en andere wezens.

In een volgend artikel zal ik The Years of Music bespreken, waar een kleine overlap in zit met dit artikel.

Zelf meer lezen over het ontstaan van Midden-Aarde en de schepping?

De afbeeldingen in deze blog zijn afkomstig van hoe ik bepaalde dingen uit het werk van Tolkien voor me zie. Deze zijn tot leven gekomen door Midjourney AI en bewerkt door mij in zowel Photoshop als Lightroom CC.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: