Vliegangst van Frans Ellenbroek: recensie

Vliegangst Frans Ellenbroek

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

In samenwerking met uitgeverij Palmslag, waar ik eerder het prachtige boek Barry van mocht recenseren, heb ik het boek Vliegangst gekregen. Deze dichtbundel is geschreven door Frans Ellenbroek, die je misschien kent van zijn roman De Steenkruier (hier te vinden). Vliegangst bestaat uit 48 gedichten. In de afgelopen weken heb ik alle gedichten gelezen. Niet in één zitting, maar elke dag twee gedichten.

Over de auteur: Frans Ellenbroek

Frans Ellenbroek (1951) is een man van vele talenten. Hij heeft zich ontplooid als bioloog, beeldend kunstenaar, schrijver, dichter en spreker. Daarnaast heeft hij een verleden als museumdirecteur. Zijn veelzijdigheid is niet alleen indrukwekkend, maar vormt ook een rode draad in zijn werk. Zijn oorspronkelijke specialisatie ligt in de evolutiebiologie en ecologie. Daarin verkent hij graag de raakvlakken tussen het gedrag van mensen en dieren. Hij kijkt naar de mens als resultaat van zowel culturele als biologische evolutie. Dit helpt je om maatschappelijke vraagstukken vanuit een uniek perspectief te begrijpen.

Frans is echter niet alleen een wetenschapper. Zijn passie voor beeldende kunst en literatuur heeft hem zijn hele leven bijgestaan. Dit zie je terug in zijn gevarieerde oeuvre. Hij schildert en organiseert af en toe tentoonstellingen van zijn kunstwerken. In 2021 verscheen zijn debuutroman ‘De Steenkruier’. Ook heeft hij gedichten geschreven die zelfs muzikaal tot leven zijn gebracht. Componist Evert van Mérode heeft enkele van zijn gedichten op muziek gezet, die in 2022 op de cd ‘Frisse wind’ verschenen.

Ben je nieuwsgierig naar zijn actuele projecten? Frans houdt je graag op de hoogte via zijn nieuwsbrief. Aanmelden kan eenvoudig via een e-mail, en dan blijf je op de hoogte van zijn nieuwste schilderijen, essays, columns en gedichten. Een bezoek aan zijn website geeft je een volledig beeld van deze veelzijdige kunstenaar en denker. Het webadres is fransellenbroek.nl.

Tip: Kijk ook eens naar de abstracte schilderijen van Frans Ellenbroek. Deze vind ik zelf echt fantastisch.

Over Vliegangst

In Vliegangst, de recente dichtbundel van Frans Ellenbroek, komt zijn veelzijdige talent volledig tot uiting. De bundel bevat 48 gedichten die variëren van luchtig en speels tot ernstig en beschouwend. Deze diversiteit in toon en vorm zorgt voor een rijke leeservaring. Ellenbroek verkent universele thema’s als liefde, hartstocht, natuur en vergankelijkheid. Deze thema’s vormen ook de kern van zijn andere werken, zoals zijn beeldende kunst en zijn debuutroman ‘De Steenkruier’.

€15,95
2 nieuw vanaf €15,95
2 tweedehands vanaf €38,50
Prijs gecheckt op 21 mei 2024 03:05
Amazon.nl
€15,95
Bol.com
€15,95
Bookspot.nl

Een kort stukje uit de bundel

Op bladzijde 97 van het boek staat een gedicht. Kort, maar veelzeggend. Eén van mijn favorieten uit de bundel.

Woud

Alleen wie zwijgt
zal ze horen
de lauwe tranen
van traagzaam stervend woud.

Maar niemand zwijgt.

Als dan de takken kraken
zwammen tieren
de vogels vluchten
Zwijgt alles

Afbeelding gemaakt met Midjourney AI op basis van het gedicht Woud

Vliegangst recensie

Vliegangst Frans Ellenbroek

Titel: Vliegangst

Genre: Poëzie

Auteur: Frans Ellenbroek

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Palmslag

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 18 September 2023

ISBN:  9789493343047

Aantal pagina's : 105

4

Summary

In antieke boekwinkels neem ik vaak een dichtbundel mee. Vijftien jaar geleden vond ik daar Eenzame liedjes van C.S. Adama van Scheltema, een Nederlandse socialistische dichter. Die bundel bevat veel gedichten die over natuur gaan. Dat Bloemetje is in deze bundel mijn absolute favoriet.

In Vliegangst van Frans Ellenbroek was ik blij verrast ook veel natuurgedichten te ontdekken. Sommige van deze gedichten raken me net zo diep als die van Adama van Scheltema. Dat is een ervaring die ik zelden heb bij het lezen van poëzie. De bundel is gevarieerd qua onderwerpen. Sommige gedichten spreken me meer aan dan andere. Toch is het een hele indrukwekkende verzameling waarin iedereen wel een favoriet zal vinden.


Categorie: Review

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.
Deel dit artikel op: