Uit welke boeken bestaat The History of Middle-earth? De 12 delen!

History of Middle-Earth HoME

The History of Middle-earth (HoME) is een uitgebreide serie bestaande uit 12 boeken. Deze zijn samengesteld en bewerkt door de zoon van J.R.R. Tolkien; Christopher Tolkien. Elk boek onthult de fascinerende evolutie van de wereld van Midden-aarde. Deze boeken geven je een diepgaande kijk op de ontwikkeling van de verhalen van Tolkien. In de boeken vindt je vroege concepten, aantekeningen en herzieningen. Een must voor de echte Tolkien-liefhebber (zoals ik😉). In dit artikel bekijk ik de History of Middle-Earth serie en lees je welke boeken er in de serie zitten.

Wat is The History of Middle-Earth precies?

The History of Middle-earth is een serie van 12 boeken die tussen 1983 en 1996 zijn uitgebracht. Dit wordt ook wel afgekort als HoME. Het is een verzameling van het verhaal van Tolkien en zijn wereld Midden-Aarde. De boeken zijn samengesteld en bewerkt door zijn zoon, Christopher Tolkien. De boeken zijn geen chronologisch verslag van gebeurtenissen in Midden-aarde. Sommige boeken bevatten eerdere versies van al gepubliceerde werken, terwijl andere delen nieuw materiaal bevatten.

De eerste vijf boeken gaan over de vroege geschiedenis van De Silmarillion en aanverwante teksten. De volgende vier boeken behandelen de ontwikkeling van In de Ban van de Ring, en een ervan gaat ook over het verhaal van Númenor. Daarna zijn er twee boeken met materiaal uit De Silmarillion dat Tolkien later heeft bewerkt, en het laatste boek gaat over de bijlagen van In de Ban van de Ring en andere geschriften uit de latere jaren van Tolkien.

Leuk weetje: Opvallend is dat de boeken van The History of Middle-earth geen materiaal bevatten over De Hobbit, omdat dit verhaal oorspronkelijk niet bedoeld was om deel uit te maken van de mythologie van Midden-aarde.

Alle The History of Middle-Earth boeken in één set kopen

Ik heb ooit alle boeken gelezen en in bezit gehad. Tot mijn grote spijt heb ik deze boeken allemaal weer verkocht. Wil je de boeken lezen, dan raad ik je absoluut aan om dit in een boxset te doen. Dit is een stuk goedkoper dan alle delen los kopen. Hieronder zie je drie winkels waar je de meest recente versie van de set kan kopen. Het zijn drie boeken, waar alle 12 delen van HoME in zitten verwerkt!

In meerdere delen

In totaal zijn er 12 boeken verschenen. De boeken zijn (helaas) alleen in het Engels te lezen. Het geheel is verdeeld over drie hoofddelen en een los boek.

  • The History of Middle-earth (5 boeken)
  • The History of The Lord of the Rings (4 boeken)
  • The later Silmarillion (2 boeken)
  • The Peoples of Middle-earth (1 boek)

Goed om te weten: Ik zie veel sets online waarin Histories of Middle Earth of History of Middle Earth wordt aangeboden. Het gaat dan soms alleen over de eerste 5 boeken. Let er dus goed op dat je de juiste versie koopt als je alle boeken wilt hebben!

The History of Middle-earth

De boeken in The History of Middle-earth bevatten vroege concepten, onuitgegeven versies en schetsen van de verhalen en personages die later de basis zouden vormen voor De Silmarillion en In de Ban van de Ring. De serie biedt inzicht in de groei en evolutie van Midden-aarde als een fictieve wereld met zijn eigen talen, volkeren, geschiedenis en mythologie.

History of Middle-Earth boeken
Veel fans zijn geïnspireerd geraakt door de wondere wereld van Tolkien. Ze hebben enorm veel kunst gemaakt (zowel digitaal als in het echt).

The Book of Lost Tales, Part I (1983)

Dit boek bevat de vroegste verhalen die Tolkien schreef over de mythen en geschiedenis van Midden-aarde. Het omvat onder andere de vertellingen van de Valar, Elfen en mensen, evenals de eerste versie van het verhaal van Beren en Lúthien.

The Book of Lost Tales, Part II (1984)

In dit boek worden de vroege verhalen van Midden-aarde voortgezet. Het bevat meer avonturen van de Elfen en mensen, evenals de verhalen van de Valar en hun betrokkenheid bij Midden-aarde.

€10,99
€14,00
8 nieuw vanaf €10,99
1 tweedehands vanaf €5,25
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 16:31
Amazon.nl

The Lays of Beleriand (1985)

Dit boek bevat dichterlijke versies van de verhalen uit de voorgaande boeken. Het bevat poëzie en liederen die de legendes van Midden-aarde op een andere manier vertellen.

The Shaping of Middle-earth (1986)

Hier worden de verhalen verder ontwikkeld en uitgebreid. Het boek laat zien hoe Tolkien zijn ideeën over Midden-aarde vormgaf en hoe de personages en gebeurtenissen zich ontwikkelden.

The Lost Road and Other Writings (1987)

Dit boek bevat een verhaal over tijdreizen en Midden-aarde. Het toont verschillende versies van dit verhaal en andere geschriften die betrekking hebben op de geschiedenis van de wereld.

The History of The Lord of the Rings

The History of The Lord of the Rings is een specifiek deel binnen The History of Middle-earth. Het is een verzameling van vier boeken, ook samengesteld en bewerkt door Christopher Tolkien, en het richt zich uitsluitend op de totstandkoming van het meesterwerk van zijn vader, J.R.R. Tolkien: In de Ban van de Ring.

Tip: Lees ook de blog over In welke volgorde moet je de boeken van Tolkien over Midden-Aarde lezen en ‘Lord of the Rings’ fan? Dan vind je deze boeken ook leuk!

The Return of the Shadow (1988)

Dit boek richt zich op de vroege concepten en ontwikkeling van het verhaal dat later In de Ban van de Ring zou worden. Het laat zien hoe Tolkien begon met het vormgeven van het avontuur van gezelschap.

The Treason of Isengard (1989)

In dit boek wordt de voortgang van het verhaal van In de Ban van de Ring onderzocht, inclusief de opkomst van belangrijke personages en gebeurtenissen. Het toont ook de concepten die Tolkien aan het uitwerken was tijdens het schrijfproces.

Ik moet bij Isengard altijd denken aan deze 10-uur durende remix.

The War of the Ring (1990)

In The War of the Ring (1990) wordt de spanning in In de Ban van de Ring verder opgevoerd. Het boek belicht de opbouw naar de grote oorlog die in het verhaal plaatsvindt en onthult de dramatische ontknoping van het avontuur. Hier krijgen lezers een dieper inzicht in de cruciale momenten en de climax die het verhaal naar zijn hoogtepunt brengen.

Sauron Defeated (1992)

Dit boek omvat het einde van de geschiedenis van de Ring en de nasleep van de gebeurtenissen. Het bevat ook materiaal dat verband houdt met andere aspecten van Midden-aarde en onthult hoe Tolkien de epische saga afrondde.

The Later Silmarillion

In deze boeken lees aanvullende fragmenten, essays en notities van Tolkien, die de geschiedenis van Midden-aarde uitbreiden en verdiepen. Je leest over belangrijke personages, gebeurtenissen en locaties die niet in De Silmarillion zijn opgenomen, evenals herziene versies van bestaande verhalen.

Silmarillion hobbithuis The History of Middle-Earth

Morgoth’s Ring (1993)

Dit boek verkent de geschiedenis en het lot van de machtige Silmarilli, en de rol van Melkor (Morgoth) in het verhaal. Het boek biedt ook inzicht in de ontwikkeling van de Elfen, de taal en relatie met de mensen.

The War of the Jewels (1994)

The War of the Jewels concentreert zich op de oorlog en strijd om de Silmarilli, evenals de politieke en militaire conflicten in Midden-aarde. Het bevat ook nog niet eerder uitgegeven teksten en aantekeningen die de geschiedenis en verhaallijnen verrijken.

€9,99
6 nieuw vanaf €9,99
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 16:31
Amazon.nl

The Peoples of Middle-earth

Het laatste boek in de serie onderzoekt verschillende volkeren en culturen in Midden-aarde, waaronder de Hobbits, Drúedain, Dunlendings, en meer. Het biedt ook inzicht in het lot van de Ringdragers na het einde van In de Ban van de Ring en andere interessante details over de wereld van Tolkien.

€12,68
€14,00
7 nieuw vanaf €12,68
Prijs gecheckt op 24 februari 2024 16:31
Amazon.nl

Veelgestelde vragen en antwoorden over The History of Middle-Earth

Wat is The History of Middle-earth?

The History of Middle-earth is een serie van 12 boeken, samengesteld en bewerkt door Christopher Tolkien, die de ontwikkeling en evolutie van het verhaal van Midden-aarde en de wereld van J.R.R. Tolkien onthullen. Het omvat vroege concepten, schetsen, en onuitgegeven materiaal van de auteur.

In welke volgorde moet ik de boeken lezen?

e boeken zijn chronologisch gerangschikt volgens de evolutie van het verhaal. Het wordt aanbevolen om te beginnen met de eerste vijf boeken, omdat ze de vroegste versies van de verhalen bevatten. Daarna kun je doorgaan met de boeken die gericht zijn op In de Ban van de Ring en De Silmarillion.

Is The History of Middle-earth geschikt voor iedereen?

Nee, The History of Middle-earth is vooral gericht op fans van J.R.R. Tolkien en lezers die geïnteresseerd zijn in het creatieve proces en de ontwikkeling van zijn werken. Het is meer geschikt voor diegenen die al bekend zijn met De Hobbit en In de Ban van de Ring en die meer willen weten over de achtergrond en de diepte van het verhaal.

Wat is het verschil tussen The History of Middle-earth en De Silmarillion?

The History of Middle-earth is een serie die de ontwikkeling van het verhaal inzichtelijk maakt en materiaal bevat dat niet in De Silmarillion is opgenomen. Het geeft inzicht in het creatieve proces van Tolkien. De Silmarillion is een samengesteld werk en wordt beschouwd als een afgerond verhaal dat de mythologie en geschiedenis van Midden-aarde omvat.

Zijn er plannen voor verdere uitbreidingen van The History of Middle-earth?

Voor zover ik weet is er geen informatie over toekomstige uitbreidingen van The History of Middle-earth. De serie bestaat momenteel uit de 12 boeken die zijn samengesteld door Christopher Tolkien. Echter, er kunnen in de toekomst nog ongepubliceerde geschriften of materiaal van J.R.R. Tolkien worden ontdekt en uitgebracht. Al verwacht ik het persoonlijk niet (meer).

Totaaloverzicht in een tabel

BoeknummerNaam boekJaartalAfkorting (HoME)Hoofddeel
Boek 1The Book of Lost Tales, Part I1983HoME 1The History of Middle-earth
Boek 2The Book of Lost Tales, Part II1984HoME 2The History of Middle-earth
Boek 3The Lays of Beleriand1985HoME 3The History of Middle-earth
Boek 4The Shaping of Middle-earth1986HoME 4The History of Middle-earth
Boek 5The Lost Road and Other Writings1987HoME 5The History of Middle-earth
Boek 6The Return of the Shadow1988HoME 6The History of The Lord of the Rings
Boek 7The Treason of Isengard1989HoME 7The History of The Lord of the Rings
Boek 8The War of the Ring1990HoME 8The History of The Lord of the Rings
Boek 9Sauron Defeated1992HoME 9The History of The Lord of the Rings
Boek 10Morgoth’s Ring1993HoME 10The Later Silmarillion
Boek 11The War of the Jewels1994HoME 11The Later Silmarillion
Boek 12The Peoples of Middle-earth1996HoME 12Appendices and Index
banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.