Zuurstofschuld: Te veel heldenverhalen verbergen het echte verhaal

Zuurstofschuld

Wij schrijven onze teksten en reviews als onafhankelijke partij. Daarbij maken we soms gebruik van affiliate links. Meer hierover lees je in ons advertentiebeleid.

Zuurstofschuld gaat over Walter en Lenny. Ze zijn bergbeklimmers en beste vrienden. Samen zijn ze op zoek naar avontuur en naar een manier om zelf geschiedenis te schrijven, net als die grote alpinisten die ze in hun hart bij zich dragen.

Zuurstofschuld samenvatting

Het leven van Walter Welzenbach wordt bepaald door bergen: hij wil niets anders meer sinds hij voor de eerste keer een klim maakte. Nu staat hij op zijn laatste top: 8188 meter hoog. Hij kijkt uit over zijn eenzaamheid.

Zuurstofschuld is het verhaal van klimvrienden Lenny en Walter, die samen hun dromen achterna gaan in de Alphen, de Himalaya. Hun lot is daarmee bepaald. Ze zijn op zoek naar een manier om geschiedenis te schrijven, net als alle grote alpinisten voor hen.

Zuurstofschuld in de winkel bekijken

Over de auteur

Toine Heijmans is journalist bij de Volkskrant en auteur van een aantal non-fictieboeken en romans. Hij is woonachtig in Amsterdam.

De onderwerpen van Heijmans zijn zeer verschillend: in zijn column maakt hij een portret van Nederland, zijn boeken gaan over de zee, bergklimmen, migratie. Hij schreef daarnaast ook voor de televisie.

Hij krijgt veel waardering voor zijn werk. Hij ontving als eerste Nederlandse schrijver de Prix Médicis Etranger (een prestigieuze Franse literatuurprijs) en is hij ridder in de orde van de Kunsten en Letteren.

Zuurstofschuld beoordeling

Titel: Zuurstofschuld

Genre: Roman

Auteur: Toine Heijmans

Uitgave: 1

Bindwijze: Paperback

Uitgeverij: Pluim

Logo uitgever:

Publicatiedatum: 18 October 2021

ISBN: 9789083108209

Aantal pagina's : 336

  • Te veel heldenverhalen verbergen het echte verhaal.
2.5

Summary

Het boek is mooi geschreven, er is duidelijk nagedacht over de verwoording van alles. Ik heb alleen één grote ‘maar’: er is veel te veel aandacht voor de verhalen van alle beroemde klimmers die wel of niet gestorven zijn tijdens de klim. Ik vond dit erg afleiden van het eigenlijke verhaal dat over bergklimmers en hun vriendschap zou moeten gaan.

Dit komt hierdoor niet lekker uit de verf en lijkt ook meer en meer te vervagen in het licht van de heldenverhalen. Ik vond het moeilijk om sympathie op te brengen voor de hoofdpersonen omdat ze vrij kil en zakelijk worden beschreven en daardoor miste ik ook de diepgang in hun vriendschap. De soms onduidelijke chronologie werkte verwarrend en het overheersende gevoel dat ik kreeg van dit verhaal was neerslachtigheid terwijl ik juist verwachtte om helemaal opgekikkerd te worden en te worden overladen met passie over het bergklimmen. Dit vond ik jammer. Omdat het wel mooi geschreven is, kom ik uit op 2,5 sterren.

Pluspunten

  • Mooie taal
  • Interessant thema

Minpunten

  • Te veel heldenverhalen
  • Neerslachtig

Categorie: Review

Foto van auteur

Imke

Imke is een echte boekenwurm. Zij leest en verzamelt boeken uit veel verschillende genres. In het dagelijks leven is zij ook docent en vanuit die rol is ze altijd op zoek naar de nieuwste en mooiste jeugdboeken.
Deel dit artikel op: