Wij slaven van Suriname: het boek van de maand april van Club Lees

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

“Vanaf de verschijning is ‘Wij slaven van Suriname’ een controversieel en belangrijk boek geweest – en nog altijd actueel. Anton de Kom is in 2020 opgenomen in de historische canon van Nederland.”

‘Wij slaven van Suriname’ is geen fictie, maar het wordt wel gezien als een literair meesterwerk. Het is een stukje persoonlijke geschiedschrijving als wel een aanklacht tegen racisme en uitbuiting.

Het was voor het eerst dat de Surinaamse geschiedenis werd beschreven vanuit een ander oogpunt dan het witte: een antikoloniaal oogpunt, door een afstammeling van mensen die tot slaaf gemaakt zijn en de gevolgen van deze overheersing dus zelf ervaren hebben. Anton de Krom laat in dit boek zien hoe het Nederlandse koloniale bewind de mensen onderdrukte en hoe de verschillende groepen in Suriname daar tegen in opstand kwamen.

Een boek over de verschrikkingen van deze periode, maar ook over moed, zelfrespect en vrijheid

Het is inmiddels 160 jaar geleden dat slavernij officieel werd afgeschaft. Het is inmiddels 90 jaar geleden dat dit boek uitgebracht is. Toch is de boodschap die hierin staat nog altijd even belangrijk en heeft de manier waarop deze boodschap wordt overgebracht nog evenveel kracht als toen.

Nu (april) beschikbaar in de Club Lees app!

‘Wij slaven van Suriname’ in de winkel bekijken

Over de auteur

Anton de Kom (1898 – 1945) heeft een standbeeld in Amsterdam, op het Anton de Komplein. Hij is een van de belangrijkste stemmen van de antikoloniale beweging van de 20e eeuw. Op het voetstuk van zijn standbeeld staan de volgende benamingen: ‘Vrijheidsstrijder, verzetsheld, vakbondsman, activist, schrijver en banneling’.

In de jaren dertig werd Anton de Kom uit Suriname verbannen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft hij deelgenomen aan het Nederlands verzet. Hij is in een Duits concentratiekamp overleden.

‘Wij slaven van Suriname’ werd in 1934 uitgebracht. Het was het eerste boek dat een antikoloniale stem liet horen. Na de Tweede Wereldoorlog is het boek een hele tijd niet verkrijgbaar geweest, maar in de jaren zestig werd het opnieuw ontdekt door een groep studenten van de Surinaamse Studenten Unie. Sindsdien zijn verschillende groepen mensen bezig met het verzekeren van het nalatenschap van Anton de Krom. In juni 2020 werd bekend gemaakt dat hij is opgenomen in de Canon van Nederland.

Informatie en beoordeling

Titel: Wij slaven van Suriname

Genre: non-fictie

Auteur: Anton de Krom

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Atlas Contact

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 31 January 1934

ISBN: 9789045041094

Aantal pagina's : 216

  • Indrukwekkend
4

Review

Met zorgvuldig uitgekozen woorden schildert Krom hier een verschrikkelijk stukje geschiedenis dat bij velen van ons niet bekend is. Een belangrijk werk om onder de aandacht te brengen. Hoewel het al een ouder boek is, is de boodschap nog even actueel. Na dit boek ben je beter op de hoogte van de Nederlandse geschiedenis, die zoals je hier kunt lezen, zeker wrede hoofdstukken bevat.


Categorie: Club Lees, Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: