Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Lamps

Tijdlijn midden aarde Years of the lamps

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In de schaduwrijke diepten van de tijd, lang voordat de eerste zonnestraal de toppen van Midden-Aarde bereikten, schitterde een periode van licht en duisternis. Deze periode staat in de geschiedenis van Midden-Aarde bekend als Years of the Lamps. Deze tijd (naar mijn mening) een van de meest fascinerende en mysterieuze tijdperken in de wereld van J.R.R. Tolkien, staat centraal in de vorming van de wereld zoals we die kennen in de verhalen van De Silmarillion, De Hobbit en In de Ban van de Ring.

Artikelen over de tijdlijn van Midden-Aarde / de wereld van Tolkien

  1. Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping
  2. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of Music, Ainur en Valar
  3. Tijdlijn van Midden-Aarde: Beginning of time
  4. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Lamps
  5. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Trees
  6. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Eerste Tijdperk
  7. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Tweede Tijdperk
  8. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Derde Tijdperk (deel 1)
  9. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Derde Tijdperk (deel 2)
  10. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Vierde Tijdperk

V. Y. 1900: Het ontsteken van de lampen

In deze periode was Arda nog een donker en levenloos land. De Valar wilden een enkel continent verlichten door twee symmetrische lampen, één in het noorden en één in het zuiden. Terwijl de Valar vermoeid werkten om Arda te verlichten, spon Melkor, in zijn jaloezie en afkeer van de andere Valar, een complot om de symmetrie te vernietigen. Zijn luitenant hield hem op de hoogte van de vorderingen in het vormgeven van Arda.

Leuk om te weten: De meest noordelijke lamp heette Illiun, maar werd ook wel Sky-blue genoemd. Deze lamp werd op de grote toren Helcar gezet door Aulë, een valar. De meest zuidelijke map heette Ormal. Deze werd High Gold genoemd en stond op de grote toren Ringil. Deze lamp werd ook door Aulë neergezet.

V. Y. 3400: De verdorven invloed van Melkor in Years of the Lamps

Terwijl de Valar waren afgeleid, begon Melkor de dieren en wezens van Midden-aarde te verdraaien en te vervormen, hen doordrenkend met zijn kwaad. Dit was een van de eerste tekenen van Melkors duistere bedoelingen en zijn wens om alles wat de Valar probeerden te creëren, te vernietigen.

V. Y. 3450: De vernietiging van de lampen

In een daad van haat jegens Arda en de rest van de Valar, vernietigde Melkor de lampen. Hierdoor werd de symmetrie verbroken. Arda werd verdeeld in twee continenten: Aman in het westen en Midden-aarde in het zuiden. Deze gebeurtenis had verstrekkende gevolgen en toonde vooral de diepe minachting voor de schepping, die Melkor had gekregen.

Goed om te weten: De vernietiging van de lampen veroorzaakte grote geografische veranderingen in de wereld, waardoor de oorspronkelijke symmetrische vorm van Arda verloren ging. Dit was een belangrijke gebeurtenis die de kaart van Midden-Aarde zoals we die kennen, vormgaf.

Duisternis Melkor Midden Aarde Years of the Lamps

Balrogs en Utumno / Years of the Lamps

Na deze vernietiging vluchtte Melkor naar het noorden van Midden-aarde, naar de vesting van Utumno, met zijn loyale Maiar, waaronder de Balrog-beesten. Daar wachtte hij af, terwijl de overige Valar en Maiar het rijk van Valinor in Aman creëerden, met Manwë als koning.

De Balrogs waren oorspronkelijk Maiar, goddelijke en onsterfelijke wezens, die door Melkor werden gecorrumpeerd en omgevormd tot zijn angstaanjagende dienaren. Ze werden een symbool van terreur, en waren een integraal onderdeel van Melkor’s krachten in zijn forten zoals Utumno. Gedurende de geschiedenis van Midden-aarde waren de Balrogs betrokken bij vele oorlogen, bekend om hun wreedheid en macht op het slagveld. Hun transformatie van nobele wezens naar instrumenten van kwaad toont de verleidelijke en destructieve aard van macht en ambitie.

Aman en Midden-Aarde

De scheiding van Aman en Midden-Aarde na de vernietiging van de lampen werd een terugkerend thema. Aman werd het land van de Valar, terwijl Midden-Aarde het toneel werd van veel van de daaropvolgende gebeurtenissen, inclusief de verhalen van De Hobbit en Lord of the Rings.

Zelf meer lezen over het ontstaan van Midden-Aarde en Years of the Lamps?

De afbeeldingen in deze blog zijn afkomstig van hoe ik bepaalde dingen uit het werk van Tolkien voor me zie. Deze zijn tot leven gekomen door Midjourney AI en bewerkt door mij in zowel Photoshop als Lightroom CC.


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: