Zondagskind: Goed kijkje in het hoofd van iemand met Asperger

Zondagskind review

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Zondagskind gaat over Jasmijn. Ze groeit op in de jaren negentig, toen er nog weinig bekend was over autisme. Ze is graag op zichzelf, raakt overprikkeld van drukke omgevingen en ze weet vaak niet wat ze moet zeggen of hoe ze zich moet gedragen. Wat volgt is een jeugd vol obstakels en strijd, tot ze op volwassen leeftijd de diagnose eindelijk krijgt en alles op zijn plaats valt.

Zondagskind samenvatting

Jasmijn Vink is anders. Ze praat niet met vreemden, maar wel met haar hond. En met Elvis. Het fijne is namelijk dat die niets terugzeggen. Ze hoeft zich dan niet druk te maken om wat er eigenlijk wordt bedoeld. Ze hoeft ook niet na te denken over een antwoord. Hoe kan het dat andere mensen wel altijd precies lijken te weten wat ze moeten zeggen en wat ze moeten doen? Waarom kunnen andere mensen zich wel afsluiten voor de constante stroom van prikkels? Bij Jasmijn zorgen die prikkels ervoor dat haar hoofd explodeert, waardoor ze het liefst zo veel mogelijk de lastige situaties vermijdt.

Zondagskind is het verhaal van een jong meisje dat opgroeit in de jaren negentig, toen er nog maar weinig bekend was over autisme en de verschillende vormen waarin dat kan voorkomen. Jasmijn groeit op en komt net als ieder kind allerlei obstakels tegen die overwonnen moeten worden, maar voor haar zijn deze stappen veel moeilijker.

Dit boek neemt je mee in de belevingswereld van iemand met asperger.

Zondagskind in de winkel bekijken

Over de auteur

Judith Visser heeft tot nu toe veertien boeken op haar naam staan en daarnaast een reeks korte verhalen. Zondagskind (2018) is een autobiografische roman en dit boek leverde haar bekendheid op bij het grote publiek. Ze won dan ook de Hebban Literatuurprijs in 2018 en het werd door het programma Koffietijd verkozen tot Boek van de maand. Het boek is ook vertaald en uitgebracht in Duitsland.

In 2020 verscheen Zondagsleven, het vervolg op Zondagskind. Dit boek kan echter ook los gelezen worden.

In augustus 2022 verscheen Judiths eerste kinderboek: Fontana Banana. 
Deel twee in deze serie zal begin 2024 uitkomen. 

Momenteel is Visser druk bezig met haar nieuwe roman die gepland staat om in 2024 uit te komen.

Zondagskind recensie

Titel: Zondagskind

Genre: Roman

Auteur: Judith Visser

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: HarperCollins

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 19 February 2019

ISBN: 9789402702569

Aantal pagina's : 480

  • Dit boek geeft een goed kijkje in het hoofd van iemand met Asperger.
4

Summary

Een heel mooi inkijkje in het hoofd van iemand die Asperger heeft en dus de wereld als één grote vijandige plek ervaart. Alle dingen die de meesten als vanzelfsprekend zien, zijn dat dus voor iemand op het spectrum niet. Ik vond het fijn om te lezen dat er rondom Jasmijn ook mensen zijn die haar gewoon accepteren zoals ze is, ondanks dat er dus geen diagnose was maar dat men zich neerlegde bij het feit dat zij nu eenmaal zo is. Een leerzaam boek, zeker voor iemand die (zoals ik) met kinderen werkt, is het belangrijk om te lezen dat begrip iemand ver kan brengen en dat we moeten oppassen met het plakken van labels. Ik begrijp absoluut dat dit boek veel aandacht krijgt en ik sluit me bij de overheersende mening aan: dit is een mooi boek, helder geschreven met een belangrijke boodschap!

Pluspunten

  • Helder geschreven
  • Interessant
  • Meeslepend

Minpunten


Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: