Vandaag begint de Boekenweek voor Jongeren (13 september). In deze maand wordt ook bekend gemaakt wat het beste boek voor jongeren is. Daarin worden twee categorieën erkend: er zal een boek winnen in de categorie oorspronkelijk Nederlands werk, en een boek in de categorie ‘vertaald werk’.
Vorig jaar kwam Rima Ories ‘ Het vervloekte hart’ als winnaar uit de bus in de categorie ‘oorspronkelijk Nederlands werk’. ‘ Zolang de citroenbomen bloeien’ van Zoulfah Katouh ging er met de prijs voor beste vertaalde roman vandoor. Ik ben heel benieuwd wie deze Boekenweek gekozen wordt om met de prijs naar huis te gaan! Ik zal in deze blog de kanshebbers aan jullie voorstellen.
Wat betekent het eigenlijk als een boek wordt uitgeroepen tot Beste Boek voor Jongeren?
Deze prijs is een literaire prijs voor boeken voor jongeren tussen de 15 en 18 jaar oud. Er wordt vooral gekeken naar boeken van hoge kwaliteit en of ze goed aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep.
De jury die de shortlist samenstelde bestaat uit de volgende volwassenen: Mieke van Eijsden (voorzitter), Mark Bakker, Janny Beima, Robin Goudsmit, Andrea Koolen de Brock, Kasper Soeters en Destiny Stapper. De winnaar wordt gekozen voor een jury van zes jongeren: Thomas Leeuw (voorzitter, 16 jaar), Jouhaina Chaalan (16 jaar), Fleur Siersma (16 jaar), Ismay Offringa (16 jaar) en Lotte Witteveen (15 jaar).

De genomineerde titels in de categorie ‘Oorspronkelijk Nederlandstalig’:
W. is de beste vriend van Olaf. Hij wil graag een authentiek en vrij leven. Samen met hun vriendin Hilde zijn ze onafscheidelijk totdat W. op een dag verdwijnt. Olaf vertelt in dit boek over zijn ervaringen met W. Ieder hoofdstuk is een dag en het boek omvat dertien dagen. Olaf breekt zijn hoofd over het plotselinge vertrek van zijn vriend, en daarna over zijn al even plotselinge terugkeer – drie jaar later…


- Ik ben jullie meester – Jeffrey Spalburg (Das Mag)
Jeffrey Spalburg realiseert zich dat zijn bestaan in Nederland nog altijd in twijfel wordt getrokken, hoewel hij al drie generaties lang hier woont. Hij gaat terug naar waar het allemaal begon: zijn mysterieuze vader James die Suriname verliet om in Nederland leraar te worden.
James is op zijn achtste al de man in huis: zijn vader is er niet en zijn broer is dood. Zes dagen per week moet James geld verdienen. Wanneer hij zestien is, komt hij voor de klas te slaan en een aantal jaren later besluit zijn moeder dat zijn talent als wiskundeleraar in Nederland beter besteed is.
In 1950 maakt hij de overtocht, en komt hij terecht in Hengelo, waar gekleurde mensen een zeldzaamheid zijn. Hier wordt Jeffrey geboren.
Ik ben jullie meester is een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt, van Paramaribo tot aan Hengelo. Een orale geschiedenis die nu eindelijk opgetekend is, klaar om doorgeven te worden aan nieuwe generaties. Want soms moet je terug om weer vooruit te kunnen.


- Jimi Fender Johnson – Buddy Tegenbosch (Best of YA)
Een muzikale roman in het New York van 9/11.
Jimi’s leven bestaat uit muziek. Hij ontmoet na een repetitie met zijn band een mysteireuze vrouw die hem waarschuwt: als hij de trap opgaat, zal hij terug in de tijd reizen. Om weer terug te kunnen keren naar het nu, moet hij een persoonlijke en intenste opdracht volbrengen.
Jimi waagt de sprong en hij komt terecht in New York, 10 september, 2001. Een dag voor 9/11. Samen met Mateo, zijn nieuwe vriend, ontdekt Jimi wat hem te doen staat.
Zijn opdracht brengt hem naar de bovenste verdieping van het WTC, op de ochtend van 9/11. Lukt het hem zijn taak te volbrengen? En weet hij de wolkenkrabber op tijd te verlaten?



- Jona – Anna van Praag (Lemniscaat)
Jona woont met zijn vader en grootmoeder in een Amsterdams hofje waar ze rustig een teruggetrokken leven leiden en in vrede hun joodse rituelen uitvoeren. Wanneer Jona op school wordt gekoppeld aan Elin (die alles eruit flapt) en Lucas (die vooral zelf doet wat hij wil), krijgt haar leven een behoorlijke ommezwaai. Als onderwerp van het profielwerkstuk dat zij samen moeten doen, hebben ze Jona’s oma. Zij heeft een beginnende vorm van Alzheimer en praat daardoor aldoor over haar geliefde Simon – maar Jona heeft geen idee wie dat is. Bestaat Simon echt? Is het een herinnering? Of een waanbeeld?
De vader van Jona is helemaal niet blij met alle aandacht die zijn zieke schoonmoeder krijgt en maakt zich zorgen over haar gezondheid. Of zou er een andere reden zijn dat hij zo gespannen doet?

- Neem nooit een beste vriend – Erna Sassen (Leopold)
Joshua is kwaad op Sergio, maar hij heeft hem tegelijkertijd ook nodig. Hij weet zich namelijk geen raad met Lindsey, die veel ingewikkelder in elkaar zit dan hij dacht. Hoe ga je van zoenen naar seks? Hoe weet je dat de ander wil? Wat betekent deze emoticon?
Sergio weet altijd de vragen van Joshua te beantwoorden, maar wat doe je jouw als je beste vriend niet meer kan raadplegen?




De genomineerde titels in de categorie ‘Vertaald’:
Mallory Greenleaf is helemaal klaar met schaken, ondanks haar talent. Schaken heeft alles overhoop gegooid. Ze doet met grote tegenzin mee aan een laatste toernooi voor een goed doel, en tegen alle verwachtingen in verslaat ze Nolan Sawyer, de huidige wereldkampioen.
Nolan wil het opnieuw tegen haar opnemen, maar waarom? Als Mallory slim is, laat ze het hierbij. Ze heeft gewonnen. Game over. Maar grote geldprijzen zijn aantrekkelijk en haar familie kan het geld zeker goed gebruiken. Gewoon een potje schaken voor de geldprijs, wat kan er mis gaan? Mallory merkt echter dat het schaken haar toch niet zo onberoerd laat als ze had gedacht maar daarnaast komt ze er ook achter dat er niet alleen op het bord spelletjes worden gespeeld…
Check & Mate is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar onder dezelfde titel.


Het is 1954 in San Francisco wanneer de zeventienjarige Lily Hu met haar omgeving worstelt. Ze ziet een neon uithangbord van de Telegraph Club en iets daaraan vertelt haar dat dit de plaats is voor haar. Het is het uithangbord van een queer community. Samen met Kath, haar nieuwe vriendin, ontdekt ze daar dat er ook een hele andere wereld bestaat, die haar zowel bang maakt als aantrekt.
In de jaren 50 in Amerika nog heel druk met de opkomst van het communisme en de familie van Lily zal zo goed als zeker het land uit worden gezet. Dit is dus zeker geen veilige plek om verliefd te worden, al helemaal niet op een meisje.
Is Lily bereid om alles op het spel te zetten voor een verboden liefde?


Het verhaal speelt zich af in een magisch omschreven bos, ver van de bewoonde wereld. In dit sprookjesachtige bos wonen drie robots: Giovanni Lawson, een vaderlijke androïde, zuster Ratched, een verpleegmachine en de kleine robot Rambo, die schoonmaakt. Victor Lawson komt er ook te wonen, maar hij is geen robot maar een mens. Ze vormen een gezin en ze leven er vredig en veilig hun levens.
Alles verandert wanneer Victor op de schoothoop een oude en onbekende androïde vindt die nog lijkt te leven. Hij noemt hem ‘hap’, naar het label op zijn borst. Gio en hap blijken een duister verleden te delen, een verleden waarin de mensen werd opgejaagd en opgeruimd. Hap is geprogrammeerd om mensen te zoeken en informeert dan ook per ongeluk andere robots over het gezin in het bos. Ze zijn niet langer veilig. Gio wordt opgepakt en meegenomen naar zijn oude laboratorium.
Vic moet vluchten. Samen met de andere robots gaat hij op reis om Gio proberen te redden van herprogrammering. Onderweg wordt Vic verscheurd door tegenstrijdige gevoelens en hij moet een belangrijke beslissing maken: kan hij Hap’s liefde accepteren?



Engeland, 1553. Jane Grey heeft een bijzondere familie: haar oma is de jongere zus van de gevreesde koning Henry VIII (die zes vrouwen had en er daarvan twee vermoordde). Omdat de enige zoon van Henry ziek werd en stierf, was het aan Jane om ervoor te zorgen dat de familielijn werd voortgezet. Dat betekent: trouwen! Ze kreeg ineens alle macht over het land in haar schoot geworpen, maar dat was van korte duur. Nadat ze negen dagen op de troon heeft mogen zitten, verloor ook zij haar hoofd…
Dit is niet dat verhaal. In dit verhaal helpt magie de boel een handje en zijn er wat details veranderd waardoor het echt de moeite waard is. Dit is dus het verhaal van Jane zoals het eigenlijk had moeten gaan.


- Shy – Max Porter, vertaald door Saskia van der Lingen (Bezige Bij)
Een puber die luistert naar de stemmen in zijn hoofd. De stemmen van alle mensen die hij pijn heeft gedaan en die van hem proberen te houden. Hij is op de vlucht want hij wil niet naar de Laatste Kans, een tehuis voor moeilijk opvoedbare jongeren.
Een roman over eenzaamheid, jezelf verliezen en de ontdekking dat je niet alleen bent.


De Boekenweek voor Jongeren duurt tot en met 22 september, 2024.
