De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2022 is het boek Wormmaan van Mariken Heitman. Een zeer terechte winnaar in mijn ogen. In het boek volg je twee verschillende verhaallijnen die meerdere raakvlakken met elkaar hebben.
- Winnaar Libris Literatuur Prijs 2022
- Gevoelig, kwetsbaar en herkenbaar
- Prachtige omschrijvingen van natuur, dieren en planten
Samenvatting ‘Wormmaan’
In het boek ‘Wormmaan’ volg je twee verschillende verhaallijnen. In de eerste verhaallijn volg je Elke die naar een Waddeneiland vertrekt om de erwt terug te brengen naar zijn wilde/originele kern. Op haar werk probeerde ze juist gewassen te veranderen en te vormen. Net zoals de maatschappij haar wilde veranderen en vormen. In de tweede verhaallijn ga je (ver) terug in de tijd en volg je het verhaal van Ra. Zij probeert aansluiting te zoeken bij de eerste boeren.
Bekijk Barts BoekenClub met Mariken Heitman over Wormmaan
In de onderstaande video vind je een interview met de schrijfster van het boek Wormmaan, Mariken Heitman. Meer zien? Kijk dan ook de aflevering van Brommer op zee waar Mariken Heitman te gast is.
Fragment uit het boek ‘Wormmaan’
Meeuwen duikelen schreeuwend onder en boven elkaar, ze zweven mee op de luchtstromen van het schip. Ze openen hun snavel en stoten dwingende geluiden uit. Een kind gooit stukken brood omhoog. Te groot, te laag, de meeuwen zijn boos over zoveel domheid. Ik tors haar altijd met me mee, de vrouw die ik nooit werd. Soms voel ik haar verwijtende blik. Ze snapt niet waarom ik haar geen ruimte gaf. Dan was alles zoveel makkelijker geweest, fluistert ze, de mensen hadden zoveel makkelijker van me kunnen houden. En: moet ik hier nu weer over beginnen?
>> Bekijk het boek in de winkel
Waarom ik dit fragment heb gekozen: Dit fragment vond ik mooi omdat je hier goed ziet hoe mooi Mariken de natuur, dieren en planten kan beschrijven. Ook zit in dit fragment een stukje van ‘De vrouw die ik nooit werd’. Deze stukjes raakten mij echt tijdens het lezen van het boek. Ik denk dat deze stem voor veel mensen heel herkenbaar is. De kaders en eisen waar je binnen moet vallen en aan moet voldoen en die zijn bedacht door anderen (of misschien wel door jezelf). Toevallig kwam ik er later achter dat precies dit fragment is gekozen voor op de achterzijde van het boek.
Bekijk het boek in de winkel
Het boek ‘Wormmaan’ is verkrijgbaar als E-book, Luisterboek, en Paperback. Heb je een Kobo Plus abonnement? Dan kan je het e-book gratis lezen en het luisterboek gratis beluisteren. Meer boeken die worden aangeraden aan lezers van dit boek zijn de boeken van Olga Tokarczuk en Eva Meijer.
Over de auteur: Mariken Heitman
Mariken Heitman studeerde biologie in Utrecht. Na haar studie werkte ze als tuinder een aantal jaren in de biologische groenteteelt. Ook gaf ze les op een middelbare landbouwschool. In het boek ‘Wormmaan’ zie je deze thema’s (biologie en biologische groententeelt) ook terugkomen. Haar debuut ‘De Wateraap’ verscheen in januari 2019.
Mijn mening over ‘Wormmaan’
Titel: Wormmaan
Genre: Literaire roman
Auteur: Mariken Heitman
Uitgave: 1
Bindwijze: Paperback
Uitgeverij: Atlas Contact
Logo uitgever:
Publicatiedatum: 17 August 2021
ISBN: 9789025470722
Aantal pagina's : 223
Summary
Ik vind Wormmaan een prachtig geschreven boek. Het boek bestaat uit twee verhaallijnen waarbij ik de verhaallijn van Ra eigenlijk vond afleiden van het verhaal van Elke. Deze verhaallijn had ik dus best kunnen missen. Sowieso ben ik van mening dat bij een zo eenvoudig mogelijk verhaal de schrijfstijl van Mariken het beste uitkomt. Het liefst een verhaal met zo min mogelijk poespas. In het boek gaat het ook over personen die niet in een bepaald hokje passen. Je ziet dat die personen niet altijd begrepen worden en zelf soms ook niet weten wat ze moeten. Ik denk dat deze stukken voor heel veel mensen herkenbaar zijn. In de omschrijving van het boek stond deze zin: ‘Wie of wat blijft er over als je alles afpelt dat door anderen aan je werd opgedrongen.’
Pluspunten
- Prachtige schrijfstijl van Mariken
- Gevoelig, kwetsbaar, herkenbaar
Minpunten
- De verhaallijn van Ra begreep ik soms niet goed en leidde af van de andere verhaallijn