Warbreaker recensie: IJzersterk boek

warbreaker recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Vivenna weet in Warbreaker haar hele leven al: zij zal uitgehuwelijkt worden aan de God King. Ze zal voor nageslacht moeten zorgen. Tot in de puntjes voorbereid is ze klaar voor deze taak. Maar plotseling besluit haar vader anders: niet Vivenna maar de jongste dochter Siri zal worden gestuurd. Siri is hier echter helemaal niet klaar voor. Als jongste kind is ze altijd onbelangrijk geweest en heeft ze kunnen doen wat ze wilde. Ineens kijkt het hele koninkrijk naar haar en moet ze aan iedereens verwachtingen voldoen. Zonder tijd de verspillen wordt ze in een koets gezet en naar Hallandren gestuurd.

Vivenna vertrouwt het allemaal niet en besluit op eigen houtje achter Siri aan te reizen. Undercover probeert ze te ontdekken wat er precies in de hoofdstad aan de hand is. Al  gauw ontdekt ze dat er plannen liggen om de oorlog aan haar moederland te verklaren en dat Siri een spil in dit grote plan is. In een wereld waar adem en kleur de bronnen zijn van magie, proberen twee zussen op hun eigen manier een oorlog te voorkomen.

Warbreaker samenvatting

Warbreaker is de eerste uit een serie, die helaas nog niet verder uitgebracht is! Het wachten duurt lang…
Gelukkig heeft Sanderon al een heleboel andere werken uitgebracht (en allemaal behoorlijk aan de maat) dus niet getreurd. Bekijk bijvoorbeeld ‘Elantris’.

Warbreaker is het verhaal van twee zussen, twee prinsessen. De God King moet met een van hen trouwen om voor nageslacht te zorgen en de goddelijke lijn voort te zetten. Vivenna is de uitverkoren dochter: opgevoed en voorbereid op deze taak die haar te wachten staat. Maar wanneer het puntje bij het paaltje komt besluit haar vader niet Vivenna te sturen, maar haar jongere zus Siri.

Siri is als jongste kind van de familie nergens op voorbereid, ze was tenslotte onbelangrijk. Niemand had voor haar een huwelijk gepland, ze zou geen troonopvolger worden en er was geen religieuze taak voor haar weggelegd. Het besluit van haar vader komt dus als een ware verrassing, voor iedereen.

In een wereld die getransformeerd is door ‘BioChromatic breath’, een kracht die gebaseerd is op de essentie van ademhalen. De bijbehorende magie is ingewikkeld: ‘breath’ kan maar per één tegelijk worden verzameld en iedere persoon bezit er ook maar één. Om jezelf krachtig te maken, heb je dus een heleboel andere mensen moeten verslaan. Maar, de beloning is groots. Met het gebruik van ‘breath’ kan je kleuren uit alledaagse objecten halen waarmee allerlei betoveringen kunnen worden uitgevoerd.

Opnieuw bewijst Sanderson weer dat hij een meester is in het bedenken van nieuwe werelden, inclusief alle bijbehorende mythes, legendes en magie.

Warbreaker bekijken

€9,91
8 nieuw vanaf €9,91
Prijs gecheckt op 10 juli 2024 15:02
Amazon.nl
€9,91
Bol.com
€15,56
Bookspot.nl

Over de auteur van Warbreaker

Brandon Sanderson is geboren in Nebraska (1975). Als kind had hij veel plezier in lezen maar verloor zijn interesse tijdens zijn schoolperiode waarin alle titels voor hem werden bepaald. Toen hij later door een van zijn docenten werd gewezen op het fantasy-genre, ging er een wereld voor hem open. Hij vond dit type verhalen zo gaaf, dat hij zelf al begon met het schrijven van enkele eigen werken. Deze waren echter, zoals hij zelf zegt, erg slecht.

Sanderson schreef zich in om biochemie te gaan studeren maar hij kwam er al gauw achter dat dit helemaal niet was wat hij wilde doen. Hij wilde schrijven. Al gauw wisselde hij van opleiding (iets wat zijn moeder maar niks vond).

Sanderson begon na zijn wissel van opleiding serieus met schrijven. Hij werkte als nachtportier in een hotel omdat hij daar kon schrijven terwijl hij aan het werk was. Overdag ging hij dus naar school. Tijdens deze periode heeft hij zeven boeken geschreven. Geen enkele werd echter geaccepteerd door de uitgeverijen.

Pas in 2003 werd zijn eerste boek aangekocht en uitgebracht in 2005: Elantris. Hierna volgde al gauw de Mistborn trilogie vervolg The Alloy of Law, Warbreaker en The Way of Kings.

Inmiddels is Sanderson een grote naam binnen de fantasy. Sanderson is gekozen om The Wheel of Time serie af te schrijven, na het overlijden van Robert Jordan.

But you can’t kill me, Lord Tyrant. I represent that one thing you’ve never been able to kill, no matter how hard you try. I am hope.

€9,91
8 nieuw vanaf €9,91
Prijs gecheckt op 10 juli 2024 15:02
Amazon.nl
€9,91
Bol.com
€15,56
Bookspot.nl

Symboliek en motieven

 • As
  De continue neerslag van as staat symbool voor de aanhoudende weerbarstigheid van de skaa. Zowel de as als de mist zijn begonnen op het moment dat de macht bij de lord Ruler kwam te liggen en hij deze voor zichzelf hield. Beide zijn dus geassocieerd met de onderdrukking van deze bevolkingsgroep.
 • Vuil
  De skaa worden gedwongen om deze viezigheid, bestaande uit as en ander vuil, op te blijven ruimen. Dit is dweilen met de kraan open. Deze mensen zijn dus ook altijd vies waardoor het feit dat ze bij een lagere klasse horen, ook direct zichtbaar is.
 • Mist
  De misten trekken met name ’s nachts op en zijn zeker voor de skaa een bedreiging. Er zijn verschillende mythes om de mist heen gevormd die ervoor zorgen dat de skaa dus bang zijn en niet ver van huis durven gaan. Hierdoor kan de adel zich vrij bewegen wanneer de mist komt. De mist staat dus symbool voor onderdrukking maar ook voor een gebrek aan kennis. De skaa worden letterlijk in hun onwetendheid gehuld, dankzij de regelgeving van de Lord Ruler.

My behavior is nonetheless, deplorable. Unfortunately, I’m quite prone to such bouts of deplorability–take for instance, my fondness for reading books at the dinner table.

Meer van Brandon Sanderson

Brandon Sanderson heeft niet alleen maar hele zware kost geschreven, ook als je toe bent aan een iets luchtiger verhaal (maar wel van hoge kwaliteit), kan je bij hem terecht.

Hier een lijstje met titels van zijn hand:

 • Elantris is een mooi boek om mee te beginnen, zeker als je niet zo thuis bent in fantasy. Het is een standalone, dus een los deel, met een kop en een staart. Een andere titel die je kan proberen is ‘Steelheart’.
 • Lees je wel graag fantasy, dan is The Mistborn trilogy dus perfect voor jou, evenals The Way of Kings (let op, die bestaat weer uit meerdere delen en die zijn ieder per stuk behoorlijk aan de maat!).
 • Zoek je ook een beetje romantiek? Pak dan ‘Warbreaker‘ er eens bij, ook een standalone en zeker iets toegankelijker.
 • Ben je een jonge lezer of wil je iets luchtigers? Bekijk dan Alcatraz vs. The Evil Librarians eens of The Rithmatist.

Titel: Warbreaker

Auteur: Brandon Sanderson

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Gollancz

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 29 December 2011

ISBN: 9780575097469

Aantal pagina's : 672

 • IJzersterk
5

Summary

Een ijzersterk werk van Sanderson. Het is een ingewikkeld verhaal, een compleet eigen wereld met eigen wetten, regels en een nieuwe soort magie die ik nog nergens anders ben tegengekomen. Dit zorgt ervoor dat je als lezer aan het begin even moet doorzetten om dit allemaal tot je te nemen en het jezelf eigen te maken, maar doordat de dialogen vlot verlopen, stroom je er zo in. Sanderson is geniaal en dat laat hij ook in dit werk weer blijken: alles is tot in de puntjes uitgedacht, de personages zijn interessant en hebben diepgang, veel verrassingselementen en het plot is gewoon geweldig. Het enige nadeel is dat het vervolg niet geschreven is en ik daar nu op moet wachten.

Pluspunten

 • Stevig plot
 • Interessante personages
 • Goed uitgewerkt
 • Verrassingselementen

Minpunten

 • Het vervolg is nog niet uit

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: