Waar ik liever niet aan denk – een ogenschijnlijk nonchalant boek over rouw

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Mensen kunnen zomaar opstaan en uit je leven verdwijnen. De hoofdpersoon uit dit boek is een tweeling: ze heeft een broer van wie ze zeker weet dat die er altijd zal zijn, dat hij haar nooit in de steek zal laten, dat ze nooit alleen zal zijn. Dat is wat ze denkt.
Zij verzamelt truien en hij heeft twee katten. Ze zijn allebei verzot op New York en waren van plan er samen te gaan wonen wanneer ze achtentwintig worden.

Maar opeens wil haar broer ruimte, weg van haar, een tijd alleen zijn. Zij begrijpt het niet. Kan ze haar broer nog terugvinden?

Op het eerste oog lijkt ‘Waar ik liever niet aan denk’ een nonchalant verhaal over een tweeling die samen opgroeit, maar in werkelijkheid een zeer intrigerend en diepgaand verhaal over wat het met iemand doet wanneer de persoon op wie je altijd hebt gesteund, er plots niet meer is.

Waar ik liever niet aan denk in de winkel bekijken

Over de auteur

Jente Posthuma is een Nederlandse auteur. Ze heeft aan de universiteit van Utrecht gestudeerd (Frans en literatuurwetenschap) en ze studeerde ook aan de Université Paris Diderot.

Daarna heeft ze als journalist gewerkt voor de Groene Amsterdammer, Nrc.next en De Volkskrant waar ze de lange interviews verzorgde. Tevens publiceerde ze korte verhalen waar ze in 2012 de A.L. Snijdersprijs mee won voor het beste zeer korte verhaal.

In 2016 kwam haar eerste boek uit: ‘Mensen zonder uitstraling‘. Dit boek werd genomineerd voor de Dioraphte Literatour Prijs en de Hebban Debuutprijs. Samen met haar man, Bas Uterwijk (fotograaf) maakte ze een klein fotoboek genaamd ‘Probeer een beetje goed over me te denken‘ dat in 2016 uitkwam. De zelfgekozen dood van haar schoonvader stond hierin centraal.
In 2020 volgde haar tweede roman, ‘Waar ik liever niet aan denk’. Dit boek werd genomineerd voor de European Union Prize for Literature (en het is dus ook in het Engels vertaald).

Meer zoals ‘Waar ik liever niet aan denk’?

Beste mevrouw Eva – Valentijn de Heer. Elias groeit op met een gehandicapt broertje. Zijn vader kan dit niet verkroppen en wordt agressief. Bij buurvrouw Eva vinden Elias en zijn broertje Johannes een veilige plek.

Informatie en beoordeling

Titel: Waar ik liever niet aan denk

Genre: Roman

Auteur: Jente Posthuma

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 6 June 2021

ISBN: 9789083142104

Aantal pagina's : 236

  • Ogenschijnlijk nonchalant, maar absoluut intens.
4

Review

Nederlandse boeken (literatuur) hebben altijd een beetje gekke dingen. Zo ook hier: wie verzamelt er truien? Waarom begint het boek met een scène waarin twee kinderen elkaar voor de leuk gaan waterboarden? Daar moest ik me echt even langs werken voordat ik in het verhaal kon duiken. Gegeven: dat ging niet vanzelf. Het boek is erg fragmentarisch opgezet, er worden telkens tijdsprongen gemaakt, het zijn losse flodders die je zelf een beetje bij elkaar moet zoeken. Toch betrapte ik mezelf er ineens op dat ik daadwerkelijk in het verhaal zat en dat de puzzelstukjes in elkaar geklikt waren. Oprecht een bijzonder boek. Ik zou wel willen adviseren te bedenken wat je gaat lezen voordat je het gaat lezen. Ben je al een beetje neerslachtig? Dan wellicht iets anders. Er gaat een hoop zwaarte van het verhaal uit, veel droevigheid en de lezer ervaart onmacht en frustratie over de relatie tussen broer en zus. Ik heb dit boek zomaar van boektok geplukt maar ik ben echt wel blij dat ik het gelezen heb.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: