Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Trees

Years of the Trees Midden aarde

De Years of the Trees (Y.T.) vormen een fascinerende en belangrijke periode in de geschiedenis van Midden-Aarde. In deze tijd legden de Valar, de goddelijke wezens, de fundamenten voor het verloop van vele eeuwen. Helaas kwamen ook duistere krachten in beweging. Ik ga je meenemen door een aantal sleutelmomenten uit deze bijzondere tijd in de tijdlijn van Midden-Aarde.

Artikelen over de tijdlijn van Midden-Aarde / de wereld van Tolkien

  1. Tijdlijn van Midden-Aarde: de schepping
  2. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of Music, Ainur en Valar
  3. Tijdlijn van Midden-Aarde: Beginning of time
  4. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Lamps
  5. Tijdlijn van Midden-Aarde: Years of the Trees
  6. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Eerste Tijdperk
  7. Tijdlijn van Midden-Aarde: Het Tweede Tijdperk

Licht en duisternis: de schepping van de twee bomen

In het jaar Y.T. 3500 vormden de Valar twee bomen die Valinor verlichtten. Maar wat gebeurde er met Midden-Aarde? Dat bleef in duisternis gehuld. Terwijl de Valar hun aandacht op Valinor richtten, sloop Melkor Midden-Aarde binnen. Hij manipuleerde dieren en wezens, waardoor ze zijn slechtheid opnamen.

Leuk om te weten:
In dezelfde periode ontwaakten de voorouders van de Dwergen en Ents in Midden-Aarde. In het universum van Midden-Aarde is Aulë de Vala die de Dwergen schiep. Hij is een meester in smeden en ambachten. Gedreven door zijn verlangen om leerlingen te hebben, schiep hij de Dwergen uit de aarde. Deze eerste Dwergen worden beschouwd als de ‘Vaders’ van hun ras.

Years of the Trees

Bij de enten ligt het net iets anders. Yavanna, de Vala van groei en leven, is de kracht achter hun schepping. De Enten zijn bedoeld om de bossen van Midden-Aarde te beschermen tegen vernieling. De allereerste Ent heet Fangorn, ofwel ‘Treebeard’ in het Engels. Hij is de oudste van het Entenvolk en wordt beschouwd als de shepherd of trees

De twee bomen die de Valar creëerden om Valinor te verlichten, behoren tot de meest iconische symbolen in de wereld van Midden-Aarde. Deze bomen waren niet zomaar bomen; ze waren bronnen van licht en leven. Ze kregen de namen Telperion en Laurelin gekregen.

Telperion: de zilveren boom

Telperion de zilveren boom

Telperion, ook bekend als de Witte Boom, was de eerste van de twee bomen. Hij had zilveren bladeren en straalde een zacht, wit licht uit. Telperion wordt vaak gezien als de mannelijke boom en zijn zilveren licht diende als inspiratie voor de maan. Deze boom symboliseert rust en kalmte. Hij heeft een belangrijke rol in verschillende mythes en legendes van Midden-Aarde.

Laurelin: de gouden boom

Laurelin de gouden boom Years of the Trees

Laurelin, de tweede boom, was een prachtig exemplaar met gouden bladeren en bloemen. Deze boom straalde een warm, gouden licht uit. Laurelin wordt beschouwd als de vrouwelijke boom. Haar licht werd de inspiratie voor de zon. De boom staat voor energie, warmte en leven. Net als Telperion heeft ook Laurelin een diepgaande invloed op de mythologie van Midden-Aarde.

Samenspel van licht en donker in de Years of the Trees

Het unieke aan deze twee bomen was hun samenspel. Ze wisselden elkaar af en creëerden zo een natuurlijke dag- en nachtcyclus in Valinor. Telperion’s zilveren schijnsel en Laurelin’s gouden gloed werden later, na de vernietiging van de bomen, de basis voor de zon en de maan. Hiermee werd het fundament gelegd voor de verlichting van de hele wereld, inclusief Midden-Aarde.

Valinor is een bijzondere plek in de wereld van Midden-Aarde. Het ligt in het westen, op het continent Aman, en is het thuis van de Valar, de goddelijke wezens. Dit gebied staat bekend om zijn schoonheid, vrede en eeuwige licht. Sterker nog, het wordt ook wel het Land van de Goden genoemd. Mensen en de meeste andere wezens kunnen Valinor niet zomaar bereiken; het is een soort paradijs dat is voorbehouden aan enkele uitverkorenen. In de loop van de geschiedenis van Midden-Aarde reizen verschillende personages naar Valinor, waaronder veel Elfen en enkele bijzondere mensen zoals Frodo en Bilbo (die je waarschijnlijk wel kent van de Hobbit).

De ontdekking van de Elfen

In het jaar Y.T. 1085 maakte Oromë, een van de Valar, een ontdekking. Hij vond de Elfen, die net waren ontwaakt, bij Cuiviénen in Midden-Aarde. Hij noemde ze de Eldar. Melkor, echter, liet de Elfen niet met rust. Hij begon hen te vangen om Orcs en Trollen te creëren. Hoewel de afkomst van orcs nog een flink debat is in de Tolkien-community, lijkt het er op dat de orcs ooit Dark Elves waren. Dit is niet volledig zeker, omdat zelfs Tolkien zelf hier een aantal verschillende meningen over heeft gedeeld.

Het verraad van Melkor en Ungoliant

Na een periode van verdeeldheid tussen de Elfen, vond een feest van verzoening plaats. Terwijl iedereen in een goede stemming was, sloeg het noodlot toe. Melkor zocht de hulp van Ungoliant, een entiteit van duisternis. Samen wisten ze Valinor binnen te dringen. Ungoliant wierp webben van duisternis om hen heen, waardoor ze ongezien bleven.

Ungoliant

Melkor verwondde beide bomen met zijn speer. Ungoliant zoog daarna het licht uit de bomen en de bronnen van Varda werden leeggezogen. Wat overbleef van het licht van de Twee Lampen, was alleen nog te vinden in de Silmarillen, de kostbare edelstenen gemaakt door Fëanor.

War of the Powers: strijd tegen Melkor

Om de Elfen te beschermen, begonnen de Valar in het jaar Y.T. 1090 met de War of the Powers tegen Melkor. Twee jaar later bereikten ze zijn vesting, Utumno, en belegerden deze. Uiteindelijk wisten ze Melkor te verslaan en gevangen te nemen in Y.T. 1099. Hij werd veroordeeld tot drie tijdperken van opsluiting. Zijn trouwe luitenant, Sauron, wist echter te ontsnappen. Deze naam ken je waarschijnlijk wel van de Lord of the Rings boeken of films.

De Valar en de Elfen: een uitnodiging naar Valinor

In Y.T. 1101 nodigden de Valar de Elfen uit om Midden-Aarde te verlaten en naar Valinor te komen. Drie elfenambassadeurs, Ingwë, Finwë en Elwë, gingen op reis naar Valinor. Drie jaar later kwamen ze terug naar Midden-Aarde. Ze probeerden de Eldar ervan te overtuigen om naar het lichte Valinor te gaan.

Na deze periode brak The First Age / Het eerste tijdperk aan. De periode waar de eerste mensen ontwaakten in het verre oosten van Midden-aarde.

Meer weten over Midden-Aarde?

Lees dan de boeken van Midden-aarde in de juiste volgorde. Voor de geschiedenis lees je natuurlijk De Silmarillion.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.