Twisted Tales – Disney maar dan anders

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

De Twisted Tales boeken zijn gebaseerd op de reeds bestaande Disney-verhalen, maar dan met de vraag: “wat nou als….?”. In de meeste gevallen betekent dit dat dat we te lezen krijgen hoe het verhaal zou zijn verlopen als de slechterik had gewonnen, of wanneer ergens anders een cruciaal deel in het verhaal anders zou zijn gelopen. Er zijn er al een heleboel uit, helaas zijn ze nog niet allemaal in het Nederlands vertaald, maar ook de Engelse boeken zijn goed te doen zelfs als Engels niet je lievelingstaal is om in te lezen.

Een eeuwenoud verhaal (Belle en het beest)

Dit boek is gebaseerd op het sprookje van Belle en het Beest, maar dan heeft het verhaal een duistere twist gekregen…De Engelse titel luidt: A Tale as Old as Time en het is geschreven door Liz Braswell.

Belle is slim maar onrustig. Ze wil niets liever dan weggaan uit het kleine dorpje waar ze woont en iets van de wereld zien. Wanneer ze onderweg gevangen wordt genomen door een afzichtelijk beest en ze tot overmaat van ramp ook nog eens zijn betoverde roos aanraakt, komen er bij Belle ineens herinneringen naar boven. Deze herinneringen blijken afkomstig van haar moeder, die in Belles jeugd verdween. Ze ontdekt dat haar moeder verantwoordelijk is voor de vreselijke vloek die over het Beest en zijn kasteel is afgeroepen. Ze moet samenwerken met het Beest om dit duistere mysterie van hun families te ontrafelen.

Een nieuw begin (Aladdin)

In Een nieuw begin staat het Disney-verhaal van Aladdin centraal. Jafar komt al aan de macht voordat Aladdin en de Geest elkaar hebben leren kennen. Om Jafar van zijn troon te stoten moet Aladdin samenwerken met Jasmine, die ondergedoken zit. Ze hebben in deze versie echter geen hulp van hun magische Geest. Ze moeten samen alles op alles zetten om een burgeroorlog te voorkomen.

Als in een droom (Doornroosje)

Het leek zo simpel: de draak verslaan en een slapende prinses wakker kussen. Maar wanneer de prins in slaap valt zodra zijn lippen de hare raken, wordt het sprookje een stuk ingewikkelder. Prinses Aurora moet zien te ontsnappen uit een heel ander kasteel dat geheel is overwoekerd door doornstruiken, terwijl ze zelf onder invloed is van een vloek van Malafide. Aurora krijgt hulp van een charmante prins en een paar oude bekenden. Lukt het Doornroosje om op tijd te ontwaken?

Part of Your World (De Kleine Zeemeermin) – Engels

Dit verhaal speelt zich af vijf jaar nadat niet Ursula maar de Kleine Zeemeermin verslagen is. Ze heeft de troon van Triton afgepakt en gelijk ook zijn leven. Ariël is de stemloze koningin van Atlantica terwijl Ursula op land regeert, in het koninkrijk van Erik.

Wanneer Ariël ontdekt dat haar vader misschien toch nog leeft, keert ze terug naar land, en naar een prins die ze nooit meer had gedroomd die opnieuw te zien…

What Once Was Mine (Rapunzel) – Engels

Dit keer staat het verhaal van Rapunzel centraal. In deze versie heeft niet Rapunzel de Sun Flower gebruikt, maar heeft Mother Gothel dat gedaan. Rapunzel heeft daarentegen de krachten van de Moon Flower in haar haren, die een veel duisterdere inslag hebben.

Het verhaal wordt verteld door Brendan die samen met zijn zieke zusje in het ziekenhuis zit. Ze is helemaal fan van Rapunzel maar Brendan kent het verhaal onderhand wel en besluit een eigen versie aan haar te vertellen. Dit is de versie die je leest in What Once Was Mine.

Reflection (Mulan) – Engels

Mulan heeft het hart van een krijger: ze zal alles doen om zichzelf en de mensen waar ze van houdt, te beschermen. Ze zou zelfs in de oorlog vechten om haar vaders plaats in te nemen. Ze vermomt zichzelf en noemt zichzelf Ping. Wanneer haar kapitein (Shang) dodelijk gewond raakt, twijfelt ze geen moment en accepteert ze een missie om zijn leven te redden: een reis naar de onderwereld (Diyu).

De heerser van de onderwereld is niet van plan het haar gemakkelijk te maken. Mulan moet onmogelijke obstakels overwinnen om Shang uit de onderwereld te halen voordat de zon opkomt, of ze zal eeuwig in Diyu moeten blijven. Alsof dat nog niet lastig genoeg is, is Mulan nog steeds verkleed als Ping, maar twijfelt ze of ze haar ware identiteit moet onthullen…

Mirror, mirror (Sneeuwwitje) – Engels

Het koninkrijk vervalt wanneer de moeder van Sneeuwwitje sterft en de regie in handen komt van haar stiefmoeder, ook wel de ‘Evil Queen’ genoemd. Sneeuwwitje probeert niet op te vallen en zo er maar het beste van te maken.

Wanneer er nieuwe informatie over haar ouders naar boven drijft en er een moordaanslag op haar mislukt, verandert alles voor Sneeuwwitje. Met de hulp van een groep dwergen, een aardige prins en een mysterieuze vreemdeling, gaat Sneeuwwitje op een missie om de Evil Queen te stoppen. Maar hoe stop je iemand die je altijd een stap voor lijkt te zijn?

So this is love (Assepoester) – Engels

Wat nou als Assepoester nooit het glazen muiltje gepast had? Niet in staat om te bewijzen dat zij de gezochte prinses is besluit ze een nieuwe start te maken. Ze gaat op zoek naar een baan als naaister in het paleis. Maar wanneer de Grand Duke haar aanwijst om als dienstmeid van de zus van de koning te werken, wordt Assepoester getuige van een grote samenzwering die de koning en de prins van de troon te stoten. Assepoester moet een manier vinden om de slechteriken te ontmaskeren voor het te laat is.

Conceal don’t feel (Frozen) – Engels

Wat als Anna en Elsa elkaar niet kenden? Het leven van Elsa draait om verwachtingen en verantwoordelijkheid, antwoord geven op vragen. Wat voor leider zal ze zijn? Wanneer kiest ze een man? Waarom heeft ze altijd al het gevoel gehad dat er een cruciaal deel van haarzelf ontbreekt? Wanneer onverwacht haar ouders overlijden, wordt Elsa gedwongen om aan al deze verwachtingen te voldoen, sneller dan ze had gehoopt. Ze wordt de koningin van het rijk en ze wordt eenzamer dan ooit. Maar wanneer een mysterieuze kracht zichzelf begint te manifesteren, begint Elsa zich dingen te herinneren: een meisje dat er bekend uitziet. Vastbesloten om de leegte te vullen gaat Elsa op pad, dwars door het ijzige koninkrijk om een vreselijke vloek teniet te doen.

Unbirthday (Alice in Wonderland) – Engels

Alice is anders dan alle andere meiden van achttien. Zelf heeft ze er geen problemen mee. Het liefst is ze bezig met haar camera. Wanneer ze een paar foto’s ontwikkelt die ze pas genomen heeft, komen bekende gezichten naar voren: De Queen of Hearts, the Mad Hatter, the Caterpillar. Maar iets lijkt niet in de haak, ook al gaat het om figuren uit Wonderland. Wanneer Alice een zelfportret maakt, ziet ze het meest schokkende beeld van allemaal: een donkerharig meisje, gewond, dat vraagt om Alice’ hulp.

Wanneer Alice terugkeert naar de plaats van al deze gekkigheid, moet ze op een missie om de Queen of Hearts te stoppen en om haar plaats in beide werelden te vinden. Lukt dit voor het Einde der Tijden?

Go the Distance (Hercules) – Engels

Nadat Hercules bewezen heeft een ware held te zijn en hij weer een god gemaakt is, lijkt alles weer te kloppen in de wereld. Totdat Zeus aan Meg vertelt dat ze niet samen kunnen zijn omdat zij sterfelijk is. Hera heeft een oplossing: Meg moet bewijzen dat ze waardig genoeg is om op berg Olympus te mogen verblijven, als godin. Meg moet alleen maar op een mysterieuze queeste.

Wat is de missie? Haar ex redden uit de onderwereld. De ex voor wie ze haar ziel verkocht aan Hades, die haar daarna verliet voor een ander. Kan Meg haar verleden aan de kant zetten, monster verslaan, en langs de vervelende Hades om deze missie te volbrengen?

Straight till Morning (Peter Pan) – Engels

Wat als Wendy eerder al naar Neverland is geweest, maar met kapitein Haak? Het leven van de zestienjarige Wendy Darling is niet wat ze had gedacht. Al haar broertjes zijn naar school, de saaie feestjes waar iedereen vindt dat ze teveel praat en het feit dat haar ouders hebben besloten haar weg te sturen om in Ierland als gouvernante te gaan werken, zorgen ervoor dat ze wenste dat alles anders was. Haar enige manier om te ontsnappen is het schrijven van verhalen over Neverland. Ze hoopt nog steeds dat deze plaats bestaat dus wanneer zich een kans in de vorm van een piratenschip voordoet om daadwerkelijk te gaan, sluit Wendy een deal met de duivel. Maar Neverland blijkt niet de plaats waar ze altijd van had gedroomd. Onverwachte gevaren en vreemde vijanden staan om elke hoek te wachten en een fee genaamd Tinker Bell is verre van behulpzaam. Wanneer kapitein Haak onthult dat hij plannen heeft voor Neverland is het aan Wendy en Tinker Bell om Neverland (en Peter Pan) te redden.

Almost There (Princess and the Frog) – Engels

Soms is het leven in de Big Easy zwaar. Niemand die dat beter weet dan Tiana, toch gelooft ze dat hard werken haar ver kan brengen. Maar wanneer de beruchte Dr. Facilier haar in een hoek drukt, heeft ze geen andere optie dan zijn aanbod aan te nemen waardoor haar leven voorgoed verandert.

Snel bevindt Tiana zich in een nieuwe realiteit waar al haar diepste verlangens waarheid worden: ze krijgt haar restaurant, haar vrienden zijn veilig en haar geliefde vader is nog in leven. Alles wat ze ooit wilde…

Maar na een tijdje wordt haar stad enger en enger, nieuwe bedreigingen op onverwachte plekken. In dit nieuwe New Orleans moet Tiana samen met Naveen en Charlotte proberen alles weer recht te zetten, voordat ze alles verliest wat ze liefheeft.

When you Wish Upon a Star (Pinocchio) – Engels

“Star light, star bright, first star I see tonight . . . ” Zo begint alles te veranderen voor Geppetto, want dit is hoe de Blue Fairy zijn kleine marionet Pinocchio tot lleven brengt. Maar dit mag eigenlijk niet. Toch kon ze de wens van Geppetto niet weerstaan. Misschien omdat ze lang geleden, voordat ze de Blue Fairy was, een jonge vrouw was genaamd Chiara die anderen altijd wilde helpen om het geluk te vinden. Haar zus, Ilaria, plaagde haar hier altijd mee want zij wilde zelf het liefst het dorp verlaten om een wereldberoemde operazangeres te worden.

Veertig jaar later is Chiara de Blue Fairy en ze buigt de wetten van de magie om een oude vriend te helpen. Maar ze ontdekt dat de Scarlet Fairy, ook wel bekend als Ilaria, nog een appeltje te schillen heeft met haar. Ze sluiten een weddenschap af waarbij het lot van Geppetto en Pinocchio in de waagschaal hangen.

Deze serie loopt nog en er komen telkens nieuwe delen bij, dus mocht je ze nou állemaal uit hebben, heb dan even geduld ;).


Categorie: Informatie

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: