Valentijnsdag: onze mooiste romantische boeken

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Liefde en romantiek zijn onderwerpen die altijd relevant zijn en die mensen blijven fascineren. In de literatuur worden deze onderwerpen vaak verkend, en het resultaat is vaak prachtige, hartverwarmende verhalen die mensen aanspreken en blijven boeien. Valentijnsdag staat weer bijna voor deur. Ben jij nog op zoek naar een mooi cadeau voor je geliefde of een mooi romantisch boek om zelf bij weg te zwijmelen? Ieder redactielid van Boekendief heeft een eigen top 3 samengesteld met de mooiste romantische boeken.

Top 3 van Imke

Pride and Prejudice – Jane Austen

It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a large fortune, must be in want of a wife.

Dit is misschien wel de meest bekende quote uit de hele Engelse literatuur en het behoort toe aan het allermooiste boek uit alle Engelse literatuur. In dit geval kan ik ook nog eens zeggen dat de film absoluut de kwaliteit van het boek evenaart, en dat gebeurt niet vaak!

Pride en Prejudice was in 1813 al direct een succes en dat is het ook altijd gebleven, terecht. Het is een heel ander soort romantiek dat passend is bij de tijdsgeest van toen: geen vurige vrijpartijen maar adellijke liefdesverklaringen waar heel veel tussen de regels door moet worden gelezen. Hij is trots, zij is bevooroordeeld en beiden leren verder te kijken dan dat om toe te kunnen geven aan wat hun harten eigenlijk willen.

Elizabeth Bennet is in mijn ogen een voorbeeld: geen genoegen nemen met een man alleen maar omdat het van je wordt verwacht of om maar een dak boven je hoofd te hebben, maar blijven geloven dat de ware liefde ooit voorbij zal komen. Darcy en Elizabeth zijn waardige tegenstanders van elkaar, tot ze eindelijk durven toegeven dat ze stiekem een beetje verliefd zijn.

Een boek vol levendige personages, humor, goede dialogen en keurige romantiek.

De vrouw van de tijdreiziger – Audrey Niffenegger

Dit verhaal draait om Clare en Henry. Clare is een studente kunstgeschiedenis en Henry is een bibliothecaris. Met Henry is echter iets speciaals aan de hand: hij verplaatst zich door de tijd, zonder dat hij dit wil en zonder dat hij er iets tegen kan doen. Het gebeurt met name op zware en emotionele momenten. Samen met Clare probeert hij een leven te leiden dat zo normaal mogelijk is.

Henry en Clare ontmoetten elkaar toen Clare zes jaar oud was en Henry 36, maar ze trouwden toen Clare tweeëntwintig was en Henry dertig. Onmogelijk, maar waar. Hoe kan je een normaal leven leiden als je heen en weer wordt geslingerd tussen heden, verleden en de toekomst?

Een onvergetelijk boek met een zeer indrukwekkende liefde voor elkaar. Pak wel je zakdoeken erbij want tranen zijn gegarandeerd!

Outlander – Diana Gabaldon

Wie droomt er stiekem niet van Jamie Fraser? De mensen die zeggen van niet, kennen hem niet, of ze liegen. Wat een romantisch verhaal, wat een liefde!

Claire Randall is op een tweede huwelijksreis met haar man Frank, nadat ze weer met elkaar verenigd zijn sinds het einde van de oorlog. Het is Schotland, 1945. Tijdens een wandeling komt Claire een steencirkel tegen en ze ontwaakt plots op de Schotse Hooglanden van 1743, dat verscheurt wordt door de oorlog tussen de clans.

Ineens is ze in een tijd die ze niet kan begrijpen en wordt ze ondergedompeld in de intriges tussen lords and spionnen, wordt haar leven bedreigden haar hart gebroken. Want daar is James Fraser, een galante jonge krijger die haar een liefde laat zien die zo absoluut en vurig is, dat Claire verscheurt wordt tussen trouw en verlangen, en tussen twee totaal verschillende mannen in twee onverenigbare levens….

“Ye are Blood of my Blood, and Bone of my Bone. I give ye my Body, that we Two might be One. I give ye my Spirit, ‘til our Life shall be Done.”

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

>> Bekijk alle reviews van Imke

Top 3 van Puck

Chocolat – Joanne Harris

Is er iets beter dan de combinatie van liefde en chocola? Ik denk van niet… Het boek Chocolat van Joanne Harris hoort dan ook zeker in dit rijtje thuis. Ben je nog op zoek naar een cadeau voor Valentijnsdag? Geef dan dit boek met een doosje lekkere bonbons. Gegarandeerd een blije ontvanger! Het boek gaat over een moeder (Vianne) die met haar dochter in een klein Zuid-Frans dorpje komt wonen en daar heerlijke chocoladecreaties maakt. Helaas is niet iedereen in het dorp blij met haar komst… In totaal heeft Joanne Harris vier boeken geschreven met Vianne in de hoofdrol. Naast ‘Chocolat’ zijn dat ‘Rode schoenen’, ‘De zoetheid van perziken’ en ‘De aardbeiendief’. In 2001 werd ‘Chocolat’ verfilmd met Juliette Binoche en Johnny Depp in de hoofdrollen.

Parels in het paradijs – Belinda Jones

Tijdens het maken van mijn top 3 mooiste romantische boeken kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niet vaak romantische boeken lees. Het was dus best even een opgave om een lijst samen te stellen, dacht ik. Tijdens het schrijven kreeg ik echter steeds meer inspiratie! Het eerste boek waar ik meteen aan dacht was een boek van de schrijfster Belinda Jones. Haar boeken vallen onder de chick lit categorie en combineren de thema’s romantiek en reizen. Deze combinatie maakt de boeken heerlijk om te lezen en een ideaal cadeau voor Valentijnsdag! Je hebt bijna het idee dat je zelf een beetje op reis gaat door de beschrijvingen van de landen en plekken. Het zijn heerlijke boeken om mee te nemen op vakantie of om te lezen als je al een tijdje geen boek aangeraakt hebt. Ze lezen namelijk makkelijk weg. Met een e-reader en een kobo plus abonnement kan je heel veel van deze boeken gratis lezen.

Jij alleen – Ninni Schulman

Is jouw Valentijn meer van de spannende thrillers dan van de zoetsappige romantische verhalen? Toevallig ben ik net halverwege deze psychologische thriller en heb ik mijn vorige keuze (een boek van Konsalik) snel vervangen door dit boek als Valentijnsdag cadeau. In het boek zie je namelijk hoe de liefde ontstaat tussen Paul, een weduwnaar, en Iris, een vrouw die genoeg heeft van haar eenzaamheid en smacht naar haar droomman. In het begin lijkt het een match made in heaven, ze lijken perfect voor elkaar. Maar in de omschrijving van het boek lees je het volgende: “Iris’ wereldje wordt wel erg klein en haar vrienden vragen zich af of alles wel zo goed gaat als ze beweert. Terecht. Iris en Paul stevenen regelrecht af op een ramp…”. Deze thriller begint bij ons diepmenselijke verlangen naar liefde, maar eindigt totaal ergens anders. Ik ben heel benieuwd naar de rest van het boek maar ik zou hem nu al zeker aanraden!

Puck

Puck

Alleen boeken lezen die hip, hot en happening zijn? Nee hoor! Puck leest op haar e-reader het liefst zo veel mogelijk verschillende boeken. Ze kookt graag uit (vegan) kookboeken en heeft met haar ervaring als invaljuf verstand van de leukste kinderboeken.

>> Bekijk alle reviews van Puck

Top 3 van Edwin

Anna Karenina – Lev Tolstoj

De beroemde Amerikaanse schrijver en William Failkner (bekend van The Revivers, Go Down Moses en The Wild Palms) kreeg ooit de vraag: “Wat zijn de allerbeste drie romans ooit geschreven?”. Zijn antwoord: “Anna Karenina, Anna Karenina, Anna Karenina”.

Dit is een van mijn favoriete boeken ooit geschreven. Anna Karenina van de Russische schrijver Lev Tolstoj wordt beschouwd als een roman met romantiek vanwege de nadruk op emoties, passies en persoonlijke relaties. Het verhaal volgt de gevoelens en avonturen van de hoofdpersoon Anna Karenina, een getrouwde vrouw die verliefd wordt op een andere man. De roman richt zich op de innerlijke strijd van Anna tussen haar liefde voor haar echtgenoot en haar passie voor haar minnaar. Een prachtig verhaal met veel romantiek, maar ook intense liefde, jaloezie en verlangen.

“I’ve always loved you, and when you love someone, you love the whole person, just as he or she is, and not as you would like them to be.” – Anna Karenina

A Walk to Remember – Nicholas Sparks

A Walk to Remember is een roman van Nicholas Sparks met een sterk romantisch thema. Het verhaal volgt de relatie tussen de hoofdpersonen Landon Carter en Jamie Sullivan, twee tieners die uit verschillende werelden komen en die elkaar ontdekken en verliefd op elkaar worden. Het boek richt zich op de ontwikkeling van hun liefde, die tegen de verwachtingen van hen beiden in, sterk en onverwoestbaar wordt, ondanks de uitdagingen die ze moeten overwinnen. Ik heb ooit eerst de film gezien en jaren later het boek gelezen. Voor Valentijnsdag haal ik dit boek zeker weer uit de kast.

The Lady with the Dog – Anton Chekhov

Anton Chekov was een van de meest invloedrijke en meest bekende schrijvers van korte verhalen uit de Russische literatuur. Hij was vooral bekend om zijn realistische stijl en zijn aandacht voor de menselijke kant van het verhaal. Zijn korte verhalen zijn complex en subtiel. Chekov’s “The Lady with the Dog” is een uitstekend voorbeeld van zijn schrijfstijl en laat zien hoe hij op meesterlijke wijze de ontwikkeling van een liefdesrelatie tussen twee personages beschrijft. Chekov’s verhalen zijn onvergetelijk en zijn stijl blijft invloedrijk voor hedendaagse schrijvers van korte verhalen.

“The Lady with the Dog” van Anton Chekhov is een kort verhaal over de ontwikkeling van een liefdesrelatie tussen de twee hoofdpersonen, Dmitry Gurov en Anna Sergeyevna. Hoewel ze allebei getrouwd zijn, voelen zij zich tot elkaar aangetrokken.

Hoewel mijn favoriete korte verhaal van Chekov Little Jack is (hoofdstuk 10 uit dit boek), heeft dit niets met romantiek te maken. Voor deze Valentijnsblog heb ik daarom gekozen voor The Lady With the Dog.

In het Nederlands heet het verhaal: De dame met het hondje” (origineel: Дама с собачкой, Dama s sobatsjkoj)

Edwin

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.

>> Bekijk alle reviews van Edwin


Categorie: Roman

Deel dit artikel op: