Zout van de zee: Treurig maar mooi

Zout van de zee review
€9,99
Prijs gecheckt op 19 februari 2024 19:34
Amazon.nl
€9,99
Ebook.nl

Het einde van de Tweede Wereldoorlog nadert. Vier jongeren zijn onderweg naar een cruiseschip dat hen in veiligheid moet brengen. Ze ontmoeten elkaar onderweg en om hun bestemming te bereiken, worden ze gedwongen om samen te werken, ook al zijn hun achtergronden totaal verschillend.  

Een dramatische scheepsramp in de Tweede Wereldoorlog.

Samenvatting Zout van de zee

De oorlog is al een aantal jaar aan de gang en de Duitsers beginnen in te zien dat ze aan het verliezen zijn. Net als zovelen, vluchten de vier jongeren uit dit boek naar de kust in de hoop op een plaats op een cruiseschip dat hen naar veiligheid moet brengen. Ze ontmoeten elkaar op de weg hier naartoe. Hoewel ze alle vier een andere achtergrond hebben, die soms met elkaar botsen, moeten ze samenwerken om hun doel te behalen. Hun bestemming is de Wilhelm Gustloff, een Duits schip dat klaar ligt om vluchtelingen uit handen van het Rode Leger te houden.

Zout van de zee

We volgen vier perspectieven in dit boek: Florian, die het leger ontvlucht, Emilia, Pools, zwanger en slechts 15 jaar oud, Joana, een medisch assistente afkomstig uit Letland en Alfred, een jonge Nazi.

De Wilhelm Gustloff had plaats voor 1800 mensen, maar 10500 mensen waren aan boord. Een Sovjet onderzeeër zorgt ervoor dat het schip zinkt en meer dan 9000 mensen, waarvan 5000 kinderen, verdrinken. Hoewel de ramp van de Titanic bij iedereen bekend is, is deze ramp ondergesneeuwd. In dit boek krijgt het de aandacht die het verdient.

Zout van de zee kopen?

Over de auteur

Ruta Sepetys (seeker of lost stories) is internationaal bekend auteur van historische fictie. Haar boeken worden geplaatst in de categorie ‘crossover’ omdat ze zowel door jongeren en volwassenen worden gelezen. De kracht van Sepetys ligt in haar manier om een stem te geven aan die delen van de geschiedenis die naar de achtergrond leken verdwenen. Haar boeken worden dan ook met regelmaat genomineerd voor prijzen en lopen er ontwikkelingen om werk te verfilmen.

Sepetys is de dochter van een Letlandse vluchteling, maar zelf in ze geboren in Michigan. Ze heeft altijd al een passie gehad voor geschiedenis. Ze heeft een speciale onderscheiding ontvangen van de president van Letland voor haar bijdrage aan de preservatie van herinneringen en heeft ze haar eigen postzegel gekregen.

Zie ook: ‘Zout naar de zee‘, ‘Schaduwliefde’, ‘Stilte heeft een eigen stem’ en ‘Ik moet je verraden’.

Recensie

Titel: Zout van de zee

Genre: Historische fictie, jongeren, literatuur

Auteur: Ruta Sepetys

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: luitingh-Sijthoff

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 27 January 2022

ISBN: 9789021018935

Aantal pagina's : 240

  • Treurig maar mooi.
5

Summary

Net als ‘Stilte heeft een eigen stem’ is dit boek mij bijgebleven. Iedereen die mij vraagt om een boekentip krijgt deze te horen! Dit boek is iets meer voor jongeren dan Stilte heeft een eigen stem, maar ook dit boek heb ik zelf als volwassene gelezen en het was perfect. Meeslepend, beeldend, emotioneel.

Pluspunten

  • meeslepend
  • emotioneel
  • vlot geschreven
  • een nieuw verhaal binnen een oud genre

Minpunten

banner

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.