Woorden van glas: een fijn boek maar de originaliteit ontbreekt

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Summer is het helemaal zat. Op haar school, het Corbeau College, worden de jongens met de grote mond voorgetrokken, er worden privé-filmpjes gedeeld en er wordt gepest. Niemand die er iets aan lijkt te doen, het wordt gewoon genegeerd door zowel haar klasgenoten als de leraren. Haar beste vriendin is om deze reden van school gegaan en verhuisd.

Wanneer Summer moet nablijven, komt ze naast de populaire Nova te zitten. Al gauw merken ze dat ze het best eens zijn over één ding: het moet anders op school. Ze besluiten samen om een anonieme website op te richten waar andere leerlingen filmpjes kunnen insturen over alles wat er volgens hen misgaat op school. Hun doel: zorgen dat iedereen zich weer veilig voelt op school.

Maar mag je alles zomaar online zetten? Ook al is je bedoeling goed, namelijk het verbeteren van de eigen school? Voelt iedereen zich wel veiliger nu bekend is dat er overal camera’s op de loer liggen?

In ‘Woorden van glas’ wordt pestgedrag in verschillende vormen mooi onder de loep genomen.

‘Woorden van glas’ in de winkel bekijken

Over de auteur

Pamela Sharon bracht in 2019 haar eerste boek uit: ‘De Geur van Groen‘. Dit boek kwam direct op de tiplijst van de Jonge Jury 2019 en genomineerd voor het beste boek voor jongeren.

‘Wie ik gisteren was’ verscheen in 2021 en is ook goed ontvangen. ‘Woorden van glas’ is in oktober 2023 uitgebracht.

Naast schrijfster is Pamela nog parttime werkzaam op de basisschool. Zij ontwikkelde samen met een collega een leesmethode waarbij het schrijven van verhalen een centrale plek inneemt. Deze methode is erg succesvol gebleken.

Pamela maakt samen met Chinouk Thijssen, Astrid Boonstoppel en Laura Diane een podcast genaamd ‘I Write Better Than I Talk’. In deze podcast bespreken de auteurs wat het schrijvers vak nou precies inhoudt en wat er allemaal komt kijken bij het schrijven en uitbrengen van een boek.

Informatie en beoordeling

Titel: Woorden van glas

Genre: YA roman

Auteur: Pamela Sharon

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Moon Young Adult

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 20 October 2023

ISBN: 9789048871025

Aantal pagina's : 320

  • Vermakelijk maar ik heb het gevoel dit verhaal al te hebben gelezen.
3.5

Review

Belangrijke thema’s als pesten en de gevolgen die het kan hebben, zullen hopelijk nooit verdwijnen uit de Nederlandse boeken. Ook hier is het weer pijnlijk om te lezen wat er op scholen allemaal gebeurd, waar kinderen mee weg denken te komen en hoe slecht ze zich eigenlijk realiseren welke verstrekkende gevolgen zulke “plagerijtjes” kunnen hebben op andere leerlingen. Het concept van dit boek is echter niet origineel. We hebben allemaal Pretty Little Liars gezien, 13 reasons why, Love Simon, One of Us Is Lying, etc. Allemaal series (gebaseerd op boeken) die werken rondom het idee van een platform waarop leerlingen/roddels exposed worden. Dit vond ik echt afdoen aan het verhaal omdat je hierdoor echt al weet hoe het zal gaan aflopen. Mijn verwachtingen waren heel erg hoog na het lezen van ‘De geur van groen’, een van de mooiste jeugdboeken die ik gelezen heb, maar dit was mede daardoor toch een teleurstelling. Wellicht als je deze eerst leest, dat je ervaring anders is. Het verhaal is vermakelijk, de schrijfstijl is prettig, het plot klopt. Mijn enige minpuntje is dus het gebrek aan originaliteit.


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: