Yellowface – formidabel

Yellowface

🙋 Op zoek naar een e-reader? Bekijk onze favoriet direct hier in de winkel!

€17,08
9 nieuw vanaf €17,08
2 tweedehands vanaf €15,78
Prijs gecheckt op 25 augustus 2023 03:40
Amazon.nl
€19,82
Bol.com

Het verhaal

Yellowface gaat over June Hayward en Athena Liu, beiden schrijvers, zouden allebei opkomende talenten moeten zijn: ze studeerden tegelijkertijd aan Yale, ze hadden in hetzelfde jaar hun debuut. Maar Athena krijgt alle aandacht, alle lof terwijl er voor June niet eens een paperback is uitgebracht. Niemand wil verhalen over basic blanke meiden, denkt June.

Wanneer June als getuige aanwezig is op het moment dat Athena op een bizarre manier om het leven komt, handelt ze impulsief: ze pakt het juist afgeschreven, nieuwe manuscript mee waar Athena zo blij om was. Het is een experimentele roman over de onbenoemde aandelen van de Chinese arbeiders tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Wat maakt het uit dat June het werk van Athena aanpast en opstuurt als haar eigen werk? Wat maakt het uit dat haar nieuwe uitgever haar een nieuwe identiteit wil geven als ‘Juniper Song’, compleet met etnisch ambigue profielfoto? De geschiedenis moet verteld worden. Dat is wat June beweert en The New York bestsellerlijst lijkt het ermee eens te zijn.

Maar June kan zich maar moeilijk los vechten van Athena’s schaduw en er duikt bewijs op die al Junes prestaties onder haar vandaan kunnen meppen. Wanneer June reageert en haar geheim probeert te beschermen, ontdekt ze precies hoe ver ze wil gaan om te kunnen behouden wat zij verdient.


“A writer needs to be read. I want my book in stores all over the world. I want the world to wait with bated breath for what I will say next. I want my words to be eternal, permanent. When I’m gone, I want to leave behind a mountain of pages that scream, Juniper Song was here, and she told us what was on her mind.

Yellowface in de winkel bekijken

Over de auteur

Rebecca F. Kuang is vertaler en award-winning auteur. Ze heeft The Poppy War trilogie geschreven en ook Babel is van haar hand. Met name dit laatste boek heeft veel bekendheid gekregen op social media.

Rebecca is momenteel bezig met promoveren op het gebied van Oost Aziatische talen en literatuur aan Yale.

Yellowface is haar meest recente werk dat ook veelvuldig op Instagram en Booktok wordt besproken.

Het werk van Kuang kenmerkt zich door de invloeden uit de Aziatische cultuur en geschiedenis.

Ook interessant: Morgen en morgen en morgen.

Yellowface

Informatie en beoordeling

Titel: Yellowface

Genre: Roman, hedendaagse fictie

Auteur: R.F. Kuang

Uitgave: 1

Bindwijze: Hardcover

Uitgeverij: Harper Collins

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 25 May 2023

ISBN: 9780008532789

Aantal pagina's : 319

  • Een uiterst pakkende roman/thriller
4

Review

Dit boek was moeilijk weg te leggen. De manier waarop Kuang schrijft is per direct meeslepend. Dit is het eerste boek dat ik van haar hand lees, terwijl ik wel al haar hele oeuvre thuis heb liggen en ik heb dan ook geen spijt dat ik alles al heb aangeschaft. Door Tiktok heeft dit boek veel aandacht gekregen en ik denk ook terecht. Het is een fictieve memoire waarin een heleboel hedendaagse popcultuur wordt gerefereerd. Wat Kuang knap doet is de lezer verschillende perspectieven bieden zonder daarin zelf een standpunt in te nemen. Door alle kritieken die Juniper krijgt zien we meerdere standpunten en meningen. Daarnaast is het ook een ware prestatie om een hoofdpersonage te creëren dat niet bepaald sympathiek is, en het dan toch voor elkaar te krijgen dat de lezer wel voor haar gaat hopen dat het allemaal voor haar lukt. Yellowface is een heerlijke roman waarin op een krachtige manier een pittig schandaal wordt uitgerold waardoor de lezer de belangrijkste sleutelkwesties in dit debat meekrijgt en verschillende visies voorgeschoteld krijgt die uiterst actueel zijn. Is dit een excuus voor het gedrag van June? Begrijpen is niet hetzelfde als toelaten. De spanning bouwt op en op wanneer het geweten van June aan haar gaat knagen en ik moet zeggen dat tegen het einde van het boek ik niet helemaal meer een roman aan het lezen was, maar dat het bijna een thriller werd. Een interessante en speelse manier om licht te werpen op de wereld van boeken. Toch eindigt dit boek op 4 sterren omdat het einde van het verhaal een element toevoegde dat het voor mij niet helemaal deed. Zonder spoilers te geven kan ik dit niet verklappen helaas, maar het boek had 5 sterren van mij gekregen wanneer het ietsje meer bij de realiteit gebleven was.

Pluspunten

  • Twee genres in één
  • Uiterst pakkend
  • Kritisch
  • Duister

Minpunten

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.

Plaats een reactie