Werken voor de kost is een verzameling van ervaringen, verhalen, die te maken hebben met fastfood. De verteller laat de lezer meekijken naar de herinneringen die ieder kind heeft aan fastfood: de belofte van een keurig verpakte hamburger, zalige frietjes en natuurlijk het vooruitzicht op een gaaf speeltje.
Later, als tiener, gaat de vertellers droom in rook op wanneer ze aan de slag gaat bij een dergelijke fastfoodketen om zo haar studie te kunnen betalen. Het mechanische en repetitieve werken die haar doen denken aan het fabriekswerk dat haar vader deed.
Als kind staat voor de verteller het bezoek aan een fastfoodrestaurant symbool voor het is vakantie, de belofte van de keurig ingepakte burger, de felbegeerde frietjes en het vooruitzicht op het speeltje.
Dit debuut geeft je een inkijkje in de keuken van de fastfoodrestaurants, maar ook in die van de samenleving als geheel. Het is vlot en droog op zijn tijd, en de lezer krijgt een helder beeld van de klassenongelijkheid.
Werken voor de kost in de winkel bekijken
Over de auteur
Claire Baglin is een Franse schrijfster die in Normandië is opgegroeid. Haar vader was, net als in het boek, fabrieksarbeider en haar moeder maatschappelijk werkster. Ze heeft in Normandië creatief schrijven gestudeerd en daar haar master in behaald. ‘Werken voor de kost’ is haar debuut. Ze is daarmee al genomineerd voor de shortlist van Goncourt du Premier Roman 2023.
Informatie en beoordeling
Titel: Werken voor de kost
Genre: Roman
Auteur: Claire Baglin
Uitgave: 1
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: Pluim
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 6 June 2023
ISBN: 9789493304604
Aantal pagina's : 160
-
Verwarrend
Review
Werken voor de kost is een verwarrend boek. Het plot flitst heen en weer tussen heden en verleden en het voelt alsof Baglin parallellen trekt die ik niet begrijp. Een dergelijke schrijfstijl is pas succesvol als er meer gelaagdheid aan het verhaal wordt toegevoegd, maar die ontbrak voor mij. Daardoor kwam het over als een vrij banaal verhaal, een beetje saai zelfs. Hoewel de herkenbaarheid leuk is (ik heb dan zelf in een supermarkt gewerkt en niet in een fastfoodrestaurant, maar de basis is hetzelfde), is dat niet iets waar je een boek op kan laten varen. Er moet meer zijn. De familiegeschiedenis die tussendoor kwam, vond ik erg vaag, je moet tussen de regels door dingen begrijpen maar dat lukte mij dus niet altijd waardoor sommige stukken tekst als los zand voelden. Toen ik de achterflap las, had ik gewoon gehoopt op meer dan wat ik heb gekregen (misschien is dat wel iets wat ook herkenbaar is als je bij een fastfoodrestaurant gaat eten? Je hoopt altijd dat het beter is dan het eigenlijk is).
Pluspunten
- Herkenbaarheid
Minpunten
- Flitsende schrijfstijl werkte niet
- Teveel tussen de regels