Wit begint, zwart wint: 4x boeken over schaken!

En nee, geen informatieve boeken die levensverhalen vertellen van de grootste schakers, of de spelregels bespreken, tactieken analyseren. Gewoon een lekkere roman, een inspirerend jeugdboek, een boek dat de bron was voor een succesvolle Netflix-serie en een boek dat inmiddels toch wel tot de klassiekers behoort (in ieder geval in mijn generatie). Ik laat jullie niet langer in spanning, de klok is gezet, jouw beurt:

The Queen’s Gambit – Walter Tavis (NL)

Beth is acht jaar oud wanneer ze in een weeshuis terecht komt. Dat is niet bepaald plezierig dus alle manieren om aan de werkelijkheid te kunnen ontsnappen, zijn welkom. Er zijn twee manieren: de groene pilletjes die aan alle kinderen worden uitgedeeld om ze rustig te houden, en: schaken.
Al snel blijkt dat Beth uitzonderlijk goed is in het spel en in een mum van tijd is ze naar de top van de Amerikaanse schaakelite gestegen. Door de successen die ze hier weet te boeken, lukt het haar om een nieuw leven op te bouwen. Maar kan ze haar drang tot zelfvernietiging ook echt helemaal achter zich laten?

De zoon van de berentemmer – Xavier Laurent-Petit

Een spannende jeugdroman die zeker ook voor oudere lezers leuk is! Dit boek is bekroond met de zilveren griffel.

Ciprian komt uit een rondreizend gezin. Ze verdienen de kost door telkens op nieuwe plekken op te treden met hun tamme beer. Maar niet overal zijn ze gewenst. Wanneer hun auto het begeeft en de lokale politie ze wegstuurt, krijgen ze een aanbod: meereizen naar Parijs. De perfecte kans om een nieuw leven op te bouwen. Maar; de beer kan niet mee.
De mannen willen het gezin helpen en het bedrag voor de reis voorschieten. In Parijs is immers veel werk te vinden dus ze zullen hun schuld in een mum van tijd af kunnen lossen.

Wanneer Ciprian en zijn gezin daar aankomen, blijkt al gauw dat de werkelijkheid minder rooskleurig is. Het lukt ze niet om binnen de afgesproken tijd het verschuldigde bedrag terug te verdienen, waardoor hun schuld nu wordt verdubbeld. Omdat ze illegaal zijn binnengekomen, kunnen ze niemand om hulp vragen en zijn ze overgeleverd aan deze mensensmokkelaars.
Het gezin probeert verwoed om zo veel mogelijk geld bij elkaar te verdienen…behalve Ciprian. Die is volledig in beslag genomen door zijn nieuwe ontdekken: schaken…

Check & Mate (NL) – Ali Hazelwood

Mallory Greenleaf is helemaal klaar met schaken, ondanks haar talent. Schaken heeft alles overhoop gegooid. Ze doet met grote tegenzin mee aan een laatste toernooi voor een goed doel, en tegen alle verwachtingen in verslaat ze Nolan Sawyer, de huidige wereldkampioen.

Nolan wil het opnieuw tegen haar opnemen, maar waarom? Als Mallory slim is, laat ze het hierbij. Ze heeft gewonnen. Game over. Maar grote geldprijzen zijn aantrekkelijk en haar familie kan het geld zeker goed gebruiken. Gewoon een potje schaken voor de geldprijs, wat kan er mis gaan? Mallory merkt echter dat het schaken haar toch niet zo onberoerd laat als ze had gedacht maar daarnaast komt ze er ook achter dat er niet alleen op het bord spelletjes worden gespeeld…

Check & Mate is zowel in het Engels als in het Nederlands verkrijgbaar onder dezelfde titel.

Bekijk hier de review.

€15,99
2 nieuw vanaf €15,99
Prijs gecheckt op 20 februari 2024 09:46
Amazon.nl
€15,99
Bol.com
€15,99
Libris.nl

Lang leve de koningin – EsmĂ© Lammers

Een avontuurlijk boek voor de jonge lezers! Niet alleen een leuk verhaal maar ook nog eens schaaktips en de spelregels!

Sara kent haar vader niet, ze heeft hem nog nooit gezien. Het enige dat ze weet is dat hij in Zuid-Afrika woont.
De nieuwe jongen in de klas, Victor, heeft een boek bij zich waarin iedereen gelukkig is, behalve de koning. De koning verveelt zich en wil daarom een oorlog beginnen. Om dit te voorkomen, verzint de koningin een interessant spel: schaken. Hier kan de koning zich eindeloos mee vermaken.
In haar fantasie ontmoet Sara de koningin, maar ook de paarden, de soldaten. Ze kan schaken als de beste! Ze mag zelfs deelnemen aan een heus toernooi! Maar dan ontdekt ze wie haar vader is…

Sprookjesachtig en spannend waarmee je zelf ook leert schaken!

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik heb wel zin in een potje.

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.