Waarom kon de Ene Ring niet bij Tom Bombadil blijven? (LOTR)

Ring Tom Bombadil

Tom Bombadil is naar mijn mening een van de meest krachtige personages in Midden-Aarde. Hij lijkt onsterfelijk te zijn, want hij was een van de eerste personages op Arda (Elfs voor Wereld). Hij is zelfs in staat om de Ene Ring te dragen zonder dat dit enig effect heeft op hem. Daarnaast heeft hij de volledige macht over het gehele Oude Woud waar hij woont. Waarom kon de ring dan niet bij Bombadil blijven?

De ring heeft geen macht over Tom Bombadil

It seemed to grow larger as it lay for a moment on his big brown-skinned hand. Then suddenly he put it to his eye and laughed. For a second the hobbits had a vision, both comical and alarming, of his bright blue eye gleaming through a circle of gold. Then Tom put the Ring round the end of his little finger and held it up to the candlelight. For a moment the hobbits noticed nothing strange about this. Then they gasped. There was no sign of Tom disappearing! Tom laughed again, and then he spun the Ring in the air — and it vanished with a flash. Frodo gave a cry — and Tom leaned forward and handed it back to him with a smile.

In de ban van de ring – De Reisgenoten

Een interessant stuk uit De Reisgenoten. Tom kan de Ene Ring wel dragen, maar wordt niet onzichtbaar, zoals Frodo, Bilbo en Sam. De ring heeft verder ook geen invloed op hem. Andere personages in het boek reageren heftig op de ring, ze worden aangetrokken door de kracht van de ring.

Het Oude Woud

De kracht van Tom strekt zich niet erg ver uit. Zijn domein, Het Oude Woud, een gebied tussen “De Heg” van Bokland in het westen, de Oude Oosterweg van de Gouw naar Breeg in het noorden, de Grafheuvels in het oosten en de Baranduin in het zuiden (bron). Zijn kracht is hier dan ook het sterkst. Buiten dit gebied hij weinig kracht. Als de Ene Ring (Engels: The One Ring) in zijn domein zou kunnen blijven, zou dit wellicht wel een veilig optie kunnen zijn. Aangezien Tom weinig kracht buiten het Oude Woud heeft, kan hij de ring niet vernietigen in het vuur van Amon Amarth.

Gebrek aan verantwoordelijkheid

Tom Bombadil is een zorgeloos en onverantwoordelijk personage. Hij lijkt zich niet bewust te zijn van de grotere problemen die buiten zijn leefwereld afspelen. Er is een risico dat hij de ring zou kunnen verliezen of het beschermen van de ring niet heel erg belangrijk zou vinden op termijn. Hij zou mogelijk ook niet begrijpen dat de ring een grote bedreiging vormt.

Wist je dat: Tolkien heeft een boek met gedichten geschreven, genaamd De avonturen van Tom Bombadil. Van de 16 gedichten gaan er 3 over hem. Een leuk boek voor de echte Tolkien-liefhebber. Dit is echter niet het eerste boek wat je zou moeten lezen van Tolkien. Bekijk voor mijn aanraders het artikel over de beste volgorde van Tolkien boeken.

Niet sterk genoeg om Sauron te verslaan

Hoewel Tom Bombadil een personage is die enorm veel kracht bezit, was hij – waarschijnlijk – niet in staat om Sauron te verslaan. Sauron scheen ook niet bang te zijn voor Tom. De macht van Tom was vrij beperkt. Hij was vooral erg machtig in zijn eigen woongebied, maar niet ver daarbuiten. Misschien dat Sauron niet eens wist van zijn bestaan. De elfen van Rivendell hebben ook benoemd dat zij denken dat Tom niet sterk genoeg is om De Duistere Heer te verslaan.

‘No, I should not put it so,’ said Gandalf. `Say rather that the Ring has no power over him. He is his own master. But he cannot alter the Ring itself, nor break its power over others.’

Conclusie

Na het afwegen van de voors en tegens denk ik dat het een goede keuze was om de ring naar de Doemberg in Mordor te brengen om deze te vernietigen. Hierdoor zou Sauron’s macht voorgoed een halt toegeroepen worden. Hoewel Tom Bombadil een intrigerend en krachtig personage is, was hij naar mijn mening niet de juiste persoon om de verantwoordelijkheid voor de ring op zich te nemen. De macht van Sauron zou op dat moment nog steeds heersen in Midden-Aarde en misschien wel tot en met het Oude Woud kunnen komen. Het had wellicht een goede tijdelijke oplossing kunnen zijn.

banner

Foto van auteur

Edwin

Edwin zorgt voor het onderhoud van de website. Daarnaast schrijft hij over e-readers en een enkele keer geeft hij zijn mening over een boek.