Wie is de twijfelende lezer?

twijfelende lezer

We weten allemaal dat lezen belangrijk is. Het is goed voor je taalvaardigheid, het uitbreiden van je woordenschat, je traint er je inlevingsvermogen mee en je leert spelling. Maar dit is de benadering vanuit je hoofd. Rationeel. Ik denk dat ik voor veel mensen spreek wanneer ik zeg dat dit voor de “Lezer”, de échte lezer, die vrijwillig leest en leest voor het plezier, niet het geval is. Wij (want ja, ik hoor daar zeker ook bij), lezen omdat we dat zelf willen. Niet omdat het moet of omdat we graag zoveel mogelijk nieuwe woorden willen leren kennen. Wij lezen ter ontspanning, omdat we er plezier aan beleven, omdat we ons willen inleven. 

Maar wat nu als je dit eigenlijk ook wel zou willen, maar niet precies weet waar je moet beginnen? Omdat het aanbod boeken zo enorm groot is? Omdat je niet snel leest en daarom het lezen van een heel boek een intimiderende taak kan lijken, of omdat je misschien dyslexie hebt waardoor het lezen je niet gemakkelijk af gaat. Dan ben jij dus de twijfelende lezer: je wil, maar je twijfelt nog.

Ik ben docent op een middelbare school en ik merk dit fenomeen bij een heleboel leerlingen. Voor het vak Nederlands ‘moeten’ ze een boek lezen. Ze mogen zelf kiezen welk boek. Maar dan komt het eerste probleem: welk boek kies ik dan? Er zijn veel opties! Het tweede probleem: het boek moet binnen een bepaalde tijd uit zijn dus het mag ook niet te dik, maar het moet ook weer niet te saai zijn. En de kaft moet een beetje mooi zijn.

Gelukkig voor deze mensen en deze leerlingen, wordt er steeds meer gekeken naar manieren om ook deze twijfelende lezer te betrekken bij de wereld van de boeken. Ben jij dus zo iemand? Dan zijn hier een paar mogelijkheden om te proberen:

  1. Probeer een graphic novel. Dit is eigenlijk een extra mooi stripboek. Tegenwoordig worden van veel gewone boeken ook graphic novels uitgebracht. Door middel van weinig tekst en veel afbeeldingen, krijgen jongeren (maar ook volwassenen) wel een volwaardig verhaal mee. Het idee is dat men via een graphic novel nieuwsgierig wordt en zo de overstap gaat maken naar een gangbaar boek.
  1. Voor de jongeren is er door Kluitman een mooie serie uitgebracht: thrillers xs. Spannende boeken, maar extra dun. Niet meer dan 100 pagina’s. Deze boeken zijn volwaardige verhalen, geschreven op niveau, maar gewoon lekker compact. Zo’n klein en dun boekje ziet er niet intimiderend uit, waardoor de twijfelende lezer het eerder open zal slaan.
  2. Begin eens met een verfilmd boek! Meer en meer boeken worden verfilmd en zijn te zien op Netflix of een andere streamingdienst. Wanneer je al een beeld hebt bij een verhaal, kan dat het lezen vergemakkelijken. Je kent het verhaal tenslotte al dus je weet al veel van wat er komen gaat. Hierdoor lees je sneller en makkelijker waardoor de kans dat je het boek uit leest, veel groter is!
  3. Vraag tips aan mensen om je heen. Wat hebben zij zoal gelezen? Wat raden ze aan en waarom? Tips van mensen die je kent werken toch beter dan tips van vreemden. Zij kennen je tenslotte en zullen automatisch tips geven die bij je zullen passen.
  4. Bekijk Booktok! Helemaal mee met de tijd: boeken zijn hip op tiktok. Meestal zijn de boeken die veel gepromoot worden echt de moeite waard. Scroll eens rond en wie weet komt er iets voorbij dat je aanspreekt!

Categorie: Informatie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.