Top 10 meest ontroerende en verdrietige boeken allertijden

Verdrietige boeken

Verdrietige boeken zijn speciaal omdat ze ons diep kunnen raken. Denk bijvoorbeeld aan bekende titels als The Fault in Our Stars en Een klein leven. Dus pak er maar een doos tissues bij, want we gaan op reis door de meest ontroerende verhalen die ooit geschreven zijn.

Triggerwarning: de boeken uit deze lijst kunnen als heftig ervaren worden. Er worden thema’s zoals zelfmoord, dood, geweld, seksueel misbruik en andere vormen van trauma besproken. Wees daarom voorbereid op mogelijke triggers.

Hanya Yanagihara – Een klein leven

Een klein leven staat bij veel toplijsten van treurige boeken op 1. Zo ook bij ons. Hanya Yanagihara’s ‘Een klein leven’ is een van de meest beklijvende en aangrijpende romans van de afgelopen jaren. Het boek volgt vier vrienden in New York. Het leven van Jude, een getraumatiseerde man, staat centraal in dit prachtige boek. Yanagihara schrijft op een aangrijpende manier over thema’s als trauma, vriendschap en zelfopoffering. Een absolute aanrader.

A Walk To Remember –  Nicholas Sparks

In A Walk to Remember speelt het verhaal zich af in een klein stadje in de jaren vijftig. Het boek vertelt het verhaal van een zoon in een rijke familie die ware liefde vindt bij de meest onverwachte persoon. Het boek neemt je mee door moeilijke tijden van de twee en hun omgeving. Naast het nodige verdriet is er ook ruimte voor liefde en passie.

Wist je dat: Dit boek is ook verfilmd en is net zoals het boek een echte klassieker geworden. De hoofdrollen worden gespeeld door Mandy Moore en Shane West. De film valt onder het genre  coming-of-age, net zoals het boek Hard Land.

De Vliegeraar – Khaled Hosseini

De Vliegeraar van Khaled Hosseini is een meeslepende roman die zich afspeelt in Afghanistan. Het boek vertelt het verhaal van Amir, de zoon van een welgestelde zakenman, en Hassan, de zoon van zijn vaders bediende. Het verhaal gaat over vriendschap, verraad en schuldgevoelens. Een erg ontroerend boek met een aantal hele zware scenes, die mij in ieder geval nog steeds zijn bijgebleven.

De kleur paars – Alice Walker

De kleur paars, geschreven door Alice Walker is een prachtige  roman die zich afspeelt in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het boek vertelt het verhaal van Celie, een jonge Afro-Amerikaanse vrouw. Ze leeft in armoede en onderdrukking leeft. Celie’s leven wordt gekenmerkt door misbruik, verlies en eenzaamheid. Ze blijft echter altijd haar best doen om te groeien als persoon. Het boek behandelt thema’s als racisme, seksisme en onderdrukking op een zeer indringende en ontroerende manier.

Als je het licht niet kunt zien – Anthony Doerr

Dit verhaal speelt zich af in de Tweede Wereldoorlog. Het volgt twee hoofdpersonages: Een blind meisje uit Parijs genaamd Marie-Laure en een Duitse weesjongen met de naam Werner. De vader van Marie-Laure is curator in het Natuurhistorisch museum. Als er geruchten rondgaan dat de nazi’s richting Parijs komen, vertrekt hij met zijn dochter naar Saint-Malo (aanrader om deze prachtige kuststad eens te bezoeken overigens!). Ze nemen een waardevolle schat mee uit het museum. De levens van Werner en Marie-Laure komen langzaamaan dichterbij elkaar. Een echte aanrader.

Tip: Heb je dit boek al gelezen? Dan vind je zeker De Boekendief een heel goed boek.

Hamnet – Maggie O’Farrell

Hamnet van Maggie O’Farrell is een historische roman die zich afspeelt in de 16e eeuw. Het boek vertelt het verhaal van Agnes, de vrouw van de bekende toneelschrijver William Shakespeare, en hun zoon Hamnet, die op jonge leeftijd ziek wordt. O’Farrell’s schrijfstijl is poΓ«tisch en meeslepend, en de personages zijn zo levensecht dat het voelt alsof je hun verhaal zelf meemaakt

De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Dit is een van de bekendste boeken uit de lijst (hoewel ik de rest ook niet echt onbekend wil noemen). De jongen in de gestreepte pyjama van John Boyne is een ontroerende roman die zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het boek gaat over de vriendschap tussen twee jongens, de Duitse Bruno en de Joodse Shmuel, die in het geheim met elkaar praten door het hek van het concentratiekamp waar Shmuel gevangen zit. Een erg aangrijpend boek.

Verdrietige boeken

Tonio – A.F.Th. van der Heijden

Tonio van A.F.Th. van der Heijden is een autobiografische roman die gaat over het verlies van de enige zoon van de schrijver. Tonio van der Heijden komt op 21-jarige leeftijd om het leven bij een verkeersongeluk, en zijn vader beschrijft in dit boek op ontroerende wijze hoe hij en zijn vrouw omgaan met dit onmetelijke verdriet. In dit boek beschrijft de auteur moeilijke thema’s zoals rouw en verlies op een krachtige manier.

Selected short stories – Anton Chekhov ( met name Little Jack)

Dit is een verhalenbundel van een van de beste korte verhalen schrijvers ooit, Anton Chekhov. Hij heeft mij altijd weten te ontroeren met zijn korte verhalen. Het verhaal dat ik ken als Little Jack heeft voor altijd mijn hart veroverd. Het gaat over een te jonge jongen, in Rusland, die door zijn ouders bij de schoenmaker in een ander dorp aan het werk wordt gezet en daar moet slapen. Hij schrijft regelmatig ontroerende brieven naar huis. Een zeer emotioneel kort verhaal, gepubliceerd in een mooie bundel met andere verhalen van Chekhov.

Push –  Sapphire

Push’ van Sapphire is een aangrijpende roman die het verhaal vertelt van Precious Jones, een jonge Afro-Amerikaanse vrouw die in armoede en geweld leeft. Precious is analfabeet en wordt mishandeld door zowel haar moeder als haar vader, en raakt uiteindelijk zwanger van haar tweede kind door haar vader. ‘Push’ behandelt thema’s als geweld, armoede en seksueel misbruik. Het is een vrij zwaar boek met pittige thema’s. Het boek beschrijft hoe Precious probeert te ontsnappen aan de horrorsituatie waar ze zich in bevindt. Dit boek is ook verfilmd onder de naam Precious (2019).

Bonus: Een lied voor Achilles

Het liefdesverhaal van Patroclus en Achilles. Een hervertelling van de Ilias van Homerus. Patroclus (prins) wordt verbannen en komt terecht bij Achilles die hem onder zijn hoede neemt. Achilles is sterk, knap en zelfverzekerd, alles wat Patroclus niet is. De twee vormen een hechte vriendschap die al gauw verder gaat dan dat. Dan worden alle mannen opgeroepen om te vechten tegen Troje (bekijk de review van dit boek, geschreven door Imke)

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.