Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of Music, Ainur en Valar

Tijdlijn van Midden-Aarde Years of Music, Ainur en Valar

Nadat Eru IlĂșvatar de Ainur had geschapen tijdens de schepping van Midden-Aarde, begint de vormgeving van het geheel. In het begin van het universum van Tolkien, lang voordat de aarde vorm kreeg en de eerste wezens hun ogen openden, was er muziek. Deze periode, bekend als ‘De Jaren van Muziek’ / ‘The Years of Music’, onthult de eerste tonen van de schepping. De goddelijke melodieĂ«n van de Ainur onder leiding van IlĂșvatar leggen het fundament alles. Deze fase in de geschiedenis van Arda is er een van harmonie, disharmonie en het verlangen om mee te doen. Hierin wordt de basis gelegd voor het ontstaan van werelden, conflicten en de eeuwige dans tussen goed en kwaad.

Artikelen over de tijdlijn van Midden-Aarde / de wereld van Tolkien

 1. Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping
 2. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of Music, Ainur en Valar
 3. Tijdlijn van Midden-Aarde: Beginning of time
 4. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Lamps
 5. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Trees
 6. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Eerste Tijdperk
 7. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Tweede Tijdperk

Het onderwijs van IlĂșvatar aan de Ainur

IlĂșvatar leert de Ainur om prachtige, goddelijke muziek te maken, wat hun doel is. Deze muziek is de blauwdruk van alles wat zal worden gecreĂ«erd in het universum.

De machtigste Ainur worden Valar genoemd. In totaal zijn er 14 Valar. 8 worden als mannelijk beschouwd en 7 als vrouwelijk.

 • ManwĂ« – De leider van de Valar en heer van de luchten.
 • Ulmo – Heer van de wateren.
 • AulĂ« – Verantwoordelijk voor de vorming van de bergen en de landen; meester van ambachten.
 • OromĂ« – De jager onder de Valar en heer van de bossen.
 • Mandos (of NĂĄmo) – Bewaarder van de dodenhuizen van de Elfen.
 • LĂłrien (of Irmo) – Heer van dromen en visioenen.
 • Tulkas – Fysiek het sterkste van allemaal. Staat bekend om zijn vrolijkheid en moed in gevechten.
 • Melkor (later Morgoth) – In het begin van de tijd was Melkor de machtigste van alle Ainur in termen van kennis en macht. Hij had een deel van elke gave die Eru IlĂșvatar aan de Ainur had gegeven, en zijn kennis was zeer breed.

De vrouwelijke Valar worden vaak Valier genoemd:

 • Varda (of Elbereth) – Koningin van de sterren en ManwĂ«’s echtgenote.
 • Yavanna – Vrouw van AulĂ« en gever van vruchten.
 • Nienna – Dame van barmhartigheid en rouw.
 • EstĂ« – De genezer van pijn en vermoeidheid.
 • VairĂ« – De wever van verhalen.
 • VĂĄna – De eeuwig jonge, brenger van vreugde.
 • Nessa – Zuster van OromĂ« en echtgenote van Tulkas.

Goed om te weten: De minder machtige Ainur worden Maiar genoemd. Zij zijn minder krachtig dan de Valar, maar nog steeds goddelijk. Voorbeelden zijn Sauron, Gandalf, Saruman en Radagast. Elke Maiar heeft zijn of haar eigen doel in de wereld.

De frustratie van Melkor tijdens de Years of Music

Melkor, de machtigste van de Ainur, raakt gefrustreerd door IlĂșvatars (te) geduldige onderwijs. Hij besluit zijn eigen muziek te componeren, met een verlangen zelf een schepper te zijn. Door dit te doen verstoort hij opzettelijk de harmonie van de muziek van de Ainur. Hierdoor voelt Eru IlĂșvatar zich gedwongen in te grijpen en de disharmonie te corrigeren. Als gevolg hiervan wordt Melkor openlijk berispt. Hij lijkt dit te accepteren, maar op de achtergrond verbergt hij zijn woede.

Visioen van de schepping

Na de muziek toont IlĂșvatar de Ainur een visie. In deze visie zien zij wat hun muziek zal creĂ«ren: de wereld Arda, en de geboorte, het leven, en de dood van het universum, ook bekend als EĂ€. Dit visioen was niet alleen een voorafschaduwing van de wereld, maar ook van de wezens die erin zouden leven, zoals de elfen en mensen. Het was een rijk en levendig schouwspel dat de pracht en complexiteit van de wereld liet zien die zou ontstaan uit de gecombineerde muzikale harmonieĂ«n van de Ainur.

Overweldigd en gefascineerd door het visioen voelden veel van de Ainur een diep verlangen om deel uit te maken van deze wereld, om bij te dragen aan de vorming ervan en om voor de schepselen die erin zouden leven te zorgen. Je zou het een soort onrust kunnen noemen onder de Ainur. Ze waren niet alleen aangetrokken door de schoonheid van de wereld, maar ook door de kans om een actieve rol te spelen in het ontvouwen van de geschiedenis van Arda.

De Geboorte van EĂ€ en de rol van de Ainur

Uiteindelijk wordt EÀ gecreëerd. De Ainur die ervoor kiezen om deze wereld te betreden, worden de Valar (machtiger) en de Maiar (minder machtig). Ze gaan akkoord met de voorwaarde dat ze hun eeuwige leven in deze plaats zullen leven en het pas mogen verlaten aan het einde van het universum.

Goed om te weten: De Ainur die ervoor kozen om EĂ€ te betreden, waren dieper verbonden met de Muziek. Ze voelden zich sterker aangetrokken tot het Universum en zijn wezens, terwijl de anderen meer op afstand bleven en zich minder betrokken voelden. Over de Ainur die niet naar EĂ€ zijn afgedaald is weinig tot niets bekend.

Meer lezen over de Years of Music en geschiedenis van Midden-Aarde?

Ik raad dan zeker de Silmarillion en History of Middle Earth van harte aan. Ben je er niet zeker van welk boek je eerst moet lezen? Lees dan mijn blog over de juiste volgorde van de boeken van Tolkien.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.