Zolang de citroenbomen bloeien: Treurig en schitterend

Zolang de citroenbomen bloeien

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Zolang de citroenbomen bloeien gaat over Salama. Ze was farmaciestudent toen de revolutie in Syrië begon en alles anders werd. Nu is ze niet langer meer student maar werkt ze als vrijwilliger in het ziekenhuis waar ze dagelijks de grootste verschrikkingen onder ogen krijgt. Haar familie is haar ontnomen, er is geen eten, geen geld, geen toekomst. Ze is in tweestrijd: vechten voor Syrië en blijven om de mensen te kunnen helpen, of voor zichzelf kiezen en de oversteek naar Europa wagen…

Zolang de citroenbomen bloeien samenvatting

Het leven van Salama loopt totaal anders dan gepland: ze was een farmaciestudente, ze woonde met haar familie, liefde lag voor haar in het verschiet. Kortom: het leven van een normale tiener. Nu is ze vrijwilliger in het ziekenhuis van Homs, waar dagelijks de gewonden binnenstromen. De revolutie in Syrië heeft alles veranderd. Ze is in tweestrijd: blijven om te helpen en te vechten, maar ze is de oorlog ook zat en ze wil leven zonder verschrikkingen en nachtmerries.

Zolang de citroenbomen groeien is een hartverscheurend verhaal over de burgeroorlog in Syrië die alles verwoest: vrolijkheid, kleuren, levens. Maar tussen alle brokstukken blijft Salama zoeken naar een stukje hoop.

Bekijk ook: De bijenhouder van Aleppo.

Zolang de citroenbomen bloeien in de winkel bekijken

Over de auteur

Zoulfa Kathouh heeft zelf een bachelor in farmacie en is momenteel bezig met het behalen van haar master. Ze spreekt Engels, Arabisch en Duits. Momenteel woont ze in Zwitserland waar ze inspiratie vindt voor haar Studio Ghibli werk (Japanse animatie).

Als kind ontdekte ze de magie van boeken. Al gauw begon ze boeken onder haar tafeltje te lezen tijdens de lessen op school. Haar fantasie groeide en groeide en op een dag vond ze de moed om haar bedenksels op papier te zetten. Ze is daar nooit meer mee gestopt.

Ze is de eerste Syrische YA auteur die in Amerika en Engeland is uitgegeven.

Zolang de citroenbomen bloeien beoordeling

Titel: Zolang de citroenbomen groeien

Genre: YA, oorlogsverhaal

Auteur: Zoulfa Katouh

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Blossom Books

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 4 October 2022

ISBN: 9789463493253

Aantal pagina's : 392

  • Treurig en tegelijkertijd ook schitterend.
4.5

Summary

Dit is een van die bijzondere boeken waar je later nog eens aan terugdenkt. Het verhaal op zich is al genoeg om je kippenvel te bezorgen, maar de schrijfstijl en de manier waarop Katouh de elementen weergeeft, zijn onnavolgbaar. De verschrikkingen die natuurlijk maar al te veel op waarheid berusten, worden door Katouh met zachte hand geschilderd, waardoor het boek geschikt is voor jongvolwassenen, maar zeker ook voor volwassenen. Het boek laat ons weten hoe hard de wereld is waar de ons bekende vluchtelingen vandaan komen maar van wie we vaak niet veel weten, hoe mensen in staat zijn om alles op te geven om zichzelf en hun familie te redden, om te strijden voor vrijheid. Waarom geef ik dit boek dan geen vijf sterren? Ik moest eerlijk gezegd even wennen aan het idee dat Khawf de personificatie is van haar angst en haar ptss. Los daarvan is dit een bijzonder verhaal dat door iedereen gelezen moet worden.

Pluspunten

  • Bijzonder verhaal
  • Belangrijk verhaal
  • Passende schrijfstijl
  • Indringend

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: