Drie jongeren maken in Vluchteling de belangrijkste reis van hun leven: Josef (1939) ontvlucht Nazi-Duitsland om naar het veilige Cuba te gaan. Isabel (1994) wil Cuba verlaten waar Fidel Castro aan de macht is en waar ze geen toekomst heeft. Haar bestemming is Miami. Mahmoud (2015) leeft in Syrië midden in de strijd tussen de rebellen en het Syrische leger waar hij geen enkele dag zjin leven zeker is. Zijn familie wil naar Duitsland, waar ze het beter zullen hebben.
Wie bereikt zijn doel?
- Actueel
- Aangrijpend
- Hoop
- Vluchten
Samenvatting Vluchteling
In ‘Vluchteling’ volgt de lezer drie jongeren met hun eigen onmogelijke reis.
Josef leeft in 1939. Hij is joods. Zijn vader is opgepakt geweest door de Duitsers omdat hij nog als advocaat aan het werk was. Gelukkig is zijn vader weer vrijgelaten, maar zijn verblijf in Dachau heeft zo’n indruk gemaakt dat het gezin naar Cuba wil vluchten. Ze gaan aan boort van de St. Louis die het gezin daar zal afzetten. Zullen ze hun bestemming bereiken?
Isabel leeft in 1994 en ze woont in Cuba waar Fidel Castro aan de macht is. Het gezin in arm, er is te weinig voedsel en iedereen wordt in de gaten gehouden. In de hoop op een betere toekomst besluit de familie naar Miami te vertrekken, per boot. Deze reis is niet zonder gevaren. Zal de familie het halen?
Mahmoud leeft in 2015 en hij woont in Syrië waar het Syrische leger en de rebellen strijden om de macht. Zijn vrienden zijn al omgekomen en het is een kwestie van tijd voordat ook iemand van zijn familie geraakt zal worden door een rondvliegende kogel. Wanneer hun appartement geraakt wordt door een raket, besluiten Mahmoud en zijn familie koers te zetten richting Duitsland, waar ze hopelijk een nieuw leven kunnen opbouwen. Ook deze reis gaat niet gemakkelijk. Wie redden het?
Vluchteling kopen:
Over de auteur: Alan Gratz
Alan Gratz is geboren in Tennessee. Hij heeft een zorgeloze jeugd beleefd. Hij studeerde af aan de University of Tennessee waar hij zich gespecialeerd heeft in creatief schrijven. Vervolgens heeft hij een master behaald in educatie. Momenteel woont bij met zijn gezin in Asheville, North Carolina.
Alan Gratz is momenteel een zeer populaire auteur onder de jongere lezers. Zijn boeken hebben veel prijzen gewonnen, waaronder: the Sydney Taylor Book Award, the National Jewish Book Award, the Cybils Middle Grade Fiction Award, a Charlotte Huck Award Honor, and a Malka Penn Award for Human Rights Honor. Dit is nog lang niet alles!
Gratz reist veel rond om over zijn boeken te spreken, bezoeken te brengen aan scholen en te verschijnen op festivals in en buiten Amerika.
Alan Gratz heeft 18 boeken op zijn naam staan. Kenmerkend is dat zijn verhalen allemaal tegen de achtergrond van belangrijke historische gebeurtenissen worden gezet, dat hij een heerlijke en vlotte schrijfstijl heeft en een meester is in het vasthouden van spanning. Ideaal voor jonge lezers die nog een beetje twijfelen.
‘Twee graden’ is zijn nieuwste boek.
Lees ook:
De jongen die tien concentratiekampen overleefde
Projekt 1065
Vluchteling
D-Day
Erecode
9/11
De laatste granaat
Twee graden
Zie ook: Projekt 1065, 9/11 en Erecode.
Beoordeling
Titel: Vluchteling
Genre: Jongeren, historische fictie
Auteur: Alan Gratz
Uitgave: 1
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: Kluitman
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 15 September 2017
ISBN: 9789020654585
Aantal pagina's : 240
-
Een mooi, maar vooral belangrijk boek!
Summary
De New York Times heeft op de achterkant van dit boek geschreven: “sommige boeken zijn meeslepend en andere zijn belangrijk. Dit boek is het allebei.” Ik kan me hier alleen maar bij aansluiten. Zoals steeds gebeurt bij het lezen van boeken van Alan Gratz, kon ik ook deze niet wegleggen. Wat een emotie, wat een heftig verhaal, wat een doorzettingsvermogen van deze hoofdpersonen. Een zeer, zeer aangrijpend boek. Hoewel dit boek voor twee derde in de geschiedenis plaatsvindt, is het onderwerp meer dan actueel. Ik denk dat iedere jongere dit boek gelezen moet hebben om te huidige situatie in bijvoorbeeld Oekraïne te kunnen relativeren. Lees dit en zegt het voort!
Pluspunten
- Steengoed
- Actueel
- Historisch
- Zeer treffend
Minpunten
- Geen enkel minpunt te bedenken.