Wij waren, ik ben recensie: Wat een beklemmend verhaal

Wij waren, ik ben recensie

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Wij waren, ik ben gaat over Israel. Na vijfentwintig jaar weet Israel van Dorsten te ontsnappen uit de boerderij in Ruinerwold. Voor de wet bestaat hij niet, hij is in het geheim geboren en in het geheim opgegroeid. Zijn vader vecht in een oorlog in de geesteswereld en Israel is zijn medium. Dit is zijn persoonlijke verhaal.

Op 13 oktober 2019 verlies ik de boerderij waar ik jarenlang heb vastgezeten. Ik maakte me los uit de geloofswereld van mijn vader, die mij vijfentwintig jaar heeft beheerst.

Wij waren, ik ben samenvatting

Dit boek gaat over mijn leven. Wat mijn vader geloofde, dat was mijn werkelijkheid. Ik ging niet naar school en ik kwam niet buiten. Ik had niemand behalve mijn vader en soms mijn broers en zussen. De wereld bestond uit geesten waarmee we spraken. Er was maar een manier om onszelf te behoeden en dat was: bidden, bidden, bidden.

Maar toen ontstonden er scheuren in mijn geloof. Het internet was mijn redding: ik wil vrijheid, ik wil een eigen leven. Maar hoe kan ik ontsnappen aan mijn vader?

Wij waren, ik ben in de winkel bekijken

Over de auteur

Israel van Dorsten in het vierde kind van de negen kinderen van Ruinerwold. Hij heeft een jaar Film en Audiovisuele media gestudeerd in Amsterdam en studeert nu sociologie aan de Universiteit van Utrecht.

Wij waren, ik ben beoordeling

Titel: Wij waren, ik ben

Genre: Waargebeurd, biografie

Auteur: Israel van Dorsten

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 13 October 2022

ISBN: 9789493304239

Aantal pagina's : 304

3

Summary

De eerste stukjes van het boek vond ik enorm verwarrend. Logisch ook, want de wereld waarin Israel is opgegroeid is voor ons ook niet te bevatten. Ik heb toen even getwijfeld om door te lezen. Later bleek deze opbouw toch wel nodig om beter te begrijpen hoe de geesteswereld werkt. De eerste  helft vond ik zeker interessant, maar ook vlak. Er worden zeer heftige gebeurtenissen besproken, maar alles is heel zakelijk op papier gezet. De eindeloze gebedssessies, het verlies, de angst, kwamen niet echt bij mij binnen.
Ook bleef ik met veel vragen zitten: aan het einde wordt gehint naar het seksuele misbruik maar dit wordt verder in het gehele boek niet benoemd. De broertjes en zusjes blijven vrijwel onbesproken (uit privacy-overwegingen?) Hoe zit het nu met de overige volgers van deze geesteswereld? Na het lezen van het boek, heb ik nog altijd niet per se een heel goed beeld van hoe het moet zijn geweest om op te groeien in dit gezin. Daarom eindig ik met drie sterren. Laat ik wel duidelijk maken dat het uiteraard heel knap is van Israel van Dorsten dat hij zijn verhaal naar buiten heeft durven brengen!

Pluspunten

  • Een blik in deze bizarre geesteswereld
  • Goede opbouw
  • Interessant verhaal

Minpunten

  • Af en toe langdradig
  • Ik heb nog te veel vragen
  • Zakelijk

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: